Press "Enter" to skip to content

Quantes euroordres emet Espanya i quantes són acceptades per part de la comunitat internacional?

La Fiscalia General de l’land alemany de Schleswig-Holstein ha sol·licitat que l’expresident català Carles Puigdemont sigui extradit a Espanya pels delictes de rebel·lió i malversació de fons, en un comunicat en què també ha demanat que segueixi a la presó per “risc de fuga “. La petició ha estat presentada davant el Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein, la regió del nord d’Alemanya on Puigdemont es troba detingut des del 25 de març.
La Fiscalia estima que l’euroordre presentada per les autoritats espanyoles té validesa i que els delictes de rebel·lió i malversació tenen equivalents en el Codi Penal alemany.
El fiscal general de l’estat de Schleswig-Holstein reconeix així que aquests delictes tenen equiparació en el dret alemany i argumenta la rebel·lió perquè considera que es va fer un referèndum anticonstitucional, en què hi podia haver violència.

El fiscal també reclama que, mentre duri, el procés d’extradició, Puigdemont continuï en presó preventiva perquè considera que hi ha risc de fugida.

Per tant, el ministeri públic alemany ha decidit atendre la petició de la Justícia espanyola i l’ha elevat a l’Audiència Territorial, que és qui, en última instància, concedirà o no l’extradició; és a dir, que l’Audiència Territorial de Schleswig és la que haurà de prendre la decisió final.

Durant el procés, que pot durar 60 dies prorrogables a 90, s’haurà de determinar si el delicte de rebel·lió que imputa Llarena a Puigdemont, i que no existeix a Alemanya, és equivalent al d’alta traïció del Codi Penal alemany, que també comporta violència.

Poc abans de l’anunci de la fiscalia, l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume-Alonso Cuevillas, ha dit a “El Matí de Catalunya Ràdio” que l’expresident es troba bé mentre espera la tramitació judicial, i que està resignat a estar-se “dues setmanes a la presó alemanya, o mesos”, si es fa el procés d’extradició, o fins i tot “20 anys en presons espanyoles” si l’extradeixen.

El 130è president de la Generalitat és a la presó de Neumünster des del 25 de març, quan el van detenir quan va entrar a Alemanya des de Dinamarca.

Tot plegat l’endemà que els advocats de Puigdemont, Ponsatí i Puig han recorregut ja al Suprem el seu processament per rebel·lió i malversació. Argumenten que l’1 d’octubre no hi va haver violència i només reconeixen alguns “excessos aïllats”.

En l’argumentació hi afegeixen que “si alguns ciutadans s’haguessin excedit en la resistència passiva i haguessin actuat contra els agents, aquestes conductes no es podrien imputar als processats”.

Què és una ‘euroordre’?

L’ordre europea de detenció i entrega és una sol·licitud mitjançant la qual una autoritat judicial pertanyent a un Estat de la Unió Europea pot reclamar a un altre membre de la UE que aturi i lliuri a una persona per al seu enjudiciament o per al compliment d’una condemna. Aquest mecanisme substitueix el tradicional procediment d’extradició entre els estats membres de la Unió per un sistema més àgil que escurça els terminis.

Com es tramita?

En el cas d’Espanya, el jutge o tribunal que porta el cas té la capacitat d’emetre l’ordre de detenció europea, mentre que la facultat de tramitar-la recau en els jutjats d’instrucció i en l’Audiència Nacional. Quan es coneix el parador de la persona buscada, l’autoritat judicial emissora pot comunicar directament a la Justícia del país on es troba l’acusat l’ordre de detenció, que es tramitarà i executarà amb caràcter d’urgència.

Quantes euroordres emet Espanya i quantes són acceptades per part de la comunitat internacional?

Comentaris
Comparteix
108Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari