Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Duríssim article de “The Times” contra Rajoy i les polítiques del Govern Espanyol

Comparteix
954Shares

El diari britànic The Times ha publicat aquest dilluns un dur editorial contra el Govern espanyol, la qüestió catalana ha tornat a ser notícia a tot el món després dels cinc empresonaments de la setmana passada de cinc persones que ocupaven un escó al Parlament de Catalunya un dia abans i sobretot després de la detenció de Puigdemont a Alemanya d’aquest diumenge, quan tornava a Waterloo des de Finlàndia.
“Des d’octubre de l’any passat, el Govern espanyol ha tractat de manera insistent el tema espinós de l’independentisme a Catalunya amb imprudència, mà dura i un desig aparent d’empitjorar la situació ja de per si complicada”, arrenca l’editorial.

L’article explica que Puigdemont havia partit cap a Brussel·les després de la declaració d’independència i deixava clar que el referèndum havia estat declarat il·legal pel Tribunal Constitucional i un jutge va ordenar que s’impedís. No obstant això, ressalta que les imatges dels independentistes atacats a les urnes i el que ha passat després -encarcelament de tretze persones, polítics catalans lliures sota fiança o “a l’exili” no ajuda molt a la unitat d’Espanya.

Assegura les eleccions que va convocar el Govern han portat a un punt mort per la victòria dels sobiranistes i que el partit més votat fora Ciutadans en comptes de facilitar la reconciliació.

També explica que es va impedir de forma judicial investidura de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i de Jordi Turull. “El fet que totes aquestes decisions hagin estat preses per jutges i no per polítics fa que el pla de Madrid per frustrar als separatistes en èxtasi no sigui menys obvi. Mariano Rajoy, el primer ministre d’Espanya, no ha pres mesures reals per comprendre per què una proporció tan significativa dels catalans els convenç la idea de la independència”, es queixa el diari britànic.

I acusa Rajoy d'”adoptar una actitud d’indignació legalista, mentre que la policia i els tribunals espanyols han perseguit amb entusiasme a figures separatistes”. “En dues ocasions, la policia ha registrat el jet privat de Pep Guardiola, l’entrenador espanyol del Manchester City, aparentment amb la por que es fes servir per “contrabandear” a Puigdemont de retorn al país. Madrid té una por existencial al secessionisme, no només a Catalunya, sinó també a Euskadi. No obstant , això no és excusa per tractar un moviment d’independència pacífic i lleugerament caòtic com si es tractés d’un exèrcit rebel perillós”, denuncia el diari. .

“La independència catalana és probablement una mala idea, sens dubte contra els interessos de la nació espanyola en general i molt probablement contra els interessos de la mateixa regió. En una atmosfera de més calma i menys arriscada, és perfectament possible que una majoria s’allunyi de la idea d’independència a canvi de concessions lleus cap a l’autogovern i el retorn a l’estabilitat. En tractar de mostrar la seva fortalesa, el Govern de Rajoy llueix aterrit. Pitjor encara, és el lliurament de l’autoritat moral a un moviment polític frívol que la majoria de les vegades no ho mereix. Madrid necessita començar a parlar amb els seus oponents i deixar de buscar-los a la presó”, finalitza l’article, que demana diàleg per rebaixar la tensió.

Comentaris
Comparteix
954Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari