Press "Enter" to skip to content

Un Article de”The Guardian”: La UE encara no s’ha sensibilitzat amb l’enfrontament entre Espanya i els Catalans.

Puntuació dels lectors

El diari britànic The Guardian ha publicat un article en el qual explica des del seu punt de vista la immobilitat de la Unió Europea davant del conflicte català.

Text íntegre de l’article

Una ordre d’arrest europea emesa per a cinc exministres catalans està despertant sentiments nacionalistes a tot el continent europeu, però sembla poc probable que canviï la visió de la UE sobre l’enfrontament dels catalans amb el govern espanyol.

L’arrest de l’exlíder català Carles Puigdemont a Alemanya el diumenge i la decisió de la seva ex ministra d’Educació, Clara Ponsatí, de lliurar-se a la policia escocesa el dimecres, poden ser diplomàticament delicades.

Però malgrat les protestes de l’esquerra alemanya, els nacionalistes escocesos i belgues, els líders europeus mostren pocs senyals de apartar-se de la seva posició que l’impuls independentista de Catalunya ha de seguir sent estrictament un assumpte de Madrid.

El cas espanyol contra Puigdemont i altres membres del seu anterior govern que van fugir a l’estranger, a més de Ponsatí a Escòcia, 3 actualment a Bèlgica i dues a Suïssa, és una qüestió judicial, no política, creuen.

“Espanya és una democràcia, on hi ha l’imperi de la llei”, va dir el portaveu d’Angela Merkel després que Puigdemont fos detingut prop de la frontera amb Dinamarca quan es dirigia de Finlàndia a Brussel·les, on s’havia exiliat des de finals d’octubre.

Altres no estan tan segurs. El partit Die Linke, d’extrema esquerra a Alemanya, va qualificar l’arrest d’Puigdemont com una vergonya, argumentant, en paraules del portaveu d’assumptes europeus, Andrej Hunko, que el cas Puigdemont “té una clara motivació política”.

A Escòcia, el membre de l’SNP Angus MacNeil va dir que la policia escocesa no hauria de “fer la feina polític dels feixistes” al govern espanyol, mentre que a Espanya, el diputat nacionalista basc Izaskun Bilbao va exigir una acció urgent de la UE sobre els “problemes territorials” d’Espanya.

Mark Demesmaeker, un eurodiputat de la Nova Aliança Flamenca, que busca la secessió de Flandes de Bèlgica, va dir que Madrid estava “intensificant la repressió”. La democràcia està en crisi, el diàleg ha estat negat. La UE ha d’obrir els ulls i facilitar el diàleg polític “.

El líder parlamentari de l’SNP a Westminster, Ian Blackford, va escriure a l’ambaixador espanyol a Londres per dir-li que la recerca dels polítics separatistes pel seu país “va en contra del principi de democràcia i de respecte als drets humans, i posa en risc les llibertats civils bàsiques de les persones “.

Els ex líders catalans -que argumenten que Espanya és autoritària, el cas en contra d’ells és polític i que com a polítics electes tenien un mandat democràtic per impulsar la independència regional- són buscats per càrrecs que van des de la rebel·lió fins al mal ús dels fons públics per organitzar el referèndum octubre referèndum, que el màxim tribunal d’Espanya va dictaminar que era inconstitucional.

El càrrec de rebel·lió, que comporta una sentència màxima de 30 anys de presó, és qüestionat per alguns experts legals espanyols ja que requereix evidència d’un “aixecament violent” i serà difícil provar que hi va haver violència. Pocs països europeus tenen un equivalent directe per aquest delicte, el que també pot ser un obstacle per a l’extradició.

La UE, que ja està ocupada amb el Brexit, les conseqüències de les eleccions a Itàlia i les creixents tensions amb els seus membres orientals, té poc interès en una intervenció formal en el cas català. En referència al Tractat de Lisboa, està obligada a respectar les “funcions estatals essencials, inclosa la garantia de la integritat territorial” dels estats membres.

Mentre Brussel·les forceja amb els governs populistes i de dreta a Polònia i Hongria per l’estat de dret i els valors democràtics fonamentals, Espanya, tot i l’intent enèrgic i de vegades violent de Madrid d’interrompre el referèndum, és vist com un país que respecta la seva poder judicial i pot resoldre els seus propis conflictes polítics.

La EU, també està preocupada que reconèixer el resultat d’un referèndum il·legal crearia un precedent per a altres regions amb aspiracions d’independència, com Flandes, Llombardia i Còrsega.

Molts creuen que la UE podria oferir una mediació entre les dues parts, i que Madrid podria beneficiar-se de que se li digui, de manera informal, que no s’està ajudant realment a si mateix en la forma d’abordar l’impuls de la independència de Catalunya.

Però pocs governs dels estats membres veuen algun benefici en “enfadar” a Madrid o encoratjar els secessionistes. La seva postura no ha canviat des que Donald Tusk, el president del Consell Europeu, va dir l’any passat: “No està a la nostra agenda. Tots tenim les nostres opinions, però formalment no hi ha espai per a una intervenció de la UE”.

THE GUARDIAN

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 230
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser