Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA]Amnistia Internacional exigeix la llibertat “immediata” de Sànchez i Cuixart i retirar els càrrecs

Comparteix
9033Shares

La coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya, Adriana Ribas, ha exigit aquest divendres l’alliberament “immediata” i la retirada de càrrecs de l’expresident de l’ANC i candidat a presidir la Generalitat, Jordi Sànchez (JxCat), i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, coincidint amb els cinc mesos del seu empresonament. “Entenem que els càrrecs són desproporcionats i injustificats”, ha declarat als mitjans al Parlament després de reunir-se amb el president de la Cambra, Roger Torrent, prop d’hora i mitja.

Han abordat els drets humans a Catalunya i tot Espanya, amb èmfasi en la situació de Sànchez i Cuixart: “Li hem traslladat la nostra preocupació pels atacs a la llibertat d’expressió, i que volem la sortida immediata de la presó preventiva i la retirada de càrrecs “dels líders sobiranistes.

En preguntar si considera que Sànchez i Cuixart són presos polítics, ha respost que aquesta terminologia no encaixa amb la que utilitza l’entitat, sinó que Amnistia Internacional prefereix parlar de “presos de consciència”. Però Adriana Ribas ha afegit que “és molt aviat per valorar si ho són, perquè el procés es troba encara en fase d’instrucció”.

Predisposició de Torrent

“El que sí entenem ja és que els càrrecs que se’ls atribueix són desproporcionats i injustificats”, i ha explicat que Torrent li ha traslladat la seva màxima disposició per garantir els drets humans.

Sobre la valoració que fa Amnistia Internacional de la situació dels també presos Oriol Junqueras i Joaquim Forn, Ribas ha dit que l’entitat “està fent seguiment dels seus casos per assegurar que es garanteixen els seus drets fonamentals”, i també ha dit que és aviat per valorar si són o no presos de consciència.

Concentracions de protesta

Per la seva banda, l’ANC i Òmnium Cultural han recordat que aquest divendres es compleixen cinc mesos de l’empresonament dels Jordis, sense que hagin comès “cap delicte”. Així ho plasma en un manifest que es llegirà en una concentració convocada a les 19.00 a la plaça Universitat de Barcelona i davant els ajuntaments catalans per recordar que porten 151 dies “entre reixes per les seves idees polítiques i defensar el dret d’autodeterminació”.

“No ens cansarem de dir-ho: les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez i Jordi Cuixart no han comès cap delicte, són innocents “que encara no han estat jutjats i que, per tant, han de tenir intactes els seus drets, critica el text. També defensa que el dret de manifestació és bàsic en qualsevol democràcia però que Espanya “actua com una dictadura” perquè ho prohibeix i ho jutja si es porta a terme.

Empresonant als ‘Jordis’ ens han empresonat a tots

“Empresonant als ‘Jordis’ ens han empresonat a tots […] i el Govern espanyol ni tan sols s’ha ruboritzat” tot i que multitud de juristes, advocats i organismes internacionals s’han mostrat en contra d’aquesta actuació preventiva, assenyala .

A més, recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg acaba de condemnar a Espanya “per sentenciar contra la llibertat d’expressió” – en al·lusió a la crema de fotos del Rei-, i que Amnistia Internacional ha alertat que la Llei antiterrorista es fa servir per reprimir les sàtires. Actualment -afegeix- a Espanya “s’estan vulnerant drets bàsics i fonamentals”, i per això crida a alçar la veu i no permetre que se segueixin produint empresonaments com els de Sànchez i Cuixart.

Les exalça com a “exemple viu de la lluita pacífica d’un poble per una societat més lliure”, i els encoratja a seguir defensant de la mateixa manera les seves idees. “Ens volen aïllar i estem més units que mai, l’esperança és més forta que la tristesa, la voluntat d’una Catalunya millor i unida és més forta que la rancúnia”, reivindica el manifest, que conclou exigint l’alliberament dels empresonats.

Comentaris
Comparteix
9033Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari