Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Òmnium diu que el jutge els adverteix d’un delicte de rebel·lió si convoquen a la gent

Comparteix
0Shares

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha denunciat que en la instrucció de la causa per la qual s’han iniciat els registres en l’entitat sobiranista així com en el despatx d’Antoni Molons, secretari de Difusió i Atenció Ciutadana del Govern de la Generalitat , s’adverteix de la possibilitat d’incórrer en un delicte de rebel·lió en el cas que es decideixi convocar els ciutadans per concentrar davant l’edifici d’Òmnium per mostrar el seu rebuig a les actuacions policials. No obstant això, la denúncia de Mauri ha estat desmentida pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha assegurat a La Vanguardia que en cap cas, ni per escrit ni verbalment, s’ha advertit a Òmnium d’aquests possibles delictes en cas de dur-se a terme concentracions.

En declaracions a RAC1, Mauri ha comentat que “La instrucció del jutge indica explícitament que vigilem i que no cometem un nou setembre 20 perquè es podria incórrer en un delicte de rebel·lió si es convoca una manifestació davant les portes de l’entitat”.

Mauri ha considerat les indagacions de la Guàrdia Civil com “atac vergonyós i desproporcionat cap a una entitat històrica” ​​i per tant “humiliant”.

Mauri ha considerat les indagacions de la Guàrdia Civil com “atac vergonyós i desproporcionat cap a una entitat històrica” ​​i per tant “humiliant”, i ha aclarit que el registre es deu al fet que estan buscant si ha existit per part de l’entitat un possible delicte de malversació de fons públics. Però el vicepresident ha assegurat que “no trobaran res del que estan dient que busquen”.

A diferència d’altres registres, com el que es va dur a terme a principis d’any també aquesta vegada en l’ANC per ordre del jutge Llarena, “avui estan fent un registre general en tota la seu i sembla que es volen dur documentació econòmica”, ha comentat Mauri, qui s’ha queixat que no ha pogut entrar aquest dijous a la seu i que “ningú del jutjat” que instrueix la causa “ha parlat amb mi ni m’ha demanat cap explicació”.

“Avui estan fent un registre general en tota la seu i sembla que es volen dur documentació econòmica”

En tot cas, ha defensat que els comptes d’Òmnium i ha confirmat que en 2017, l’entitat va fer una campanya per fomentar la participació en el referèndum perquè “ningú” els va dir que no la podien fer. Però el dirigent ha garantit que l’entitat no va assumir en cap cas un paper que corresponia al Govern o altres institucions públiques, de manera que “no trobaran cap vincle de pagament amb la Generalitat”, ha assegurat.

De fet, Mauri ha considerat innecessari el registre i ha assenyalat que “seria suficient amb mirar la nostra pàgina web on estan els comptes publicats” per confirmar que “des de fa anys no cobrem ni un duro de la Generalitat”. Informació que han divulgat a través de les xarxes socials.

En qualsevol cas, des d’Òmnium han informat que a l’interior de la seu romanen retinguts per la Guàrdia Civil juliol treballadors en una sal, així com membres de la direcció de l’entitat. A més, assenyalen que s’està “segrestant el correu electrònic dels treballadors i canviant contrasenyes”.

Però des de l’entitat no es vol animar a la mobilització davant els locals de l’entitat per evitar situacions com la succeïda davant de la Conselleria d’Economia el 20 de setembre de 2017, en ple registre policial, i que van acabar amb el president de l’entitat, Jordi Cuixart, i Jordi Sànchez (JxCat) a la presó, on encara romanen.

Ja al gener, quan el jutge Llarena ordenar els registres de ANC i Òmnium, van reclamar als seguidors que s’abstinguessin de concentrar-se davant les seus de les entitats també com a conseqüència de l’advertència del magistrat d’un possible delicte de rebel·lió.

Les reaccions polítiques als registres no s’han fet esperar. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont els ha criticat a les xarxes socials: “La repressió espanyola s’ha situat entre el maccarthisme i l’intent de vexació permanent a les nostres institucions. Prou! Presons preventives, violència policial, amenaces, registres … “, ha censurat Puigdemont, que també ha reclamat l’alliberament dels polítics presos.

Per la seva banda, la CUP ha cridat els ciutadans a concentrar a la plaça de Sant Jaume per protestar contra els registres. A través d’un missatge a Twitter, els cuperos han demanat als ciutadans que es reuneixin “ara mateix” a la Plaça Sant Jaume. “Que ens deixin en pau. Juntes aturem la repressió! “, Exclamen.

Foto:(David Airob)

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari