Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Rajoy sobre la Investidura: “Proposin a un candidat net per mirar de reconduir les coses”

Comparteix
0Shares

Mariano Rajoy ha defensat aquest matí durant la sessió de control parlamentària que “no hi va haver violència gratuïta” durant l’1-0. El president ha contestat així al diputat del PDeCAT Jordi Xuclà qui ha considerat que l’ascens de Diego Pérez dels Cobos, el màxim responsable de l’operatiu policial de la jornada del referèndum, és “un insult”.

Pérez dels Cobos ha estat nomenat responsable de la Comandància de Madrid de la Guàrdia Civil. Per Xuclà, aquest nomenament és “un obsequi per a qui va exercir la violència gratuïta contra ciutadans indefensos l’1 d’octubre”. “El seu Govern premia la violència i insulta als que es van horroritzar l’1-0”, ha assegurat Xuclà durant el seu interrogatori a Rajoy.

“La Guàrdia Civil és una institució molt valorada, que s’encarrega de protegir els espanyols i no a la gent que se salta la llei a la torera”, ha contestat el president després de rebutjar que el dia del referèndum es produís violència. A més, Rajoy ha subratllat que “els nomenaments a la Guàrdia Civil no els fa el president del Govern, sinó la comandància”.

Finalment, Rajoy ha aprofitat per retreure a Xuclà que l’independentisme “s’ha saltat la llei, ha subestimat a l’Estat, ha sobrevalorat als seus líders i ha deixat que marxin les empreses”. També ha insistit que “posin a un candidat adequat a veure si reconduïm les coses” reclamant així per enèsima vegada a les forces independentistes que constitueixin un Govern amb un president que no estigui imputat al capdavant.

A més, la sessió de control d’aquest matí ha servit per veure un gest de Rajoy d’acostament al PNB que és un pas més de cara a l’aprovació dels pressupostos de 2018. El portaveu parlamentari dels nacionalistes, Aitor Esteban, s’ha interessat per la llei que ha presentat el seu grup per modificar la regulació dels secrets oficials.

Esteban considera que l’actual normativa és “franquista” i impedeix “treballar als historiadors”. El portaveu del PNB ha carregat contra les esmenes presentades pel PP, que planteja que els primers documents es puguin desclassificar en 2023, però encara ha sigut més crític amb Ciutadans, que proposa que la desclassificació es realitzi en 2040, i amb el PSOE, que “fins a 2045 no permetrà que es coneguin els secrets de l’etapa de José Luis Rodríguez Zapatero”.

La resposta de Rajoy ha estat conciliadora. El president veu “positiu buscar un acord” en aquesta matèria i ja ha anunciat que no aplicarà el veto pressupostari a la proposta del PNB, ja que “no implica un augment de la despesa ni una reducció dels ingressos”. “Estic a la seva disposició per intentar arribar a alguna cosa raonable”, ha afirmat.

El president fa així un pas més per facilitar el nou pressupost, que el Govern aprovarà dimarts que ve i remetrà al Congrés el 3 d’abril. L’Executiu espera comptar amb el suport de Ciutadans, de Coalició Canària, de Nova Canàries i dels cinc diputats del PNB amb els que avui s’ha acostat una mica més.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari