Press "Enter" to skip to content

Cifuentes va falsificar les seves notes per obtenir el màster del que presumeix a la seva web pagada amb diners públics

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
487Shares
Puntuació dels lectors

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, presumeix a la seva web de tenir cursats 2 màsters, un d’ells “en Dret Autonòmic per la Universitat Rei Juan Carlos” de Madrid. Tal com demostra eldiario.es amb documentació de la mateixa universitat pública, a Cifuentes, llavors delegada de Govern a Madrid, li van canviar la nota de “No presentat” a “Notable” dos anys després de matricular-se i sense intervenir nova matrícula. Ho va fer una funcionària que no treballava en el servei de postgrau ni tan sols en el mateix campus on s’impartia.

La política del PP es va matricular en aquest màster en el curs 2011/2012 i va pagar els corresponents 1.586,39 euros. Segons el seu expedient de notes, a què ha tingut accés aquest mitjà, va aprovar tot aquest mateix curs.

No obstant això, una captura de pantalla del sistema de gestió d’alumnes de la URJC (aquí pots veure el document ampliat) revela una altra cosa. En 2011-12 apareixien com “No presentat” o “-“, que és el mateix, dues matèries: ‘El finançament de les comunitats autònomes’ i el ‘Treball Fi de Màster’.

En 2014, dos anys després de la matrícula oficial, l’usuari que correspon a la funcionària Amalia Calonge entra al sistema informàtic i canvia la nota de “No presentat” a sengles notables, concretament 7,5, deixant rastre en el sistema. Dies després de els seus notables, Cifuentes paga el títol i quan va a recollir-es fa una somrient foto amb la funcionària Calonge, una imatge que era al perfil de WhatsApp d’aquesta última fins aquest dimarts a la tarda. Aquestes dues assignatures sumen 27 crèdits (24 el treball i 3 crèdits l’assignatura) d’un total de 60 que té el màster, és a dir, suposen gairebé la meitat del postgrau.

En el registre es veu que Calonge està canviant en l’any 2014 les notes de 2011. A la columna de l’esquerra s’aprecia que la modificació s’està produint per a les qualificacions de l’any acadèmic 2011-12 (sota l’epígraf ANY_ANYACA). Ni la universitat, ni la funcionària ni el professor han explicat per què.

Curiosament, fonts de Presidència de la Comunitat de Madrid confirmen que, efectivament, es va deixar “2 o 3 assignatures” com diu el sistema intern, però que les va aprovar el 2014, tot i que no expliquen per què llavors les seves notes de l’expedient acadèmic oficial diuen que les va aprovar totes en 2011-12.

L’única manera en què podria ser factible que Cifuentes aprovi dos anys després com ella defensa, és si s’hagués matriculat de nou, com marca la llei, però segons l’historial de Cifuentes en el registre d’administració de la URJC, no es va matricular de res aquest any, com ha pogut confirmar eldiario.es

L’únic pagament que apareix en 2014 de l’alumna Cristina Cifuentes són 176,27 euros, el que costa retirar el títol, un pagament que va fer 15 dies després d’aquests ‘notables fantasma’. Preguntades per com va treure dos notables en 2014 sense intervenir matrícula, fonts de Presidència s’aferren al fet que les va abonar i que va aprovar aquest any el que li faltava: “Va pagar per tornar-se a presentar, ha d’haver-hi un error”. ¿Ho ha confirmat la presidenta de Madrid, va pagar el 2014 i es va examinar de nou de dues assignatures? “No confirmo que fos el 2014, no se’n recorda del fet d’haver pagat o no, però va pagar i es va treure les assignatures que li faltaven i que no havia aprovat en primera instància”. La realitat és que no hi ha cap registre de pagament de matrícules o examen en 2014 per part de Cristina Cifuentes. Tot ho va aprovar i va pagar en el curs 2011-2012.

D’altra banda, segons la mateixa normativa de la universitat, “per poder realitzar la defensa del” Treball Fi de Màster “l’alumne haurà d’haver superat la resta de les assignatures del Màster, per al que ha de lliurar la justificació corresponent”. Segons l’expedient acadèmic de Cifuentes, entre la qualificació de l’assignatura que li quedava pendent i la qualificació del Treball Fi de Màster passa un minut, el que triga l’usuari Calonge a canviar les notes. Temps insuficient per presentar un justificant, preparar un treball i defensar-lo en públic.

Per què li van canviar aquestes qualificacions dos anys després és un misteri i davant quina comissió va presentar el seu treball i amb quin tutor, també. La universitat tampoc ho ha aconseguit explicar de moment. Fonts pròximes a Cifuentes diuen que ho explicaran tot aquest dimecres amb documentació.

Amalia Calonge, com ella mateixa confirma per telèfon a eldiario.es, no tenia en 2014 cap responsabilitat sobre els màsters de la URJC, una universitat pública que depèn del finançament de la mateixa Comunitat de Madrid. En aquell moment treballava en un altre campus, a Móstoles (avui és cap al Rectorat): “Jo no faig ni una sola rectificació de res si no m’ho ha demanat un professor per escrit”, i afegeix que no pot donar cap explicació més “perquè és informació emparada en la Llei de Protecció de Dades”.

El rector a l’esquerra de la presidenta de la Comunitat de Madrid, organisme del qual es finança

Qui li va demanar que canviés la nota d’un alumne d’un altre campus i un altre departament dos anys després de la matrícula per canviar dues “no presentat”? No recorda. “Per aquell temps era habitual que es fessin matrícules i gestions encara que fossin d’un altre campus, ara ja no”, rasa, sense donar més informació. Preguntada sobre si és amiga de la presidenta i per la seva foto amb ella, prefereix no respondre. Des de l’entorn de Cifuentes asseguren que no la coneix de res.

El professor en una de les assignatures que apareix amb Notable en 2014 va ser Pablo Chico de la Cambra. eldiario.es li ha preguntat telefònicament per aquesta cèlebre alumna, si va anar a classe i per què se li va canviar la nota dos anys després. No nega res i es limita a dir que “és una informació reservada, em remeto a les autoritats de la universitat”. Tampoc contesta si normalment canvia les notes a alumnes amb dos anys de diferència i sense que es matriculin de nou. “Em remeto al que diguin les autoritats”.

L’altre notable fantasma, el Treball Fi de Màster, suposa gairebé la meitat de crèdits (24), per al qual cal tenir un tutor i que s’exposa en públic davant d’una comissió avaluadora, com diu la normativa de la URJC. Tampoc ningú a la universitat dóna un nom ni davant de qui es va presentar.

Sorpresa pel canvi de notes

José María Álvarez Monzonzillo, vicerector de tercer grau de la URJC, es mostra sorprès pel que fa al canvi de notes: “No sé ni qui és Amalia Calonge. Però és professora? Si no és professora, no ho pot canviar”, encara que en una trucada posterior matisa que fa uns anys una funcionària d’un altre campus si podia canviar notes, i que per això pot aparèixer canviat per ella.

Monzonzillo compte que ha fet diverses gestions per esbrinar el nom del professor de l’assignatura, el tutor del treball i davant de quina comissió es va presentar públicament Cristina Cifuentes a defensar el seu projecte. Amb poc èxit. De moment, la sisena universitat madrilenya no ha aconseguit esbrinar-ho i dóna explicacions vagues sobre el que ha pogut passar.

Fonts jurídiques consultades apunten que, si es confirma que hi ha hagut un canvi d’expedient il·legal, podríem estar davant d’una presumpta falsificació en document públic, regulada per l’article 390 del codi penal i que preveu penes de tres a sis anys de presó per al funcionari que cometi la falsedat.

Des del punt de vista acadèmic, la URJC preveu sancions per la “utilització de mitjans fraudulents, per tal d’obtenir resultats no merescuts en proves d’avaluació, que comportin la col·laboració d’agents externs”, segons el seu reglament disciplinari i ho considera una falta greu.

Aquest escàndol s’afegeix a un altre en la família de Cifuentes: la seva germana, Margarita Cifuentes és des del 2016 professora visitant a la mateixa universitat pública tot i que no compleix cap dels requisits de la LOU, el conveni i els estatuts de la URJC. La germana de la presidenta de Madrid va ser personal d’administració fins que l’exrector Fernando Suárez li va fer un contracte reservat a professors de reconegut prestigi. Li va dirigir personalment la tesi i després la va contractar com a professora fent ús d’aquesta figura discrecional, que evita els concursos i controls.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
487Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser
487Shares