Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

“Els trens de l’11-M es van destruir perquè la realitat no es corresponia amb la versió oficial”

Comparteix
481Shares

L’11 de març de 2004, fa avui 14 anys, quatre trens van saltar pels aires a Madrid, en què és el pitjor atemptat terrorista de la història d’Espanya. En produir les explosions, els combois es trobaven a les estacions d’Atocha, El Pozo, Santa Eugènia i a l’altura del carrer Téllez, prop d’Atocha. En total van explotar deu bombes que van causar la mort a 193 persones i van ferir a altres gairebé 2.000.

Hi ha veus autoritzades que consideren que el cas es va tancar en fals, perquè la instrucció va deixar massa forats negres. Segueix sent una incògnita, per exemple, qui o qui van ser els autors intel·lectuals dels atemptats. Una d’aquestes veus crítiques és la de Carlos Sánchez de Roda, enginyer i autor del llibre Els trens de l’11-M.

“Queda molt per investigar”, assenyala Sánchez de Roda, que només troba una explicació a la destrucció dels trens després dels atemptats: “L’única explicació és que calia posar una versió oficial que fos diferent de la real, i com la real -que eren els trens pròpiament dits- anava a contradir la versió oficial, ja que calia desfer-los com fos “.

La gestió que es va fer dels combois de l’11-M és incomprensible, i així es posa de manifest en comparar-la amb els procediments seguits en el cas del Alvia accidentat a Santiago per un excés de velocitat. No ha estat fins el passat 1 de febrer, quatre anys després del sinistre, que el jutge ha autoritzat la devolució dels vagons a Renfe, després d’haver realitzat tots els informes pertinents. “Si això va ser així a Santiago”, subratlla Sánchez de Roda, “quantes més raons hi havia per conservar els trens de l’11-M, destrossats per explosions d’origen desconegut i que contenien proves irreemplaçables que podrien conduir a determinar què havia explotat ja identificar qui havien perpetrat l’atemptat “.

Set homes segueixen a la Presó

Aquest diumenge, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, assistirà al migdia al tradicional homenatge que en memòria de les víctimes se celebra al Bosc del Record, al parc del Retiro. Hi haurà una ofrena floral i l’Associació Víctimes del Terrorisme ha previst llançar al cel 193 globus, un per cada víctima mortal de l’11-M.

A la presó ja només romanen set persones per la seva relació amb els atemptats, després que en els últims mesos fossin excarcerats Saed el Harrak i Hamid Ahmidan en haver complert una condemna de 12 anys. Tots dos van ser sentenciats per pertànyer a la cèl·lula terrorista.

Jamal Zougam, l’únic condemnat com a autor material dels atemptats, segueix defensant la seva innocència. Totes les seves iniciatives per tractar de revisar el seu cas han estat avortades. L’última, un recurs de revisió de condemna al Tribunal Europeu de Dderechos Humans apel·lant a la feblesa de l’única prova en contra: el testimoni de dues dones. Juristes com Javier Gómez de Liaño han defensat la viabilitat i conveniència d’aquesta revisió.

El magistrat que va dirigir el judici de l’11-M a l’Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez, està en excedència voluntària des de l’estiu passat i treballa en un bufet d’advocats dedicat al dret econòmic.

L’11-M, que com va dir Bob Woodward, el periodista del Watergate, “va canviar Espanya i la política espanyola”, continua sent objecte de polèmica i de patiment per a moltes persones.

Comentaris
Comparteix
481Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari