Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Els indults per Setmana Santa són sagrats: les confraries ‘marquen el pas’ del Govern Espanyol

Comparteix
53Shares

La llei diu que tots els condemnats poden accedir a un indult en igualtat de condicions però, mentre el nombre de perdons concedits en els últims temps ha baixat de manera dràstica, les confraries segueixen rebent una bona part d’ells, any rere any, sense excepció . Entre elles, a més, també hi ha diferències: no totes reben el mateix tracte a l’hora de perdonar o no als seus candidats.

Si el nombre anual de mesures de gràcia concedides ha baixat de 204 a 26 en els últims cinc anys, el d’aquells que arriben de la mà de les confraries ho ha fet molt menys: han passat de 21 a 8. És a dir, si en època de vaques grasses els indultats per Setmana Santa eren un 10% del total, en anys d’escassetat d’perdons, com 2016, suposen gairebé la meitat (13 de 27 indults).

Amb motiu de la Setmana Santa, el Govern ha concedit aquest any 5 indults, que se sumen als 74 dels últims cinc anys. Van ser sol·licitats per les confraries de Nostra Senyora de la Solitud i Davallament del Senyor de Granada, El nostre Pare Jesús el Rico de Màlaga, Sant Crist del Perdó de Lleó, Jesús Natzarè de Ponferrada (Lleó) i del Santíssim Ecce Homo de Gandia (València) . Totes elles són habituals en les llistes anuals de reus perdonats.

En 2013 i 2014, 26 i 28 confraries, respectivament, van sol·licitar indults, segons les dades obtingudes per Civio a través d’una sol·licitud d’accés a la informació. Poques (vuit-nou) es van quedar sense pres per a la seva processó. Algunes, de fet, van rebre dues perdons en un mateix any.

És el que va passar el 2013 amb La nostra Senyora de la Pietat de Saragossa, Crist del Perdó de Lleó i Jesús Natzarè de Ponferrada (Lleó). O, el 2014, amb Jesús Lligat a la columa de Terol i la Germandat de Jesús Captiu i Rescatat de Sevilla, que van poder perdonar dos presos en una mateixa Setmana Santa.

Però en 2015, 2016 i, sobretot, 2017, les confraries van començar a veure com moltes de les seves sol·licituds eren rebutjades. 19 d’elles es van quedar fora del tradicional repartiment l’any passat.

Entre les confraries també hi ha favorits

Sigui perquè hi ha algunes que trien millor als seus reus o sigui perquè la tradició i els costums també tenen favorits, no totes les sol.licituds d’indults que presenten les confraries tenen el mateix èxit.

La Confraria de Jesús El Rico és especial. Per això, els seus decrets d’indults són diferents. “En virtut d’exposició elevada en compliment del privilegi atorgat pel rei Carles III”, s’inclou en el text. Una frase que dóna compte de per què les seves són peticions inapel·lables. Per això és, també, l’única que ha aconseguit perdonar un pres a tots i cadascun dels últims cinc anys i, a més, en 2018. I per això, si el pres no encaixa, es busca un altre i s’indulta, tot i que hagi d’anar el mateix ministre de Justícia a calmar els confrares indignats.

No totes les confraries reben el mateix tracte a l’hora de perdonar o no als seus candidats
És el que va passar l’any passat, quan el Govern va rebutjar l’indult sol·licitat perquè, segons ells, es tractava d’un cas de corrupció. Tot i la negativa, es va donar una nova oportunitat a la confraria per presentar un altre nom i així evitar que es perdés “aquesta tradició tan important i tan bonica de l’indult”, en paraules de Rafael Catalá, que va visitar Màlaga i va prometre que el perdó arribaria , encara que tard. Es va aprovar al juliol, lluny ja de la Setmana Santa. Però es va aprovar.

També ha rebut indults en els darrers cinc anys la Confraria de la Piedad i el Sant Sepulcre de Saragossa, encara que l’any 2018, de moment, sembla que s’ha quedat fora.

La Confraria del Santíssim Crist del Perdó d’Elx, la Germandat de Jesús Lligat a la Columna de Terol i la Confraria de Nostra Senyora de la Pietat de Valladolid van poder indultar seus presos el 2013, 2014, 2015 i 2016. Però el 2017, tot i que ho van sol·licitar, es van quedar sense perdó.

Aquesta última, de Valladolid, és la que ha sol·licitat -i ha aconseguit- alguns dels indults més cridaners: un director d’oficina de banc que va robar a un client, el 2014; i un funcionari que va facilitar milers de dades personals de ciutadans a policies i mútues laborals, el 2015.

I fins a les confraries n’hi ha que no donen amb la tecla que convenci al Consell de Ministres. La Arxiconfraria de la Mercè, a Santander; e la Germandat de Natzarens de Crist Captiu, de Benaguasil, han sol·licitat indults en quatre de les últimes cinc setmanes santes (del 2013 al 2017). Mai els han aconseguit.

Comentaris
Comparteix
53Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari