Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El portaveu de Jutges per la Democràcia a Espanya pensa que extradiran Puigdemont

Comparteix
0Shares

El portaveu de Jutges per la Democràcia a Espanya, Ignacio González Vega, ha avançat que aquest cop sí que és possible que s’acabi extradint Carles Puigdemont a Espanya:

“És evident que als estats grans de la Unió Europea hi ha regulacions bastant similars sobre el delicte de rebel·lió i el que fa referència a la forma de l’estat i contra la constitució. Per tant, sembla factible que aquesta vegada sí es pugui fer l’entrega incloent-hi el delicte més greu pel que s’ha processat al senyor Puigdemont que és el de rebel·lió”.

Per la seva banda, Jordi Nieva, catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona, ha explicat que li pot passar ara a Carles Puigdemont després de ser detingut per les autoritats alemanyes, per la policia alemanya en virtut d’una ordre internacional de detenció que ja s’ha executat.

A partir d’ara, ha dit, comença el camí de la seva entrega a Espanya que es farà igualment que en el cas de Bèlgica, amb l’ordra Europea de detenció.

“Això fa preveure una entrega relativament ràpida, estaríem parlant de mesos”.

El procediment per extradir Puigdemont trigaria entre 4 i 7 mesos aproximadament

El procediment, explica Nieva, seria el següent: Ara se’n faria càrrec un jutge que cridaria a Puigdemont per preguntar-li si consenteix o no la seva entrega a Espanya. Si ell no consenteix, s’obre un petit procediment on el jutge decideix. El jutge alemany pot decidir si entregar-lo al jutge Llarena o, si no hi veu cap delicte dels que s’estan reclamant, pot posar-lo en llibertat. Si, com és previsible, el jutge diu que si a l’entrega, els advocats faran un recurs a les instàncies alemanyes, un procediment variable d’uns 4 a 7 mesos.

Alemanya el pot extradir amb més facilitat que Bèlgica

No hi ha precedents d’extradició per un delicte de rebel·lió, explica Jordi Nieva. S’ha de tenir en compte el codi penal alemany i una mica la mentalitat dels juristes alemanys sobre el tema en concret. En el codi penal alemany, el delicte de rebel·lió requereix violència o amenaça de violència. Però la mentalitat d’un jutge alemany és diferent de la d’un jutge flamenc. Els alemanys no tenen la mentalitat secessionista i menys en el land on està retingut Carles Puigdemont. Per tant el pronòstic no és molt bo.

Si Alemanya l’extradeix, aquest país determinarà els supòsits pels que haurà de ser jutjat

A Alemanya es farà la revisió de tots els delictes que se li imputin, tots els que s’entreguin. Aleshores si el jutge creu que no se l’ha de jutjar per rebel·lió peró si per malversació, per exemple, se l’entregarà per aquest altre delicte. Per tant els supòsits pels quals haurà de ser jutjat Puigdemont a Espanya seran determinats per un jutge alemany a partir d’ara.

Les mesures cautelars

Com que es tracta d’una persona que ha eludit la justícia, segons Nieva, ja que ha entrat des de Finlàndia a Dinamarca i a Alemanya, ara és més qüestionable el risc de fuga i fa previsible que se’l privi de llibertat o que se li dicti alguna altra mesura cautelar que controli la seva llibertat de moviments.

Gonzalo Boye, advocat de Toni Comín i Meritxell Serret diu que l’alemany és un procediment similar al belga

Gonzalo Boye ha explicat sobre la situació actual de Puigdemont que la gent ha d’estar tranquil·la perquè el procediment d’euroordres a Alemanya és reglat i molt similar al sistema Belga i l’entrega no és automàtica sinó que s’ha de revisar la doble incriminació i s’ha de veure si els fets descrits pel jutge Llarena són constitutius de delicte a Alemanya. L’advocat diu que està convençut que no ho són.

Segons Boye, Puigdemont no és un eludit de la justícia perquè va deixar Finlàndia abans que arribés l’euroordre.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari