Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El Govern espanyol destina 600.000 euros a subvencionar als que adoctrinin sobre les Forces Armades

Comparteix
0Shares

El Ministeri de Defensa destinarà 600.000 euros fins a 2020 a subvencionar a persones i organitzacions que, sense ànim de lucre, llancin campanyes destinades a l’adoctrinament polític sobre les Forces Armades. Augmentar la sensació de risc de la població, millorar l’opinió general sobre la utilitat del pressupost de Defensa o sobre la pertinença a l’OTAN són alguns dels conceptes que el departament que dirigeix ​​María Dolores de Cospedal finançarà com “promoció de la cultura de Defensa”. Aquest àmbit d’inversió és la prioritat número u del Pla Estratègic de Subvencions 2018-2020 del Ministeri, a què ha tingut accés eldiario.es.

El document amb els plans de Cospedal va ser aprovat via ordre ministerial el 16 de febrer i enviat a les Corts Generals el 15 de març. El pla estima una despesa de 200.000 euros per exercici (el 2017 la xifra ja va arribar als 195.620 euros), amb els quals el Ministeri espera aconseguir “elevar el nivell de cultura i consciència de defensa en la societat espanyola”, “millorar la informació sobre qüestions de seguretat i defensa i la imatge institucional de les Forces Armades “i” promoure el coneixement “d’aquest tipus de qüestions” en el sistema educatiu”.

Per avaluar l’eficàcia del pla, Defensa analitzarà com evoluciona l’opinió de la població espanyola en qüestions molt concretes. Algunes d’elles amb un clar rerefons polític. Una vegada concloses les línies de subvenció, el Ministeri analitzarà l’enquesta La Defensa Nacional i les Forces Armades que el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) elabora cada dos anys. Espera trobar millores en els posicionaments més afins a la ideologia que el PP defensa en aquestes qüestions:

Augment de la sensació de risc.

“Es desitja obtenir un increment del nivell de percepció del risc en tots els indicadors d’amenaça descrits de, almenys, 0,3 punts, respecte de la puntuació aconseguida en 2015”, específica el Ministeri en el text. Com ha publicat aquest mitjà, Defensa fa una interpretació clarament ideològica de quines són les amenaces a la seguretat espanyola, assenyalant la immigració com una d’elles.

Unes Forces Armades intervencionistes.

És un dels aspectes on Defensa espera que l’opinió pública pateixi un acostament més patent als seus posicionaments. Cospedal vol que les respostes dels espanyols en l’enquesta del CIS agrupades en “molt o bastant d’acord” sobre les missions militars a l’exterior millorin en 1,5 punts en tots els indicadors: a “augmentar la seguretat d’Espanya”; a “augmentar la confiança internacional al nostre país”; a “prevenir el terrorisme internacional”, a “aporta beneficis econòmics” i en “conservar i mantenir la nostra forma de vida”. Defensa també vol veure un increment d’un punt en el percentatge d’espanyols que es mostren “d’acord” amb la participació d’Espanya en aquestes missions.

Més diners per a Defensa. Cospedal espera que els 600.000 euros fins a 2020 amb els quals ha dotat a aquesta línia de subvencions es converteixin en una inversió i que, en dos anys, més gent vegi el pressupost del Ministeri com “insuficient”. En concret, vol veure una millora de mig punt en aquest concepte.

Pertinença a l’OTAN.

Un altre dels aspectes més polítics del pla. Defensa vol que les persones i organitzacions que siguin subvencionades ajudin a augmentar les respostes agrupades en “molt positiva / força positiva” en 1,5 punts sobre la pertinença d’Espanya a l’Aliança Atlàntica.

Rentat de cara general a les Forces Armades.

El Ministeri pretén que el pla de subvencions serveixi a tasques de publicitat institucional. Així, espera veure millores en aspectes com l'”opinió general sobre les Forces Armades”, a “valoració de la professió militar”, en la “preparació de les Forces Armades per defensar Espanya”. També vol que augmenti l'”interès sobre les informacions dels mitjans de comunicació sobre qüestions de seguretat i defensa”.

Una estratègia a gran escala

La ministra va avançar en el discurs que va donar durant la Pasqua militar el passat 6 de gener que el seu departament estava treballant en un pla per expandir la “cultura de la Defensa” a la societat. Després d’aquest anunci Cospedal ja ha ratificat dos convenis dirigits a difondre valors relacionats amb les Forces Armades: un amb RTVE i un altre amb una associació de col·legis privats. La setmana passada Cospedal i el president de l’ens públic, José Antonio Sánchez, van subscriure un acord de col·laboració per a la realització de diferents activitats amb motiu del V centenari de la primera volta al món.

Un mes abans, la ministra també va ratificar un altre acord amb l’Associació de Centres Autònoms d’Ensenyament Privat (ACADE) perquè els seus professors i alumnes coneguin la tasca de les Forces Armades i ensenyar als joves que les forces armades “és una bona manera de vertebrar la nostra nació”.

La relació entre el Ministeri de Defensa i centres educatius va ser iniciada per l’exministre Pedro Morenés. L’antecessor de Cospedal va acordar el 2015, al costat de Íñigo Méndez de Vigo, titular del Ministeri d’Educació, desenvolupar continguts per a “millorar el coneixement que els menors i joves tenen sobre la seguretat de la defensa d’Espanya”.

Tres anys després, els primers materials creats arran d’aquest conveni ja s’han publicat i no han quedat exempts de polèmica. Educació i Defensa proposen que alumnes de Primària realitzen activitats al ritme del pasdoble de “La Banderita” o d’himnes militars. En el document elaborat pel Govern no recullen només aquest tema musical, sinó que aposten per activitats per a alumnes de 6 a 12 anys centrades en els símbols nacionals, en el dret i el deure de defensar Espanya o en promocionar l’assistència a la desfilada de la festa nacional.

Aquest contingut va ser criticat per Save the Children perquè concebia la immigració irregular com una amenaça. En ell aquests dos ministeris destacaven que aquests moviments “s’han transformat en un fenomen amb implicacions per a la política de seguretat”. Des de Defensa reconeixen que aquesta guia necessita “una última modificació” i una vegada que estigui acabada serà enviada a tots els col·legis públics i privats “com una eina de suport per a l’assignatura de Valors o alguna altra matèria, així com en activitats extraescolars”, reconeixen fonts oficials.

Una obligació que Defensa incompleix des de 2003

Com reconeix el mateix Ministeri en la introducció del Pla Estratègic de Subvencions 2018-2020 a què ha tingut accés aquest mitjà, és la primera vegada que s’elabora un programa d’aquest tipus en Defensa, tot i que són d’obligatòria redacció per a totes les administracions públiques des de l’any 2003. Aquests plans tenen com a objectiu millorar la transparència de les subvencions i els efectes pretesos amb la seva aplicació. “Més enllà de l’obligació legal”, es reconeix en el text, l’imperatiu per fer-ho ara, 15 anys després, ha estat l’atapeïda situació fiscal i d'”austeritat en la despesa pública” de les administracions.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

One Comment

  1. Pudentet Pudentet

    Encara quedaben restos en el fondus de pensions.

Deixa un comentari