Press "Enter" to skip to content

El Banc d’Espanya reconeix que l’impacte de la crisi catalana va ser menor del que s’esperava

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
206Shares
Puntuació dels lectors

El Banc d’Espanya situa la seva nova previsió de creixement per a 2019 en el 2,7%, el que suposa tres dècimes més de la realitzada el passat mes de desembre. També es revisen a l’alça les estimacions per als dos pròxims anys, ja que la de 2019 puja dues dècimes fins al 2,3% i la de 2020 s’eleva una dècima fins al 2,1%.

“L’impacte una mica menys negatiu associat a la situació política al voltant de Catalunya” és una de les principals causes que, segons l’informe que acompanya les previsions, explica aquesta revisió a l’alça. Però el Banc d’Espanya també adverteix que un hipotètic rebrot de les tensions podria afectar negativament la confiança i l’activitat. El recent acord entre els sindicats i Hisenda fa que el Banc d’Espanya esperi “una política fiscal més expansiva del que s’havia estimat inicialment”, el que seria una altra de les causes de la revisió a l’alça per als pròxims anys. No obstant això, alerta que aquesta política fiscal expansiva retardaria la reducció del dèficit i el deute públic.

De fet, la institució pronostica que Espanya es desviarà dels seus objectius de dèficit durant els tres pròxims anys, arribant a un 2,5% el 2018, tres dècimes més de l’objectiu compromès amb Brussel·les. “Amb la informació que tenim sobre el quadre macro i l’acord salarial, pensem que l’objectiu de dèficit públic per a aquest any està en risc”, ha alertat Pablo Hernández de Cos, director general d’Estadística del Banc d’Espanya, que ha estat l’encarregat de presentar l’informe. Per això, afirmava, una política pressupostària expansiva és “inadequada” a mitjà termini. I avisava que si en els comptes s’incorporen altres mesures expansives -com la baixada de l’IRPF compromesa pel Govern amb ciutadans- que no es compensin amb una reducció de la despesa o un augment dels ingressos, “la previsió de dèficit serà fins i tot pitjor”.

El responsable del Banc d’Espanya també s’ha referit a la polèmica de les pensions, assenyalant que les reformes de 2011 i 2013 “garanteixen la sostenibilitat dels comptes en el mitjà i llarg termini”. No obstant això, recordava, si finalment es revaloressin per sobre del 0,25 “caldria retocar altres paràmetres” del sistema per garantir la seva viabilitat.

En els últims mesos, l’organisme ha observat que el consum i el turisme que es van veure afectats en els primers moments de la tensió a Catalunya, ja han remuntat i això el fa ser més optimista per als propers anys. Tot i que “Catalunya seguirà creixent per sota de l’economia espanyola”, ha dit Hernández de Cos.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
206Shares

One Comment

  1. Pudentet Pudentet 22 de Març de 2018

    Clar, i en ser independents serem aviat la primera economia del sur de EU
    A que us fot?..

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser
206Shares