Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El Govern espanyol rescata l’Hipòdrom de la Zarzuela, presidit per la tia del Rei Felipe VI.

Comparteix
0Shares

El Projecte de pressupostos generals de l’Estat per a 2018 presentat aquest dimarts pel Govern preveu que l’empresa pública “Hipòdrom Zarzuela” torni a incórrer en pèrdues aquest any, amb un trencament estimat de 4.285.000 d’euros, i contempla un altre rescat públic per l’elitista i deficitari recinte hípic: 4,4 milions en concepte d'”altres aportacions de socis” procedents “del sector públic estatal de caràcter empresarial o fundacional”.

El projecte de Pressupostos preveu una reducció de les pèrdues netes de l’hipòdrom de el 48,7% i preveu que la seva facturació arribi als 12,6 milions, un 60% per sobre dels 7.914.000 pressupostats per a 2017, però insuficient per evitar unes noves pèrdues que, abans d’impostos, se situaran, segons el Govern, en 5.713.000, davant els 10.329.000 previstos per 2017.

En l’últim exercici del qual va presentar comptes, 2016, l’empresa estatal va polvoritzar el seu rècord de números vermells, amb una mica més de 8 milions, xifra que per 2017, segons va pressupostar l’Executiu fa un any, arribaria als 8.369.000. En els comptes de 2016, l’auditor del grup ja advertia que, donades les pèrdues acumulades i les que estaven per venir, “la viabilitat financera i patrimonial de la Societat en el curt termini dependrà de l’efectivitat del suport dels seus accionistes”. Aquests són la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), amb el 95,78%, i Loteries i Apostes de l’Estat.

La presidenta de l’hipòdrom és des del 2012 Faina Zurita, sense experiència prèvia en el sector hípic i emparentada amb la Família Reial (és neboda de la infanta Margarita de Borbó, germana del rei Juan Carlos i tia del Rei Felipe). Llicenciada en Ciències de la Informació amb dos cursos en Econòmiques, el seu balanç llança, amb les dades disponibles, unes pèrdues acumulades de més de 24 milions que molt probablement han superat ja els 30 milions.

Amb un sou de 108.581,3 euros bruts el 2017, des que va accedir al càrrec, Zurita s’ha embutxacat més de 650.000 euros en aquest lloc, ha adjudicat 300.000 euros en contractes a la seva anterior empresa, la consultora Atrevia, i ha estat incapaç de reflotar l’empresa, que ha necessitat contínues injeccions diners públics per sobreviure. Segons el Govern, “la dotació econòmica necessària per al desenvolupament de l’activitat de l’hipòdrom resulta molt més rendible que mantenir-lo tancat”.

Per mirar de trobar noves vies d’ingressos, la SEPI va col·locar al gener com a directiu en l’empresa estatal a Alfons Segòvia, exregidor del PP a Pozuelo de Alarcón (Madrid) i ex gerent del Club de Camp de Madrid durant l’etapa d’Ana Botella a l’ajuntament de la capital. Segòvia, nou director de Desenvolupament de Negoci, està “buscant nous projectes d’iniciativa privada” per a l’empresa.

Segons informa Eldiario.es, l’emblemàtic recinte, propietat de Patrimoni Nacional, situat en la Muntanya del Pardo de Madrid i declarat Bé d’Interès Cultural, va estar en mans privades fins que el 1996 va tancar després de la desastrosa gestió de l’empresari Enrique Sarasola. Va reobrir les seves portes com a empresa pública el 23 d’octubre de 2005 després d’una remodelació que va costar més de 50 milions. Des de llavors, les pèrdues acumulades per l’empresa ascendeixen a més de 40 milions. Mai ha donat beneficis.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari