Press "Enter" to skip to content

“Negra”, “carnissera”, “d’esquerres”: l’ús poc innocent dels adjectius en les informacions sobre Ana Julia Quezada

Puntuació dels lectors

“Demano que no s’estengui la ràbia, que no es parli de la dona detinguda i que quedin les bones persones”. Aquest missatge és el que ha llançat Patricia Ramírez, la mare de Gabriel, només un dia després de la troballa del cadàver del seu fill i de la detenció de l’actual parella del seu exmarit com a presumpta autora de l’assassinat. Però la major part dels mitjans i un gran nombre de persones que han comentat el que ha passat en xarxes socials es van avançar al missatge de moderació de Ramírez. L’odi i la venjança s’han desfermat contra Ana Julia Quezada, l’arrestada, i no només per la seva possible implicació en el crim.

Després que es conegués que la madrastra del nen havia estat detinguda en ser sorpresa amb el cadàver del petit al maleter del seu cotxe, van començar els comentaris despectius sobre Ana Julia en xarxes com Twitter o Facebook (la recerca de la paraula “negra” a Twitter és només un exemple). Uns missatges de contingut racista i masclista que han acabat protagonitzant els enfocaments d’alguns mitjans i dels seus columnistes.

Els rumors i la desinformació també s’han difós amb rapidesa. El més curiós és el d’una cadena de WhatsApp en què s’assegura que si un missatge es reenvia milers de vegades, l’acusada tindrà “una condemna de 20 anys”. Però les penes de presó no canviaran per moltes vegades que es reenviï.

Un altre dels exemples d’aquesta desinformació, en aquest cas xenòfoba, és la petició de signatures a través d’una plataforma perquè Quezada compleixi la seva condemna al seu país natal si fos condemnada per la mort de Gabriel. I que ja ha aconseguit el suport de més de 218.000 persones.

L’impulsor de la campanya justifica la seva crida a que, si és empresonada a Espanya, “es trobarà amb el confort de les presons espanyoles”. “No és justícia que, a més, haguem de mantenir-la amb els nostres impostos!”, Afegeix.

Losantos vincula l’8M amb el cas

Una altra vegada, Federico Jiménez Losantos ha liderat el corrent d’odi per partida doble. Un crim contra un menor que ha aprofitat per vincular les proclames de la jornada de mobilització feminista del 8 de març. “El passat dia 8 les més conspícues publicistes del sexisme feminista, i els periodistos feministos que compleixen condemna de gènere, han repetit infinites vegades que la violència és cosa del heteropatriarcat masclista i criminal. Anem, que són cosa d’homes i només d’homes totes les manifestacions violentes “, escriu el locutor de ràdio a el Mundo.

En una columna carregada d’ironia, Losantos escriu que “en l’Espanya actual les dones no maten, i si ho fan, és per una bona raó: venjar-se de l’home assassí, encara que el mort no hagués matat una mosca”.

L’altra gran mentida de Losantos

Jiménez Losantos assegura en la seva columna que hi ha una estadística “segons la qual dels 23 assassinats de nens d’aquest últim any, 16 els van cometre les mares”. El columnista d’El Mundo no esmenta font alguna d’aquesta dada.

L’única referència que hi ha és una notícia de lainformacion.com, de 2016, en la qual se cita com a responsable d’oferir aquestes xifres a la Federació Andalusa per a la igualtat efectiva (FADIE). A preguntes eldiario.es, aquesta associació matisa que aquesta dada és de 2010 i que va ser difós per “l’anterior direcció de la Federació”. També asseguren que no saben d’on es van extreure aquests números.

Segons dades de 2015 facilitades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), nou menors van morir a mans a dels seus pares o de les parelles d’aquests. En total, quatre dels crims van ser comesos per una dona, tres per un homes i els altres dos van ser responsabilitat dels dos membres de la parella. De les condemnades, dues d’elles ho van ser finalment per homicidi imprudent, el que deixa un saldo de quatre homes condemnats, davant de tres dones.

De “la negra” a “activista d’esquerres”

El discurs de moderació de Patricia Ramírez, en què també ha reclamat que no s’utilitzi la mort del nen en les xarxes o que es pengin fotos de l’arrestada, va arribar massa tard per a alguns mitjans. El seu color de pell, el seu gènere i fins a les seves suposades idees polítiques han protagonitzat titulars per descriure la seva condició d’acusada de l’assassinat.

Titulars com “La negra ‘madrastra de Gabriel” o “És una activista d’esquerres que va recolzar els disturbis de Gamonal” s’han pogut llegir en mitjans com ABC i OkDiario. “Anna, la carnissera de Burgos …”, titula El Espanyol en fer una semblança de la detinguda. El cas és que la paraula, que tant joc dóna el seu doble sentit en relació amb l’assassinat, no es torna a esmentar en la informació. Altres mitjans recullen que la dona va treballar durant un temps en una carnisseria a Burgos.

A més, en una altra peça, es entrecomillan suposades frases del nen trobat mort, en què s’assegura que ell rebutjava la presència de la seva madrastra i la relació amb el seu pare. I s’ha publicat que l’acusada no “suportava el nen”.

INVERTIR FOREX CATALUNYA ✅ | ✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 107
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser