Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Estrasburg contradiu els “privilegis” dels que gaudeix el rei a la llei espanyola

Comparteix
540Shares

El Codi Penal espanyol destina dos articles a protegir la Corona de les crítiques. Estableixen que comet un delicte qui calumniï o injuriï al rei o els seus familiars i imposa un càstig pot arribar fins a dos anys de presó, a més de la sanció econòmica. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha tornat a reprendre Espanya per aquestes disposicions, que considera desfasades i contràries a la Convenció Europea de Drets Humans.

En aquesta ocasió, l’estirada d’orelles ha estat conseqüència del recurs de dos joves, Enric Stern i Jaume Roura, condemnats per cremar fotos del rei en una protesta de 2007 a Girona. El seu pas pels tribunals espanyols va acabar amb el Constitucional confirmant la pena de quinze mesos de presó, substituïda per una multa de 2.700 euros. Van portar llavors el cas davant els magistrats d’Estrasburg, que han fallat contra la justícia espanyola una vegada més en considerar dins de la llibertat d’expressió les crítiques al rei.

La sentència del TEDH corregeix tant la condemna per injúries a la corona que va imposar als dos joves l’Audiència Nacional en 2008 com, especialment, la negativa del Tribunal Constitucional a donar-los empara en 2015. Els condemnats van al·legar que la crema de fotos dels monarques estava dins dels límits de la llibertat d’expressió, però set dels onze magistrats del Constitucional han indicat que sobrepassava la crítica política permesa perquè van utilitzar el foc i van cremar amb la cara tapada una fotografia de grans dimensions de Joan Carles i i Sofia “en posició claudicant “, això és, de cap per avall.

Sense crítica política no hi ha democràcia

Els magistrats europeus discrepen i esmenen al Constitucional en descriure la disfressa, el foc i la dimensió de la fotografia dels reis com a simples elements d’una “posada en escena provocativa” per garantir la “visibilitat” de la protesta en els mitjans de comunicació. El TEDH recorda que en la jurisprudència europea, que vincula a l’espanyola, la crema de la foto dels reis no pot relacionar-se amb el discurs de l’odi en ser una institució pública subjecta a crítica.

Els magistrats adverteixen a més que relacionar amb el discurs d’odi i la violència una “expressió simbòlica de rebuig i crítica política” a la monarquia, com va ser la crema de fotos, “seria perjudicial per al pluralisme, la tolerància i l’esperit sense el qual no hi ha una societat democràtica “. L’advertència és similar a la que van llançar els magistrats progressistes del Constitucional, que van discrepar de la majoria conservadora alertant del risc de vincular el cas de Stern i Taulats amb el delicte d’odi.

La sentència dedica un paràgraf a recordar-li a Espanya que “l’augment de la protecció -a la Corona- per una llei penal especial és en principi, incompatible amb l’esperit de la Convenció Europea de Drets Humans”. “L’interès d’un Estat en protegir la reputació del seu propi Cap d’Estat no pot justificar la concessió a aquest de cap privilegi o protecció”, sostenen els magistrats europeus, que es recolzen en una sentència anterior contra Espanya.

Una protecció “exorbitant” del rei

En aquella ocasió el protagonista del contenciós era Arnaldo Otegi, exportaveu de Batasuna, que va aconseguir que el TEDH es pronunciés a favor seu i obligués a l’Estat a indemnitzar-lo amb 20.000 euros. Els tribunals del nostre país li havien condemnat a un any de presó per injuriar el rei, del qual va dir que era “el cap dels torturadors”, durant una visita del monarca a l’País Basc. No obstant això, Estrasburg va retreure a Espanya la seva especial empara al cap de l’Estat, “més elevat que a altres persones”.

El Tribunal ja va dir en aquesta ocasió que aquesta protecció no s’ajusta a l’esperit del Conveni Europeu de Drets Humans i recorda que va criticar un article similar de la legislació francesa. Tant els preceptes del país gal com el Codi Penal espanyol donen al cap d’Estat “un privilegi exorbitant, sostraient de la crítica en funció únicament de la seva funció o estatut, el que no és compatible amb la pràctica i les concepcions polítiques d’avui en dia “.

Els jutges han assenyalat que Espanya protegeix al seu rei com Turquia al president de la república. “El fet que el Rei ocupi una posició de neutralitat en el debat polític, una posició d’àrbitre i símbol de la unitat de l’Estat, no podria posar-lo a l’abric de tota crítica en l’exercici de les seves funcions”, van afegir els jutges. Sostenien també que una pena de presó per aquest tipus de delictes és poc proporcional: “La posició dominant que aquestes institucions ocupen, obliga les autoritats a demostrar contenció en l’ús de la via penal”.

Previsiblement, el TDEH haurà d’examinar nous casos d’injúries al rei, després de les condemnes als rapers Valtonyc o Hasel. A més, els tribunals espanyols han dictat altres sentències com la condemna a l’organitzador de la xiulada a Felip VI durant la final de la Copa del Rei. Mentrestant, aquest nou procés en la justícia europea ha reobert el debat sobre l’eliminació de les injúries al rei com a delicte al Codi Penal, criticada de nou pel TDEH.

Comentaris
Comparteix
540Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari