Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Una diputada valenciana al PP i Cs: «Són respectuosos amb la Constitució però els drets humans se’ls passen pels collons».

Comparteix
156Shares

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha obligat a retirar del Diari de Sessions d’aquest dimarts una frase d’una cançó del raper Valtonyc per la qual va ser condemnat per injúries a la Corona – «Els drets humans se’ls passen pels collons» – i que ha estat citada a la tribuna per la diputada de Compromís Marta Sorlí.

«Per dignitat de la Cambra, demano que es retiri l’última de les expressions», ha dit Pastor després de la intervenció de Sorlí en el debat sobre la presa en consideració de la proposició de llei d’ERC per despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya. La diputada valenciana ha acceptat la reconvenció i les paraules seran retirades del Diari de Sessions.

En la seva intervenció, Sorlí s’havia referit al «censurat Valtonyc» per, parafrasejant la seva cançó «El rei Borbó», adreçada a Joan Carles I, criticar els que defensen que es mantinguin aquests delictes: «Són respectuosos amb la Constitució. En canvi, els drets humans se’ls passen pels collons ».

Precisament, aquesta és una de les lletres per les quals el raper mallorquí va ser condemnat a tres anys i mig de presó per delictes de calúmnies i injúries greus a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces.

«Se’ls acaba el xollo»

Sorlí ha recordat cançons de diferents grups de música, com una de la Polla Records de 1999, un d’Els Pets de 1994 i una altra d’Al Tall de 1979 que contenien dures crítiques contra la monarquia. «¿Això era injúria? Era políticament incorrecte, si. Però atemptar contra la llibertat d’expressió és censura. I sembla que es censura més en 2018 que en els anys vuitanta i els noranta », ha conclòs.

La diputada d’Comnpromís ha denunciat que per als partits de dretes, la Corona, els carrers amb noms de líders franquistes i les agressions de la ultradreta són «intocables». «El seu llegat d’ahir el volen aplicar avui, la censura. Però se’ls acaba el xollo, el Tribunal Europeu de Drets Humans diu que cremar una foto del Rei és llibertat d’expressió. No serà diferent cantar una cançó contra la Corona », ha assenyalat en al·lusió a la sentència emesa aquest dimarts.

Comentaris
Comparteix
156Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari