Press "Enter" to skip to content

La justícia alemanya es planteja dubtes sobre el delicte de malversació contra Puigdemont

Els jutges alemanys que han rebutjat que Carles Puigdemont hagi comès un delicte de rebel·lió també plantegen dubtes sobre la segona acusació continguda en l’escrit del Tribunal Suprem, el de malversació. El tribunal de Schleswig-Holstein demana més informació al jutge Pablo Llarena per prendre una decisió.

En la mateixa resolució que descarta que el delicte de rebel·lió descrit per Llarena sigui igual a l’alemany d’alta traïció, el tribunal assenyala que l’ordre de detenció enviada per Espanya “no conté una descripció suficient de les circumstàncies en què es van produir els fets”.

El tribunal sí que considera l’expresident català “corresponsable (almenys políticament) de la generació dels costos del referèndum, per un valor d’aproximat d’1,6 milions d’euros”. “El govern autonòmic no estava autoritzat a gastar diners del pressupost per a aquests fins, però no queda aclarit si l’Estat va haver de fer-se càrrec realment d’aquests costos per haver estat sufragats amb càrrec al pressupost regional, i si el reclamat instar aquesta acció”, assenyala la resolució.

Els tres jutges que la signen apunten que no hi ha proves per ara que es fes aquesta despesa, encara que es contragués el compromís de fer-ho. A més, apunten que amb la destitució del govern català després de l’aplicació de l’article 155, el pagament poder no produir-se, i afegeixen que Puigdemont va declarar que s’havia fet front a aquestes despeses “per mitjans privats”.

Hi va haver violència, però no suficient

Així, han demanat més dades al Tribunal Suprem sense que això impliqui que “l’extradició pel delicte de malversació de cabals públics sigui inadmissible d’entrada”. En aquesta missa resolució dels jutges es pronuncien sobre la violència que addueix Espanya per reclamar a Puigdemont i, encara que no la descarten, no la veuen suficient per a equiparar el delicte al d’alta traïció.

“La responsabilitat pels actes violents produïts durant la jornada de votació pot atribuir-se al reclamat, en la seva qualitat d’iniciador i promotor de la celebració del referèndum”, sosté el tribunal. No obstant això, argumenten que aquests incidents no van ser suficients per pressionar el Govern de tal manera que aquest es veiés forçat ‘a capitular davant les exigències dels violents”. Es basen per arribar a aquesta conclusió en la jurisprudència del Tribunal Suprem alemany, que va descartar el delicte d’alta traïció durant unes protestes l’aeroport de Frankfurt pels mateixos motius.

“Encara que la legislació espanyola pugui entendre-ho d’una altra manera, a Alemanya el ‘poder de la massa’ derivat d’una acumulació massiva de persones no seria suficient per assolir el nivell de violència incrementat que exigeix ​​l’article 81 del codi penal alemany”, afegeix l’escrit.

Els jutges també dediquen una part de la seva resolució a descartar la persecució de Puigdemont per motius polítics: “No hi ha indicis que, entre els actes delictius que les autoritats espanyoles imputen a l’acusat, hi hagi alguns injustament atribuïts a ell amb la intenció de capturar-per motius polítics”.

Descarten quines accions del Suprem podrien indicar una persecució d’aquest tipus (especial intensitat de les mesures d’Enjudiciament, la simulació d’activitats criminals, la manipulació del suposat delicte o la falsificació del material inculpatori) i conclouen que Puigdemont no serà “objecte d’un tracte més rigorós que l’habitual en la persecució de delictes de similar perillositat a Espanya.

Comentaris
Comparteix
305Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari