Press "Enter" to skip to content

El diari Alemany Spiegel: “El millor que va fer políticament Puigdemont va ser deixar-se empresonar”.

Puntuació dels lectors

Puigdemont és una altra vegada un gran titular. Un cop més, els titulars de la premsa mundial li dediquen les seves portades, de nou a Catalunya milers surten a donar-li suport al carrer, alguns amb màscares de Puigdemont. De nou a Barcelona, els partits separatistes discuteixen si torna a ser presidenciable. No pel seu arrest, sinó gràcies a això.

Per primera vegada des del seu arrest, Carles Puigdemont va enviar un missatge dissabte: “Que tothom ho tingui clar: no claudicaré, no renunciaré, no em retiraré davant l’actuació il·legítima dels qui han perdut a les urnes ni davant de l’arbitrarietat dels qui estan disposats a pagar el preu d’abandonar l’estat de dret i la justícia per “la unitat de la pàtria”.

Nova escena d’aquest conflicte a Alemanya. Vulgui o no Angela Merkel, el govern federal ha de decidir sobre la destinació de Puigdemont i també sobre Catalunya. Ella no vol complicacions. Això és exactament en el que Puigdemont ha estat treballant durant mesos.

Formalment, els advocats del Tribunal Suprem Estatal de Schleswig jutgen la seva extradició. Han de decidir si les acusacions de rebel·lió i malversació de fons públics o corrupció corresponen als delictes alemanys d'”alta traïció” i “infidelitat”. I si els fets descrits en l’ordre d’arrest del jutge Llarena també serien castigats a Alemanya.

Els catalans han aconseguit el seu objectiu: un debat europeu

No obstant això, el fiscal general ha d’acceptar qualsevol extradició, podria vetar si, considera que Puigdemont està sent perseguit per les seves idees polítiques. A més, s’ha de coordinar amb el Ministeri de Justícia i la Cancelleria. Com informa SPIEGEL en el seu últim número, el govern federal no vol intervenir en la decisió del tribunal.

Però si ella no actua, això és per descomptat una declaració política.

Fer un debat europeu de la disputa interna espanyola: Aquest ha estat sempre l’objectiu dels catalans. Perquè Madrid mai els deixaria voluntàriament, i perquè l’economia catalana dependent de les exportacions necessita els mercats d’Europa. Els catalans no criden en va el camí cap a la independència: pensen en anys, potser dècades.

Després de la votació irregular a l’octubre, el Parlament català va declarar la independència. Però ni un sol estat reconegut la “República Catalana”. Madrid va deposar al govern de Puigdemont, arrestant a diversos ministres. El mateix cap separatista i alguns seguidors van partir cap a Brussel·les.

“És una qüestió europea”, va dir Puigdemont durant la seva primera aparició pública després de fugir a Brussel·les. I: “Vull que Europa reaccioni”. Puigdemont volia promoure la seva causa a la capital de la UE. Però els poderosos no van reaccionar: ni a Brussel·les ni a París, Berlín o Roma.

Govern federal sota pressió

“En incloure a Alemanya, el conflicte s’internacionalitzarà”, diu Günther Maihold. És sotsdirector de la Fundació de Ciència i Política. A Madrid creien que l’arrest de Puigdemont passaria factura al moviment català, diu. “Però això és un error de judici absolut”. Els catalans es van reagrupar darrere del seu deposat president, “tot i que ja l’havien empès a un costat”.

La recomanació de Maihold: “Els diplomàtics alemanys ara han de tractar d’actuar en un nivell confidencial tant a Madrid com en els defensors de la independència”. Haurien de deixar clar a banda i banda “que ara està indicada la relaxació”.

El govern federal està sota pressió. AFD, trucant a l’Esquerra i els Verds, les enquestes que demanen al fet que no s’ha de lliurar a Puigdemont, la majoria dels alemanys li donen suport. I el president del Bundestag, Wolfgang Schaeuble, diu, els espanyols haurien de “resoldre el problema de manera que els catalans puguin viure bé.”

Això és el que es comenta a Berlín. Puigdemont no podria haver fet alguna cosa millor políticament, ser empresonat.

I un es pregunta per què Puigdemont no va cuidar millor aquest cop. En el referèndum il·legal, va canviar l’automòbil en un túnel, va escapar dels helicòpters de la policia i va poder votar. Més tard va fugir amb èxit a Brussel·les.

¿Puigdemont va buscar el seu arrest?

Aquesta vegada els investigadors espanyols ho van tenir fàcil. Van fer un seguiment del viatge de Puigdemont de Finlàndia a Bèlgica, utilitzant un cercador de direcció en el Renault Espance i localitzant senyals de GPS des del mòbil d’un dels quatre companys de Puigdemont. Puigdemont podria haver endevinat que el Renault Espace estava sent monitoritzat. Ja dos mesos abans, els seus agents de seguretat havien trobat un localitzador, d’acord amb els informes dels mitjans espanyols sobre aquest mateix automòbil.

Llavors, Puigdemont va buscar el seu arrest a Alemanya? No hi ha proves per afirmar això. No obstant això, l’arrest NO ha empitjorat la seva situació política.

En Waterloo, a prop de Brussel·les, Puigdemont estava relativament segur. El jutge espanyol ja havia retirat l’ordre de la UE perquè la rebel·lió no és punible a Bèlgica. Però en lloc de quedar-s’hi, Puigdemont va viatjar molt. Més recentment, a Finlàndia, sabent que la judicatura espanyola aprofitaria qualsevol oportunitat per arrestar-lo. Per a “bé” dels espanyols, a Alemanya, on l’ofensa d’alta traïció és similar a la rebel·lió.

Puigdemont arrestat: què segueix?

Com serà la història de Puigdemont? Si Alemanya l’allibera per alta traïció o rebel·lió, s’exposa a uns 15 anys de presó, un dur càstig per a un polític que mai va usar o ni demanar violència. Fins i tot en l’ordre, el jutge només escriu que Puigdemont havia esperat disturbis violents.

En aquest cas, Puigdemont possiblement aniria al Tribunal Constitucional Federal. Això van anunciar els seus advocats alemanys, Sören i Wolfgang Schomburg.

No lliuraria Alemanya a Puigdemont per rebel·lió, només podria per delictes menors, els espanyols tenen un problema. Perquè llavors només el podran enjudiciar pels delictes secundaris. I Puigdemont tornaria a ser l’heroi: als ulls dels seus seguidors, hauria mostrat al món sencer com d’injustament els espanyols estan tractant als catalans. No és tan dolent per a un expresident que va ser deposat.

Spiegel.de

INVERTIR FOREX CATALUNYA ✅ | ✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅

Comentaris
COMPARTEIX !
 • 725
  Shares

2 Comments

 1. Pere Vinyeta Pere Vinyeta 1 d'Abril de 2018

  Jo sóc del 49, Quim, i coincideixo 100% amb tu.

 2. Quim de reus Quim de reus 1 d'Abril de 2018

  Lo del Carles Mas es……. Agafarsela em paper de fumar.

  Veig molts comentaris recriminant la correccio de las paraules, cosa que em sembla elitista. Alguns….jo entre ells, MAI hem rebut clases de catala o en catala. Soc del 53.
  Ara entrara qui dira que tenim llocs on desde el 78/80 es pot rebre formacio en catala gratuitement. La eleccio era….Menjar o escrire be.?

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser