Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Tribunal Fantasma: Les professores mai es van reunir per avaluar el TFM de Cifuentes

Comparteix
0Shares

El tribunal que va avaluar el treball fi de màster (TFM) de Cristina Cifuentes no va existir. Les tres professores que en teoria es van encarregar de posar nota al projecte final de curs de la presidenta madrilenya mai es van reunir per examinar-la. Ni el 2 de juliol de 2012, com a figura en l’acta de la Universitat Rei Juan Carlos (URJC) que va difondre en un primer moment Cifuentes, ni cap altre dia. Segons han confirmat a aquest mitjà fonts de l’Institut de Dret Públic (IDP) del centre universitari, responsable de la titulació, alguna d’aquestes professores ni tan sols ha examinat mai a la dirigent del PP. Ni al TFM ni en altres assignatures.

L’acta de presentació del treball va ser fabricada per complet el passat 21 de març, només unes hores després que ‘eldiario.es’ publiqués la primera informació sobre aquest escàndol. El Confidencial ja va revelar aquest dimecres que les firmes de dues de les tres professores que, segons el document, van formar part del tribunal que va examinar a la presidenta regional a 2012 havien estat falsificades. Es tracta de les rúbriques de la professora Alicia López dels Mossos, presidenta del jurat segons l’acta, i de la també docent Clara Souto, suposada vocal. La signatura de la tercera component del tribunal, la professora Cecilia Rosado, a la qual s’atribueix el paper de secretària, s’està investigant.

No obstant això, el document no només va ser elaborat gairebé sis anys després de la data que pretén reflectir, sinó que a més reconstrueix un acte administratiu que no va arribar a produir-se. Segons han confirmat a aquest diari fonts del màster, les tres professores mai van formar part de cap tribunal d’avaluació de la presidenta de la Comunitat de Madrid, i menys encara es van coordinar per aprovar la seva TFM, un pas imprescindible perquè la dirigent pogués completar el curs i obtenir així el seu títol de màster en Dret Públic de l’Estat Autonòmic.

Un portaveu del Govern madrileny va desvincular la presidenta de la falsificació de l’acta i va assegurar que el passat 21 de març es va limitar a mostrar els documents que li va enviar la universitat per intentar acreditar que va acabar el màster en 2012 sense cap tipus d’irregularitat i no el 2014, després de convertir presumptament dues qualificacions de no presentat en notable. La mateixa Cifuentes va optar aquest dimecres a desmarcar-se del acta del TFM tant en la seva compareixença a l’Assemblea regional com en la roda de premsa que va oferir després, davant les informacions d’aquest diari sobre la falsedat de les firmes. Cifuentes ha assegurat que va presentar i va defensar el TFM la tarda del 2 de juliol del 2012.

Aquest mitjà ha tractat insistentment de demanar la versió de les tres docents que apareixen en l’acta i del professor que va exercir com a tutor de la presidenta, el catedràtic de Dret Constitucional Enrique Álvarez Conde, director també del màster i de l’Institut de Dret Públic. No obstant això, cap dels quatre ha contestat a trucades ni a missatges de text.

Tots ells hauran de comparèixer sobre la informació reservada que té el rector de la URJC, Javier Ramos, per intentar aclarir aquest episodi. El centre ha sol·licitat suport a la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) per garantir la independència del procés. Dos funcionaris de les universitats de Múrcia i Burgos actuaran com a observadors externs de la investigació. Álvarez Conde havia d’haver declarat aquest dimecres, però ha aconseguit posposar la seva compareixença fins divendres per ser l’últim a sotmetre a l’interrogatori. Aquest dijous al matí és el torn de les professores. Estan convocades a partir de les 10:00 al campus de Móstoles de la universitat.

Dimarts a la tarda, el tutor de Cifuentes i les tres professores van improvisar una reunió d’urgència per intentar pactar una versió comuna sobre l’acta i la pròpia formació del tribunal. A aquesta cita va assistir un amic d’Álvarez Conde, catedràtic de Dret Administratiu Juan Mestre -membre també del Consell Acadèmic del IDP-, que està actuant com a assessor del grup per minimitzar les eventuals responsabilitats a què s’enfronten per la presumpta falsificació de l’acta . Altres dos lletrats van acudir també a la reunió per oferir consell. Van acordar argumentar que el TFM no pot ser presentat perquè va ser destruït en 2016, quatre anys després de la seva suposada presentació, i que l’acta no té segell perquè es va enviar a secretaria per correu ordinari i es va haver de traspapelar. També van tancar altres detalls, com el color de la roba amb la qual s’hauria presentat Cifuentes per defensar el seu treball el 2 de juliol del 2012.

En aquests moments, el major temor d’aquests funcionaris és que aquest episodi surt-te de l’àmbit administratiu al dels tribunals i acabin imputats per un delicte de falsedat documental. La Fiscalia ja està estudiant les querelles interposades per associacions d’estudiants. Les seves declaracions davant la informació reservada de la universitat podrien ser remeses a la jurisdicció ordinària davant un hipotètic procés.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari