Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El Govern espanyol només va gastar 3 de cada 10 euros pressupostats per I+D en 2017

Comparteix
0Shares

L’Estat espanyol només va gastar tres de cada 10 euros pressupostats per a I + D en 2017. Dels 4.635.000 previstos en els comptes públics de l’any passat, el Govern únicament va destinar 1.376.000, un 29,7% segons les dades publicades per la Intervenció General la passada setmana i facilitats per Cotec. Aquesta fundació denuncia que es tracta del mínim històric registrat en la sèrie, que arrenca l’any 2000. Les dades no contemplen les partides d’organismes autònoms i agències estatals, que es publiquen més tard i representen gairebé un terç del pressupost, uns 1.800 milions dels quals sí que se sol gastar pràcticament la totalitat.

El nou ministre d’Economia, Román Escolano, tindrà una assignatura pendent heretada del seu predecessor, Luis de Guindos. La partida d’I + D, dependent d’aquest ministeri, ha estat una de les que més retallades ha patit amb la crisi. I no està millorant ni tan sols amb la recuperació econòmica. A falta de conèixer els comptes dels organismes autònoms i les agències estatals, aquesta rúbrica podria haver quedat en 2017 en uns nivells similars als de 2016, any en què es va deixar sense utilitzar la meitat de tot el pressupost en R + D. Previsiblement se situarà molt a prop dels 3.182.000 desemborsats en 2016 i lluny dels 8.476.000 que es van arribar a lliurar el 2009. En total, la retallada ascendeix al voltant del 60%.

De moment, només es coneixen de 2017 els números de l’Estat central, és a dir els Ministeris, que aproximadament suposen un 70% del pressupost. Un any més, el Govern ha deixat sense usar bona part dels diners que tenia consignat per a I + D: set de cada deu euros. L’any 2016 havia estat el pitjor d’una sèrie que comença el 2000. Llavors es van elaborar uns pressupostos poc realistes amb la vista posada en les eleccions. I això va obligar a fer ajustos durant 2016 per poder complir amb les metes d’austeritat que exigia Brussel·les. A l’agost es va tancar la despesa de totes les partides no essencials. El que es va acarnissar molt amb la inversió pública i, especialment, amb la I + D. Fins al punt que només es va gastar el 38% del pressupost assignat per a aquest capítol. En 2017, l’execució ha resultat fins i tot pitjor: l’any passat únicament es va desemborsar el 29,7% del planejat. I aquest cop no s’ha produït un tancament de l’aixeta a meitat de l’exercici com es va donar en 2016.

Part de l’explicació pot residir en que l’Executiu es va comprometre amb Ciutadans a desenvolupar una nova xarxa de I + D batejada com Cervera, per a la qual va destinar en els comptes públics uns 500 milions. La idea era construir alguna cosa similar a la xarxa alemanya Fraunhofer, un grup d’instituts tecnològics especialitzats que poguessin captar fons privats i el personal tingués la seva retribució lligada als resultats obtinguts. No obstant això, aquest projecte ha quedat congelat. I no s’ha dedicat a ell ni un sol euro.

Cada any menys subvencions

D’altra banda, el Govern ha recorregut a una pràctica que porta aplicant des de fa anys però que s’ha acuitat amb la crisi: cada vegada dedica menys a subvencions directes i més a crèdits. Entorn del 60% de la partida són ja préstecs. I aquesta distribució no sembla innòcua. Les universitats i institucions públiques de recerca poden gastar les subvencions sense problemes. Però pateixen serioses dificultats per a contreure uns crèdits que després han de tornar. El que al final implica que la majoria no es fa servir. D’aquí la baixa execució dels pressupostos de I + D. Aquest percentatge tan pobra de despesa és el menor de les 25 principals polítiques del Govern, denuncia la Fundació Cotec.

Segons explica Cotec, la caiguda de la taxa d’execució podria ser una mica menor si es té en compte que l’Agència Estatal d’Investigació va ser separada de l’Estat el 2017 i, per tant, uns 600 milions van passar als organismes i agències autònomes. No obstant això, encara que dins de l’Estat s’hagués utilitzat aquesta partida al 100%, l’execució de l’Administració central s’hauria col·locat lleugerament per sota del 38% de 2016, assenyala Cotec.

És més, Cotec sosté que la dada d’execució de 2018 podria acabar fins i tot pitjor a causa de “la successió de pròrrogues i tancaments, les fallades en els sistemes informàtics, la manca de personal en llocs de gestió i els requeriments i exigències de control addicionals impostos pel Ministeri d’Hisenda”.

Aquesta manca d’execució fa, en part, que Espanya sigui un dels tres països al costat de Portugal i Finlàndia que no hagin recuperat encara els nivells d’inversió en R + D + I entre el sector públic i el privat, segons dades d’Eurostat de 2016. Si només s’atén a la despesa pública, els països que no han restablert les cotes prèvies a la recessió són: Espanya, Bulgària, Croàcia, Xipre, Hongria, Polònia, Portugal i Eslovènia.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari