Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Article d’una periodista Sueca: He viscut molts anys a Espanya, i com a periodista de vegades costa respirar

Comparteix
0Shares

En un article del diari Suec Aftonbladet.se una de les seves periodistes explica la situació de Catalunya en el pla polític i les dificultats que va patir durant els seus anys a Espanya per poder exercir amb tranquil·litat la seva professió, en l’article “El futur d’Espanya: un estat autoritari en què la llibertat d’expressió s’esborra” també ha explicat les condemnes de l’estat espanyol a persones que segons la llei mordassa havien comès algun delicte.

Text íntegre de l’Article:

“El futur d’Espanya: un estat autoritari en què la llibertat d’expressió s’esborra”

El 29 de novembre de 2013, l’estudiant de docència espanyola Cassandra Vera va publicar una broma a Twitter que no va agradar a l’estat espanyol.

Amb referència a l’assassinat del primer ministre de la dictadura franquista Luis Carrero Blanco, que el 1973 va ser assassinat per ETA amb una bomba que va fer volar el seu cotxe 20 metres en l’aire, va tuitejar Cassandra Vera:

“ETA impulsó una política contra los coches oficiales combinada con un programa espacial”. (29/11/2013)
“Película : A tres metros sobre el cielo. Producción: ETA films. Director: Argala. Protagonista: Carrero Blanco. Género: Carrera espacial”. (20/12/2013)
“Kissinger le regaló a Carrero Blanco un trozo de la luna, ETA le pagó el viaje a ella”. (5/04/2014)

L’humor, com se sap, en cada país és diferent; del que rius en un país es veu boig en un altre. Però l’última vegada que Cassandra va anar a un tribunal federal espanyol va ser l’any passat, no va ser pel dubtós humor de la seva tweet, sinó per glorificar el terrorisme i humiliar a les seves víctimes. Cassandra Vera va ser sentenciada a un any de presó i set anys de prohibició en el sector públic, abans que la Cort Suprema espanyola finalment la alliberés.

Espanya és formalment una democràcia des de 1978, però té clars problemes de salut. En els últims anys els tribunals del país amb l’ajuda de les anomenades lleis mordassa han censurat i jutjat a diversos periodistes, artistes, músics, i un espectacle de titelles, acusats d ‘ “alterar l’ordre públic”. La llei penalitza, entre altres coses, la manca de respecte per la bandera espanyola i les manifestacions espontànies fora dels edificis governamentals. Els diaris tenen prohibit difondre imatges de la policia en servei sense el permís de la policia. Segons Amnistia Internacional, dotzenes d’espanyols han estat acusats, entre altres coses, d’exaltació del terrorisme, després de declaracions similars a les de Cassandra Veras.

Però l’interès en la situació a Espanya és encara feble. Els mitjans suecs necessiten urgentment informes i notícies del país, que és la principal destinació turística de Suècia després del ferri a Finlàndia. A Espanya anem a nedar, a veure futbol i a jugar a golf.

No va ser fins aquesta tardor quan gràcies al referendum d’independència català, Europa va despertar. El fet és que la UE va prendre el partit per govern espanyol, era d’esperar, la Unió no compta amb autoritat regional. Tampoc va condemnar a la repressió policial de civils a tot Catalunya, el partit del govern espanyol (Partit Popular) va rebre el missatge polític per part d’Europa que necessitava: seguir endavant.

Però aquesta setmana hi va haver un judici que podria ser costós en el llarg termini per a l’estat espanyol.

Una Europa unida

 El tribunal europeu es va posicionar en contra d’Espanya en un cas en què dos catalans condemnats a quinze mesos de presó per “insultar la monarquia” quan van cremar una foto del Rei d’Espanya el 2007. La Cort Europea ha condemnat Espanya per violar el dret a la llibertat d’expressió i va ordenar al govern espanyol a pagar multes i costos.

He passat diversos anys a Espanya i com a periodista de vegades és difícil respirar. Els espanyols tenen la impressionant costum de sortir als carrers quan la legislatura del país colpeja la democràcia, però els periodistes sovint pateixen a una dolorosa censura.

– Hauries de escriure sobre això “Johanna”, tens llibertat de premsa a Suècia, em diuen col·legues espanyols que se senten censurats tant pels empresaris com pels legisladors.

El problema és que Suècia o la UE semblen estar particularment interessats en veure que a Espanya tot està bé, encara que estigui convertint-se en un estat autoritari on la llibertat d’expressió s’esborra com un assumpte local.

► Segons l’Índex de Democràcia britànica, que mesura el nivell de democràcia de 167 països, a Espanya es va reduir l’últim any de 8:30 a 8:08 punts, després dels esdeveniments de la votació per la independència catalana. Amb menys de 8 punts, els països es classifiquen com “democràcia incompleta”, cosa que Espanya corre el risc d’arribar a aquest 2018, segons l’editor de l’Índex de la Democràcia.

Fuente Johanna Frändén

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari