Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Rajoy manté el factor de sostenibilitat: què és i com l’afecta als que es jubilin a partir del 2019?

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha defensat avui en el Ple del Congrés que no pensa “fer marxa enrere en cap reforma de pensions” realitzada durant la crisi econòmica, ni la de 2011 amb el PSOE, ni la de 2013 sota el seu Govern . Això implica que la posada en pràctica del factor de sostenibilitat en l’exercici 2019 segueix endavant.

Què suposa aquesta mesura per als nous jubilats?

El factor de sostenibilitat és una de les mesures que va introduir el Govern de Rajoy en la reforma de 2013 i que començarà a aplicar-se l’any que ve. Consisteix a afegir una altra variable a l’hora de calcular la pensió inicial d’un jubilat que té en compte l’esperança de vida i que se suma a altres ja existents com l’edat de jubilació, els anys cotitzats i la quantia cotitzada. Aquest indicador està previst que es revisi cada cinc anys segons vagi evolucionant l’esperança de vida. El mecanisme actua de tal manera que si l’esperança de vida augmenta (o disminueix) en una població, les noves pensions es tornen a calcular d’acord amb una fórmula proporcional.

¿Cuál és l’objectiu d’aquest nou factor de càlcul?

La idea que hi ha darrere d’aquest factor és que els jubilats cada vegada viuen més per als mateixos anys cotitzats i, per tant, cal repartir aquesta quantia cotitzada en un període més ampli. És a dir, en teoria els nous jubilats cobraran menys al mes però durant més anys (sent la quantia total equivalent al que cobren ara) .

¿Cuánto reduirà al mes la pensió el factor de sostenibilitat?

L’any que ve per introduir aquest factor es prendran com a referència el període 2013-2017, deixant un any de marge, 2018, per comptar amb dades tancades. Un informe del BBVA estima que en el primer any d’aplicació, aquesta variable suposaria un descompte en la pensió del 0,47%. Per tant, un pensionista que es jubilés el 2018 i cobrés una pensió de 1.000 euros, passaria a cobrar 995,3 euros si ho fes en 2019.

Se suma a l’Índex de Revaloració de les pensions

El factor de sostenibilitat es sumarà així a l’altra mesura estrella de la reforma de 2013 que és l’Índex de Revaloració de les Pensions (IPR) i que va entrar en vigor aquest mateix any. Aquesta fórmula per revaloritzar les pensions que consisteix a desvincular l’actualització de l’IPC i lligar-la a la previsió d’ingressos i despeses, i que des de llavors ha limitat les pujades en el seu resultat terra, un 0,25%. Aquest índex té també un sostre de pujada que és l’IPC més el 0,5%.

Comentaris

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari