Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Jutges per a la Democràcia reclama que el Codi Penal s’adapti a les decisions d’Estrasburg sobre la llibertat d’expressió

Comparteix
407Shares

L’associació Jutges i jutgesses per a la Democràcia (JJpD) ha reaccionat a la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que anul·la la condemna a dos joves per cremar fotos del rei sol·licitant una modificació del Codi Penal. “Cal una revisió profunda del Codi Penal espanyol que s’ajusti als preceptes europeus sobre llibertat d’expressió”, assegura el seu portaveu, Ignacio González de Vega.

L’Audiència Nacional va condemnar el 2008 els dos joves a una multa de 2.700 euros i el Tribunal Constitucional va negar l’empara en l’any 2015. Una decisió que els joves van recórrer davant el TEDH per la “ingerència injustificada” en el seu dret a la llibertat d’expressió.

El portaveu de JJpD creu que la sentència demostra que el Codi Espanyol necessita adaptar-se per ser “més respectuós amb la llibertat d’expressió” i amb la legislació europea. “A Espanya hi ha una interpretació contrària al dret fonamental de la llibertat d’expressió”, afegeix González Vega.

“El dret a la llibertat d’expressió ha de ser un dret clau en la legislació d’una societat democràtica com l’espanyola”, apunta. El portaveu de Jutges i jutgesses per a la Democràcia reclama que els legisladors espanyols atenguin “els compromisos internacionals i facin les reformes necessàries” perquè la legislació espanyola no sigui contrària a l’europea.

Un desajust entre les decisions judicials espanyoles i europees que es poden veure en sentències com la del TEDH, que destaca que la crema de les fotografies dels monarques “no va ser un atac personal contra el rei d’Espanya destinat a menysprea i vilipendiar” a la institució , sinó que va ser “l’expressió simbòlica del rebuig i una crítica política” a la monarquia.

Des JJpD traslladaran la seva “preocupació” als diferents grups parlamentaris perquè es porti a terme aquesta “revisió profunda” de la legislació penal espanyola i perquè la llibertat d’expressió sigui “un dret clau en la legislació”.

Comentaris
Comparteix
407Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari