Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

La primera ministra d’Escòcia expressa la seva “ferma oposició” a “buscar i empresonar els polítics independentistes” i dóna el seu suport al procés Català.

Comparteix
0Shares

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va expressar aquest diumenge la seva “ferma oposició” a la decisió d’Espanya de “buscar i empresonar els polítics independentistes” i el “suport al procés d’autodeterminació de Catalunya”, però ha volgut mantenir-se al marge del procés obert al seu país arran de l’euroordre de detenció contra Clara Ponsatí.

“Sé que molts voldrien que el Govern escocès pogués fer o dir més, i ho entenc. Però també espero que s’entengui la importància de protegir el procés i la independència del nostre sistema legal “, va dir Sturgeon en un comunicat compartit al seu compte de Twitter.
Segons la líder independentista, la llei escocesa protegeix el dret de Ponsatí d’oposar-se a l’extradició als tribunals i per tant “és important que el Govern escocès no digui res que pugui perjudicar la integritat d’aquest procés”. A més, Sturgeon va dir que, per llei, “els ministres escocesos no tenen el poder d’intervenir”.


La policia escocesa ha informat en un tuit que tenen l’ordre europea de detenció per a Clara Ponsatí, un dels consellers cessats que segueixen a l’estranger i que va tornar a Escòcia per reprendre la seva activitat com a professora a la Universitat de Saint Andrews. El seu advocat està fent els tràmits perquè ella es lliuri.

La euroordre contra l’exconsellera Clara Ponsatí hauria d’haver arribat a l’Agència Nacional del Crim Britànica, que la verifica. A partir d’aquest moment es localitza a la persona requerida, que s’ha de presentar davant la Cort de Magistrats de Westminster, si es troba a Anglaterra o Gal·les, o davant la Cort del Sheriff d’Edimburg si està a Escòcia. El més normal és que s’obri un “procediment contradictori” en què totes dues lleguen.

L’acusació representaria a la petició espanyola a través de la Fiscalia britànica, i la defensa, a Clara Ponsatí. Hi ha una llista de 32 infraccions sobre les quals no és necessària la doble incriminació. La malversació, de la qual està acusada Ponsatí, s’inclou en ella, mentre que la rebel·lió no. La rebel·lió no és un crim davant les lleis britàniques. El més semblant seria el delicte de traïció, una llei de l’any 1215 en els temps del rei “Juan sin tierra”.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari