Press "Enter" to skip to content

Quantes euroordres emet Espanya i quantes s贸n acceptades per part de la comunitat internacional?

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
108Shares
Puntuaci贸 dels lectors

La Fiscalia General de l’land alemany de Schleswig-Holstein ha sol路licitat que l’expresident catal脿 Carles Puigdemont sigui extradit a Espanya pels delictes de rebel路li贸 i malversaci贸 de fons, en un comunicat en qu猫 tamb茅 ha demanat que segueixi a la pres贸 per “risc de fuga “. La petici贸 ha estat presentada davant el Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein, la regi贸 del nord d’Alemanya on Puigdemont es troba detingut des del 25 de mar莽.
La Fiscalia estima que l’euroordre presentada per les autoritats espanyoles t茅 validesa i que els delictes de rebel路li贸 i malversaci贸 tenen equivalents en el Codi Penal alemany.
El fiscal general de l’estat de Schleswig-Holstein reconeix aix铆 que aquests delictes tenen equiparaci贸 en el dret alemany i argumenta la rebel路li贸 perqu猫 considera que es va fer un refer猫ndum anticonstitucional, en qu猫 hi podia haver viol猫ncia.

El fiscal tamb茅 reclama que, mentre duri, el proc茅s d’extradici贸, Puigdemont continu茂 en pres贸 preventiva perqu猫 considera que hi ha risc de fugida.

Per tant, el ministeri p煤blic alemany ha decidit atendre la petici贸 de la Just铆cia espanyola i l’ha elevat a l’Audi猫ncia Territorial, que 茅s qui, en 煤ltima inst脿ncia, concedir脿 o no l’extradici贸; 茅s a dir, que l’Audi猫ncia Territorial de Schleswig 茅s la que haur脿 de prendre la decisi贸 final.

Durant el proc茅s, que pot durar 60 dies prorrogables a 90, s’haur脿 de determinar si el delicte de rebel路li贸 que imputa Llarena a Puigdemont, i que no existeix a Alemanya, 茅s equivalent al d’alta tra茂ci贸 del Codi Penal alemany, que tamb茅 comporta viol猫ncia.

Poc abans de l’anunci de la fiscalia, l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume-Alonso Cuevillas, ha dit a “El Mat铆 de Catalunya R脿dio” que l’expresident es troba b茅 mentre espera la tramitaci贸 judicial, i que est脿 resignat a estar-se “dues setmanes a la pres贸 alemanya, o mesos”, si es fa el proc茅s d’extradici贸, o fins i tot “20 anys en presons espanyoles” si l’extradeixen.

El 130猫 president de la Generalitat 茅s a la pres贸 de Neum眉nster des del 25 de mar莽, quan el van detenir quan va entrar a Alemanya des de Dinamarca.

Tot plegat l’endem脿 que els advocats de Puigdemont, Ponsat铆 i Puig han recorregut ja al Suprem el seu processament per rebel路li贸 i malversaci贸. Argumenten que l’1 d’octubre no hi va haver viol猫ncia i nom茅s reconeixen alguns “excessos a茂llats”.

En l’argumentaci贸 hi afegeixen que “si alguns ciutadans s’haguessin excedit en la resist猫ncia passiva i haguessin actuat contra els agents, aquestes conductes no es podrien imputar als processats”.

Qu猫 茅s una ‘euroordre’?

L’ordre europea de detenci贸 i entrega 茅s una sol路licitud mitjan莽ant la qual una autoritat judicial pertanyent a un Estat de la Uni贸 Europea pot reclamar a un altre membre de la UE que aturi i lliuri a una persona per al seu enjudiciament o per al compliment d’una condemna. Aquest mecanisme substitueix el tradicional procediment d’extradici贸 entre els estats membres de la Uni贸 per un sistema m茅s 脿gil que escur莽a els terminis.

Com es tramita?

En el cas d’Espanya, el jutge o tribunal que porta el cas t茅 la capacitat d’emetre l’ordre de detenci贸 europea, mentre que la facultat de tramitar-la recau en els jutjats d’instrucci贸 i en l’Audi猫ncia Nacional. Quan es coneix el parador de la persona buscada, l’autoritat judicial emissora pot comunicar directament a la Just铆cia del pa铆s on es troba l’acusat l’ordre de detenci贸, que es tramitar脿 i executar脿 amb car脿cter d’urg猫ncia.

Quantes euroordres emet Espanya i quantes s贸n acceptades per part de la comunitat internacional?

Comparteix

Comentaris
Comparteix
108Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Ofertas Depilaci贸n L谩ser
108Shares