Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Un diari escocès: Condemnar polítics electes és més propi d’una dictadura i no d’un estat de la UE

Comparteix
0Shares

En un duríssim article del diari Escocès Scotsman.com, es descriu la situació actual de Catalunya des d’una perspectiva “agnòstica” pel que fa a la Independència, però amb un clar accent de carrega contra les tècniques de l’Estat Espanyol per “garantir” la unitat de Espanya.

Text íntegre de l’article

Fa uns anys, vaig veure a grups rivals de fanàtics del futbol mostrant banderes palestines i israelianes en un partit d’Old Firm. Fet més per provocar a l’oposició, que mostrar suport al país la bandera estaven enarborant, sens dubte tenien tan poc interès en els assumptes de l’Orient Mitjà com tenien coneixement de les religions suposadament representades pels seus respectius equips.

Ara, hi ha un paral·lelisme amb la situació a Catalunya on els partidaris i opositors de la independència escocesa s’estan alineant per animar i burlar des de lluny. Però, els problemes a Catalunya són molt més greus que els simples gestos partidaris de la bandera partidista, ja que afecten fonamentalment a la societat europea que volem veure, sigui que estiguem dins o fora de la UE.

Per ser justos, hi ha persones compromeses a Escòcia que han pres la causa de Catalunya en el seu cor i fan campanya per la seva independència. Conec molts d’ells i respecte totalment la seva integritat en aquest tema, que és de llarga data. Així mateix, hi ha altres que simpatitzen amb els esforços espanyols per preservar la unitat del seu estat i l’han argumentat durant força temps, i novament ho entenc.

No obstant això, ara hi ha grups en ambdós costats que prèviament van mostrar poc interès a Espanya o Catalunya i que simplement es van pujar al carro, veient això com una batalla substituta per la independència escocesa. Alguns tweets de polítics electes no han estat graciosos, sinó francament puerils i menyspreables, burlant-se de les sentències draconianes imposades als polítics democràticament elegits.

De la mateixa manera, la rutina d’onejar de bandera pels partidaris de la independència dels cartells catalans ignora la complexitat de la situació i estableix falses comparacions amb aquest. Tinc la sensació d’haver seguit a l’equip de futbol escocès a un joc a Zagreb, on més tard en un pub alguns fanàtics croats amb el cap rapat van tractar d’equiparar a Escòcia amb la seva terra i Anglaterra amb Sèrbia. Mai va ser així i quan van començar a fer comentaris sobre Bòsnia, vaig saber que era hora de marxar.

Llavors, admetré que sóc agnòstic en la Independència de Catalunya, simplement no ho sé. Normalment, simpatitzo amb els moviments d’independència i puc veure arguments a favor. Però també em preocupen alguns aspectes i els possibles efectes en la resta d’Espanya. No és la mateixa situació que Escòcia, tot i que hi ha paral·lelismes.

Conec alguns expatriats escocesos que estan entusiasmats amb la independència catalana però que no van ser partidaris en 2014. Igualment, tinc amics espanyols que van ser partidaris apassionats del Si, però ara em pregunten què està passant a Catalunya. La divisió política és igualment complexa amb els partidaris de la independència catalana que van des de l’extrema dreta a l’extrema esquerra, i es reflecteix en el campament de la unitat espanyola.

Fins i tot la corrupció política a Espanya que m’aterreix s’ha filtrat en els assumptes catalans. També crec que el Govern català ha maltractat el referèndum encara que puc entendre les frustracions amb un govern espanyol que va ser irredemptista en la seva oposició a un vot democràtic. Però la brutalitat utilitzada per reprimir el referèndum era inacceptable en una democràcia i llança una taca a tota la UE. Derrotar als manifestants pacífics i disparar bales de goma ara s’ha vist agreujat pel fet que l’estat deslliga el seu poder a través dels tribunals. Les condemnes imposades als polítics electes, independentment del que van intentar fer, són terribles i una ofensa a la democràcia. És el que s’esperaria en una dictadura militar, no en un estat de la UE a la segona dècada del segle XXI.

L’intent de Madrid d’extradir Clara Ponsati, actualment acadèmica de la Universitat de St Andrews, per enfrontar acusacions de rebel·lió es torna més complex perquè Espanya és un membre de la UE del segle XXI.
En altres situacions, els tribunals escocesos poden haver trobat fàcil rebutjar aquesta sol·licitud d’extradició. Aquí el govern escocès ha expressat comprensiblement els seus temors sobre la possible pèrdua de l’ordre de detenció europea a través del Brexit. Aquestes preocupacions estan justificades, ja que hi ha una amenaça i el sistema és, en general, bo. No obstant això, està sent abusat pels espanyols, ja que mai va ser concebut per crims polítics i la repressió de punts de vista expressats democràticament. En canvi, estava destinat a ser reservat per crims greus i aquells que busquen evadir la justícia.

Solució política, no legal

És per això que ha d’haver-hi una solució política, no legal, a Catalunya i la UE ha d’actuar. També és la raó per la qual la “brigada” partidària d’ambdós costats en aquest país haurian de desistir i donar suport a un procés democràtic per resoldre-ho. Això soscava tot el propòsit del projecte europeu i l’esperit del qual es pretenia establir al continent europeu, independentment del Brexit.

Fantasma del Feixisme

Europa es va unir després de la guerra, jurant que “mai permetre que el fantasma del feixisme tornaria”. Hi pot haver portat temps que les autocràcies acabessin en llocs com la Península Ibèrica, però finalment va prevaler la democràcia. La UE estava destinada a protegir-lo i millorar-lo quan el Mur de Berlín va caure i la tirania soviètica va marxar. Però la Comissió de la UE s’ha mantingut en silenci, ja que Hongria i Polònia han trontollat ​​cap a la dreta i han invocat lleis que són vergonyoses per als valors europeus. També semblen impotents a mesura que els moviments populistes s’han aixecat a Àustria i Itàlia i en lloc d’actuar o parlar han enterrat els seus caps a la sorra.

No obstant això, no poden argumentar que es degui als drets sobirans dels estats, ja que van ser massa ràpids per aixafar la voluntat democràtica del poble grec i imposar “austeritat”. He votat no al Brexix, tornaria a fer-ho si es celebrés un segon referèndum, tot i que amb menys esperança i simplement un desig de donar suport als col·legues europeus, en lloc d’estar al marge amb aliats desagradables i amics menyspreables. Però, un càncer està erosionant la UE, a més de soscavar la democràcia al continent europeu. La Unió Europea necessita garantir que hi hagi una solució política a Catalunya que no permeti l’abús dels processos legals per part d’Espanya. Escòcia, però, no és Catalunya, encara que un referèndum de tipus escocès ara sembla ser l’única solució viable.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari