Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA]El Síndic alerta que prohibir la investidura d’Sànchez és un “atac greu” a l’Estat de dret

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha valorat negativament la decisió del jutge del Tribunal Suprem que instrueix la causa de l’Procés, Pablo Llarena, de denegar l’excarceració de Jordi Sànchez per assistir al seu ple d’investidura. “Vulnera, segons el parer d’aquesta institució, els drets de participació política del diputat i de tota la ciutadania de Catalunya”, exposa el Síndic en un comunicat.

El defensor del poble català fa referència a l’article 23 de la Constitució i l’article 3 del protocol addicional número u del Conveni Europeu de Drets Humans per recordar que “les persones que no incorren en causa d’inhabilitació poden ser elegides com a representants populars”. “No n’hi ha prou que una persona tingui el dret a ser candidat, també ha de tenir el dret a exercir com a parlamentari un cop triat. Adoptar una opinió contrària significaria buidar de contingut el sentit del dret a ser candidat en unes eleccions “, prossegueix a continuació, citant un pronunciament de la Comissió Europea de Drets Humans a un pronunciament de l’any 1984 en un cas davant el Regne Unit.

Síndic

Jordi Sànchez és plenament titular de tots els drets polítics que li reconeixen la Constitució i els tractats internacionals ”

En aquest sentit, el Síndic subratlla que la decisió de postular un candidat a la investidura correspon únicament al president del Parlament després de la pertinent ronda de contactes amb els grups parlamentaris. “El poder judicial no pot substituir aquesta funció democràtica”.

El defensor del poble català ha assegurat que la jurisprudència europea permet modulacions dels drets polítics de les persones però que, en el cas de Sánchez, el Suprem no fa aquesta modulació, sinó que “afecta el dret de milions de ciutadans de Catalunya que van exercir el seu vot el 21 de desembre “.

L’entitat posa sobre la taula l’exemple de Joan Karlos Yoldi -preso preventiu per pertinença a ETA-, a qui l’Audiència Nacional va permetre acudir presencialment al Parlament Basc a la sessió d’investidura com a candidat a la lehendakaritza. “En resum, Jordi Sànchez és plenament titular de tots els drets polítics que li reconeixen la Constitució i els tractats internacionals. La negativa del jutge instructor a permetre la seva participació en una sessió d’investidura en la qual és candidat vulnera de manera flagrant als seus drets i van en contra de la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) “.

El Síndic conclou que hi ha motius suficients per recórrer al Suprem, el Constitucional o arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans

El Síndic ha conclòs que hi ha motius suficients per interposar recursos davant la Sala Penal del Tribunal Suprem, demanar empara al Tribunal Constitucional (TC) o arribar a interposar una demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) “sol·licitant mesures cautelars”.

També s’ha compromès a recollir les queixes dels ciutadans i a comunicar-les a les més altes instàncies internacionals de defensa dels drets humans de la Unió Europea i de Nacions Unides.

Comentaris

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari