Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Els ‘obscens’ regals a l’excomissari de Barajas: 800.000 euros camuflats, dos ‘Porsche’ i la caldera de la piscina

Comparteix
0Shares

Ser comissari a l’aeroport de Barajas (Madrid) és tenir un dels llocs clau de la Policia. Carlos Salamanca va estar durant anys ocupant aquest càrrec i ho va aprofitar amb escreix. L’abús que presumptament va fer de la seva posició el va portar a la presó el passat 5 de novembre. Ara els investigadors han descobert els innombrables regals que aquest cap policial va rebre a canvi de facilitar l’entrada de persones per l’aeroport madrileny. La llista que maneja la Policia és llarga però impactant: 800.000 euros que va justificar amb una butlleta premiada de la Loteria; un Porsche Cayenne i un altre Panamera; la caldera, de 10.000 euros, per a escalfar l’aigua de la seva piscina; 25.000 euros per al casament del seu fill; diversos rellotges, algun fins a 40.000 euros; o diners en efectiu, entre molts capritxos.

La investigació ha aconseguit aflorar com Salamanca hauria estat complimentat a canvi de permetre l’accés de determinades persones sense visat i, sobretot, sense passar per la duana, el que permetria l’accés a Espanya o la sortida de diners sense declarar o d’altres productes legals o il·legals sense control.

Una de les dávidas que hauria rebut, segons el parer de l’equip investigador, són 800.000 euros que va simular amb una butlleta premiat de la Loteria de Nadal de l’any 2012. No obstant això, els agents han detectat que en aquestes mateixes dates, la societat vinculada a l’empresari que hauria realitzat diversos regals luxosos al comissari va rebre en els seus comptes precisament 806.000 euros. Per això, els investigadors sospiten que hi va haver una operativa per fer arribar a mans del comissari aquesta quantitat.

L’objectiu principal de la investigació d’Afers Interns de la Policia i de la Fiscalia Anticorrupció era un altre comissari, José Manuel Villarejo, enviat a la vegada que Salamanca a presó per ordre de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. No obstant això, l’ex comissari de Barajas ha acabat igual de esquitxat. El seu nom ja havia sortit en diverses investigacions. Fins i tot havia estat imputat per rebre regals de la màfia xinesa liderada per Gao Ping, encara que va aconseguir l’arxiu de l’assumpte.

Després d’aquell succés, va ser retirat de Barajas i enviat a la Comissaria d’Estrangeria i Fronteres. Salamanca va ser alliberat la setmana passada pel jutge que instrueix la causa, Diego d’Egea, però, segons fonts policials, estarà apartat de la seva destinació fins que s’aclareixi la seva situació penal.

L’assegurança del Porsche, al seu nom

La Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar al jutge fa dues setmanes que obrís una peça separada pel suborn que afecta Salamanca, encara que segueixi investigat en la peça principal al costat de Villarejo. Els investigadors han aconseguit proves suficients perquè el Ministeri Públic pugui tancar una primera peça pels regals rebuts per aquest empresari i advocat espanyol d’origen equatoguineà, presumptament vinculat a representants del Govern guineà, i portar a judici de manera ràpida al comissari.

Els investigadors han aconseguit proves que Salamanca hauria estat obsequiat amb dos cotxes de luxe de la marca Porsche. En cap dels dos casos els va posar al seu nom per no aixecar sospites. Però hi va haver un error que el va delatar. Per poder conduir-lo, va ser posat com a titular de l’assegurança, tot i que tenen proves que ni va pagar el cotxe, ni va pagar tan sols l’assegurança.

A les factures de la compra del Porsche Panamera, per 116.537 euros, i del resguard de l’assegurança que prova que ell aparèixer com a prenedor de l’assegurança tot i que el vehicle no estigués al seu nom. És més, el propietari inicial seria Crispín Edu Tom, director general d’Gepetrol, empresa pública guineana del sector del petroli; per després passar a estar a nom d’una societat vinculada a l’empresari guineà ‘amic’ de Salamanca.

Reapareixen els nexes amb la màfia xinesa

Crida l’atenció que un any després que el comissari aparegués com a prenedor de l’assegurança del vehicle, el Porsche va ser venut, segons la investigació, per 43.000 euros per aparèixer com a nou prenedor i conductor Yongping Wu Liu, mà dreta de Gao Ping i amic del propi Salamanca. Precisament, en el ‘cas Emperador’ contra la màfia xinesa, Assumptes Interns va investigar els regals de Yonping Wu Liu al llavors comissari de Barajas a canvi de permetre l’entrada de ciutadans xinesos però l’Audiència Nacional va arxivar l’assumpte abans d’arribar a judici.

El comissari Salamanca era un home de bones relacions en el món de la política, de la judicatura i de l’esport. Alhora que ell era complimentat, ell complimentava. Fonts pròximes a Salamanca relaten les grans festes que organitzava per als seus amics, menjars, sopars i futbol. Però en moltes ocasions, aquests tiberis ni tan sols eren pagats per ell, segons es desprèn de les dades que obren en la causa de la ‘Operació Tàndem’. Els agents encarregats del cas també han descobert que almenys durant dues temporades, aquest mateix empresari que pagava els ‘capritxos’ de Salamanca va abonar dues llotges del Reial Madrid per més de 300.000 euros cadascun perquè aquest portés als seus amics.

Un policia de llotges i Rolex

Segons queda reflectit en l’assumpte, Salamanca és un comissari de policia, funcionari públic, que anava amb cotxes de luxe, convidava als seus amics a les llotges del Reial Madrid, i lluïa rellotges de marques com Hublot o Rolex. Per als seus capricis, el mateix empresari li hauria donat en diverses ocasions diners en efectiu de fins a 50.000 euros o fins i tot li hauria pagat la caldera per escalfar l’aigua de la seva piscina, que li hauria suposat al voltant dels 10.000 euros.

Però va anar més enllà. Les dades del sumari indiquen que va gaudir de viatges gratis, com un a Londres amb la seva dona, pel que un tercer hauria pagat fins a 16.000 euros i fins i tot hauria rebut 25.000 euros ‘extra’ per sufragar les noces del seu fill.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari