Press "Enter" to skip to content

Nova Caledònia votarà el 4 de novembre si s’independitza de França

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
521Shares
Puntuació dels lectors

Els habitants del territori francès de Nova Caledònia, al Pacífic, votaran el pròxim 4 de novembre si volen la independència en un referèndum que és resultat d’un procés de concertació amb les autoritats de París posat en marxa el 1988.

El Congrés de Nova Caledònia fixar avui aquesta data amb l’adopció d’un text que va comptar amb el suport dels independentistes d’UC-FLNKS i de la Unió Nacional per la Independència, així com de la dreta moderada d’Caledònia Unida (CE).

No obstant això, els partits més defensors de mantenir la unió amb França es van pronunciar en contra perquè van considerar impropi que el document inclogui certes al·lusions històriques.

En particular quan es diu que “la colonització portava en si la negació de la identitat kanaka” (en al·lusió als pobladors originaris de l’arxipèlag) i que Nova Caledònia ha posat en marxa “un procés negociat” per “passar pàgina de la violència i el menyspreu per escriure junts pàgines de pau, de solidaritat i de prosperitat”.

El referèndum és el resultat del procés obert pels anomenats Acords de Matignon, subscrits fa ara 30 anys per independentistes i lleialistes sota els auspicis del llavors primer ministre francès, el socialista Michel Rocard, que van marcar la fi d’un conflicte violent i van llançar un període de desenvolupament amb la perspectiva d’un referèndum sobre la independència.

La decisió es va prendre a poc més d’una setmana que el pròxim 27 de març a París l’actual primer ministre, Edouard Philippe, aculli a les parts per discutir, sobretot, de qüestions polèmiques vinculades amb l’escrutini.

Nova Caledònia és un territori format per un arxipèlag en el qual destaca l’illa de Gran Terre, i amb una població de 269.000 habitants, segons el cens de 2014.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
521Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser
521Shares