Press "Enter" to skip to content

El PNB aposta per Catalunya i respon a Rajoy: “Mentre segueixi en vigor el 155, no negociarem els Pressupostos”

Puntuació dels lectors

El líder del PNB, Andoni Ortuzar, té una relació “bona i fluida” amb el líder del PP i president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Així ho admeten fonts pròximes al president nacionalista, que s’afegeixen a aquesta ‘línia calenta’ política entre els dos líders una “confiança personal” que els ha permès a tots dos posar les cartes cap per amunt en tot el relacionat amb el conflicte català i l’ara inviable suport dels nacionalistes als Comptes que l’Executiu pretén aprovar aquest dimarts en un Consell de Ministres extraordinari, després de pactar-les amb Ciutadans.

I en aquest clima de confiança, Ortuzar ja li ha explicat a Rajoy que el PNB no cedirà en matèria pressupostària -de fet, els nacionalistes mantenen la seva negativa fins i tot a posar-se a discutir sobre aspectes concrets dels Comptes de 2018- mentre l’espasa de Dàmocles del 155 segueixi sobrevolant per sobre dels caps dels polítics catalans i les seves institucions d’autogovern. “Ja li hem dit a Rajoy que complirem rigorosament. Nosaltres no som com Rivera, que canvia d’opinió cada dia. Amb l’excepcionalitat del 155 sobre Catalunya no és possible començar a negociar els pressupostos. No estem disposats a legitimar l’aplicació del 155 a Catalunya sumant els nostres vots als del PP i Ciutadans”, remarquen les mateixes fonts.

Aquesta màxima ha estat discutida (i revalidada) aquest dilluns a la reunió habitual de l’Executiva del PNB, a Sabin Etxea, seu central del partit, després que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, hagués anunciat els termes de l’acord pressupostari amb el PP i donat també per fet que Rajoy comptava amb el suport del PNB. El pacte entre la formació taronja i el partit del govern inclou una rebaixa en l’IRPF que afectarà més de 7,2 milions de pensionistes, un sector dels quals -els que ingressin entre 600 i mil euros i les pensions de viduïtat més baixes – també veurà incrementada la seva pensió un 2%, un percentatge per sobre de l’IPC.

Un pacte amanit, a més, amb aquesta declaració per part de Rivera: “Seria increïble que després d’haver-los concedit el privilegi del “cuponazo” no tingués lligat aquest suport als PGE”. Una cosa que a Sabin Etxea ja no volen ni valorar, més enllà de desautoritzar i negar, com han fet en diverses ocasions durant tots aquests mesos a Madrid (Aitor Esteban) o al País Basc.

Els de Ortuzar -amb un argument que també ha utilitzat el líder independentiste basc Arnaldo Otegi: “avui és Catalunya i demà serà Euskal Herria” després dels empresonaments de polítics independentistes catalans- no descarten que l’ona expansiva del 155 arribi a Euskadi. “I que es pugui aplicar també a Euskadi, el mateix que abans s’han produït les sentències del Tribunal Constitucional que retallen el nostre autogovern o la normativa bàsica estatal”, en un to amb cert deixi de sobreactuació, almenys en el que té a veure amb futurible 155 a Euskadi.

De fet, no hi ha cap desafiament a Euskadi al voltant del seu autogovern i la relació futura entre Euskadi i Espanya. Ni n’hi ha en potència, més quan el lehendakari ha deixat clar en totes les seves exposicions públiques i privades sobre el futur “nou estatus polític” per al País Basc que serà “pactat”, mai unilateral, “buscant el màxim consens entre diferents” i “tramitat d’acord amb les normes i els procediments legals vigents, respectant l’ordenament jurídic, els mètodes democràtics i els drets i les llibertats de la ciutadania”. Condició aquesta última que està inclosa en el pacte segellat a l’inici de la legislatura entre PNB i PSE-EE.

Pensions i transferència de la Seguretat Social

Hi ha una altra realitat, a més, relacionat amb el pacte segellat entre el Govern del PP i Ciutadans que no ha passat desapercebut al PNB. És la que té a veure amb les pensions i la resposta que s’ha donat en els Comptes per 2018 a les massives mobilitzacions dels pensionistes, la metxa es va encendre molt aviat a Bilbao i on ha calat la marea indignada de pensionistes. Entre altres coses perquè el PNB i el Govern basc han col·locat com a prioritària en la negociació amb el Govern central dues transferències pendents com les Presons i, sobretot, el Règim Econòmic de la Seguretat Social, competència aquesta última íntimament lligada amb del futur de les pensions.

Per als nacionalistes, no s’entén molt bé que Rajoy hagi lligat el tema de les pensions a l’aprovació dels Pressupostos per a aquest any, sabent sobretot que el Règim Econòmic de la Seguretat Social forma part de la negociació que ha d’estar a sobre de la taula entre les administracions central i basca. “Aquesta seria una segona part de la qual hauríem de parlar, una vegada que superat el 155 i oberta oficialment la negociació”. Un escenari, l’obertura d’una negociació, difícil de fixar temporalment, vist com se succeeixen els esdeveniments des de l’empresonament de divendres dels polítics independentistes a Espanya per ordre del jutge del Suprem Pablo Llarena i la detenció el diumenge de Carles Puigdemont a Alemanya.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 1.5K
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser