Press "Enter" to skip to content

El Govern Espanyol vol que els alumnes de primària cantin himnes militars a les aules

Puntuació dels lectors

El Govern Espanyol té la intenció que els alumnes d’Educació Primària cantin himnes militars en els seus col·legis com a part del projecte «Coneixement de la Seguretat i la Defensa en els Centres Educatius», que és el resultat de l’acord signat entre els ministeris de Defensa i d’Educació al desembre de 2015. El seu objectiu és fomentar entre els escolars espanyols «la cultura i la consciència de la defensa». D’aquesta manera, les Forces Armades entren a les aules amb un temari de 245 pàgines compost per 10 unitats didàctiques en què es tractaran assumptes com la convivència, el respecte, l’estructura de les Forces Armades, la bandera, l’himne, el Rei o la unitat d’Espanya. Això sí, també es fa referència a la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els cossos autonòmics com l’Ertzaintza o els «Mossos d’Esquadra», nom que apareix castellanitzat en el document.

“La Banderita”

El citat pasdoble és només un exemple de les diferents activitats que realitzaran els alumnes (d’entre 6 i 12 anys), en el marc de l’assignatura «Valors Socials i Cívics» (l’alternativa a la classe de Religió), perquè també aprendran el himne dels Exèrcits de Terra, de l’Aire, el de l’Armada, crearan cartells publicitaris sobre la desfilada de la Festa Nacional o faran pins de la bandera. Fins i tot practicaran les salves d’honor amb instruments de percussió. Sense oblidar el toc de diana.

Es tracta bàsicament de l’últim esborrany del temari i, a falta d’un «desenvolupament final», des dels ministeris de Defensa i Educació confirmen que es presentarà pròximament amb algun «petit retoc» si fos necessari. La seva elaboració ha anat a càrrec de tots dos departaments a través del Centre Nacional d’Innovació i Recerca Educativa (CNIIE) i de la Divisió de Coordinació i Estudis de Seguretat i Defensa de la Secretaria General de Política de Defensa. Això sí, per ara no hi ha data per a la seva inclusió d’en el temari de Primària.

L’acord de 2015 també incloïa la formació del professorat i actuacions per promoure que les comunitats autònomes incloguin aquests coneixements en els seus programes.

Referent a això, Nicolás Fernández Guisado, president del sindicat de professors ANPE, considera que voler «enfortir una sèrie de valors o defensar coses que en altres països són normals no hauria de ser motiu de debat o polèmica. Però aquí, amb el sistema descentralitzat, genera conflictivitat. Hi ha molts prejudicis ideològics ». De fet, en altres països com França és normal que els alumnes es familiaritzen amb els seus símbols i les seves Forces Armades.

Així s’estructura el temari per apropar el món castrense als estudiants:

1. CONVIVIM TOTS
Continguts:

Arrenca explicant la missió que la Constitució, en el seu article 8, assigna a les Forces Armades: «Garantir la sobirania i la independència d’Espanya, defensar la seva integritat territorial i l’ordenament constitucional”. Uns termes aquests que explica detalladament després d’enumerar els valors que defineixen a una societat democràtica: justícia, llibertat, igualtat, pluralisme, tolerància … Després d’això, fa una breu explicació sobre els dos exèrcits i l’Armada.

Activitats:

Són deu i comencen amb un debat sobre els drets humans o inventant-se una senyal per millorar la convivència en un país. La tercera és el «Joc del país democràtic», en el qual es destaca la importància de votar en unes eleccions i «acceptar el que la majoria esculli». Es tracta d’un joc basat en el parxís amb caselles «democràtiques» i «dictadores». També hi ha una «sopa de lletres democràtica» amb paraules com «unitat», «nació» o «eleccions»; una campanya publicitària sobre la desfilada del 12-O; un mapa autonòmic gegant al passadís del centre o el ja citat pasdoble «La bandereta», que inclou taps vermells i grocs per «formar la bandera d’Espanya» i moviments amb «pas de marxa».

2. RESPECTE I EM RESPECTEN
Continguts:

D’una banda, fa una explicació sobre què és el respecte i la seva importància en les Forces Armades. De l’altra, se centra en les obligacions cíviques dels ciutadans segons la Constitució.

Activitats:

Són onze pràctiques que inclouen un joc d’ordinador en el qual els alumnes ajuden a extingir un foc; el visionat del vídeo «Gràcies militars» perquè facin un dibuix que s’exposaran al passadís o un missatge encriptat que hauran de desxifrar i que inclou frases com «Militars, gràcies per la vostra tasca» o «Són un servei públic al servei d’Espanya» .

3. ELS SOLDATS I ELS MARINERS. EL MEU EQUIP
Continguts:

Se centra en el treball en equip de soldats i mariners i exalça valors castrenses com la disciplina i la jerarquia.

Activitats:

Es posarà èmfasi en el treball en equip, amb un puzle de temàtica militar en el qual «totes les peces són importants» i s’explicaran les diferents formes d’entrar a les Forces Armades amb el visionat del vídeo «Hi ha mil raons per entrar». També hi ha una mena de Trivial per aconseguir divises i un joc amb retallables perquè els alumnes simulin una missió en la qual hauran de salvar «Mili» i «Tarín» del «Monstre de les pors». L’activitat musical d’aquesta unitat didàctica és el «Toc de diana»

4. A la DEFENSA AL SERVEI DE LA PAU AL MÓN
Continguts:

Busca que els alumnes valorin què és viure en un Estat de Benestar i la feina dels militars per garantir la pau, tant dins de les nostres fronteres com a l’exterior. Posa en relleu que «tot el que passa a qualsevol racó del món influeix de forma gairebé immediata a la resta del planeta».

Activitats:

A més de llegir les cartes d’un nen que viu en un país desenvolupat i un altre en un subdesenvolupat, resoldran una sopa de lletres amb paraules relacionades amb els dos tipus de països; faran murals amb articles de la constitució o cantaran l’himne de l’Armada (els de cinquè i sisè de primària), que acaba així: «… davant, la glòria, la llegenda darrere; sota, les veus dels nostres caiguts i amunt el mandat d’Espanya i de Déu ».

Una altra de les pràctiques portarà els alumnes més grans a garantir la seguretat de la selecció espanyola de Futbol en el seu trajecte des de l’aeroport fins al Palau Reial i, després, durant el recorregut de celebració pels carrers de Madrid. Aquí recorda als alumnes que «l’haver tant tumult de gent, poden ocórrer desgràcies provinents de persones que estiguin en contra d’aquest esdeveniment o algun atemptat terrorista per matar gent innocent. S’ha de tenir en compte que un explosiu es pot guardar en qualsevol lloc ».

5. AMENACES QUE POSEN EN PERILL ELS NOSTRES VALORS
Continguts:

L’objectiu és que coneguin les amenaces reals que afecten Espanya, sobretot el terrorisme. A més, busca identifiquin als militars com «eina fonamental de l’Estat per a la defensa nacional». S’intenta que entenguin per què els conflictes llunyans afecten Espanya.

Activitats:

Hi ha el «Joc de les diferències», amb imatges de ciutats abans i després de la guerra, o la simulació que són «soldats treballant per la pau» i que han de reconstruir una ciutat destruïda. També hauran de valorar com seria viure sense coses tan simples com gots o plats i aprendran l’himne l’Exèrcit de l’Aire.

6. NO TINC POR, ME PROTEGEIXEN
Continguts:

Cerca valorar la tasca dels militars com a garants de la pau, que coneguin la seva missió i que els civils també poden defensar Espanya. Inclou articles sobre diferents unitats, com el Comandament de Defensa i Operacions Aèries, el de Seguretat Marítima o el de Ciberdefensa.

Activitats:

Onze exercicis pràctics que inclouen explicacions sobre els materials i armaments de cada exèrcit o un visionat de la desfilada del Dia de les Forces Armades de l’any passat. Aquí, hauran de crear vehicles amb plastilina i muntar una exposició a classe. També podran imprimir el seu carnet de «Defensor de la Pau a l’escola» o convertir-se en militars pegant les seves fotografies sobre dibuixos d’efectius per després col·locar «a la paret de la classe la tropa formada per tots els petits militars». A més, podran jugar a «Les tres en ratlla de les Forces Armades» o fer una visita virtual al «Museu de l’Exèrcit».

7. ELS SÍMBOLS NACIONALS
Continguts:

L’objectiu és que els alumnes coneguin el significat dels símbols nacionals (bandera, escut, himne) «com a elements comuns de la nació espanyola i del conjunt dels espanyols». Explica, per exemple, que l’himne, «en ser una marxa, no té lletra» o que la bandera, que «ens representa a tots», la onegen els militars a l’estranger «com a símbol del compromís d’Espanya amb la pau» . Del Rei, diu que és el «símbol de la unitat i permanència de l’Estat», a més del «comandament suprem de les Forces Armades: però això no vol dir que intervingui en la seva organització i tasques».

Activitats:

Totes van dirigides a alumnes de 3r i 4t de Primària. La primera els convida a fabricar els seus propis pins de la bandera amb cartolines, mentre que en la segona hauran de pintar una gran ensenya amb l’escut. També hi ha un puzle, el visionat de hissats de bandera en els països en els quals hi ha militars desplegats o un còmic biogràfic del Rei. L’activitat musical consisteix en que, mentre els alumnes escolten l’himne, marquin 21 salves d’honor amb instruments de percussió (panderos, gongs i cròtals).

8. TREBALLEN PER AJUDAR-
Continguts:

Se centra bàsicament en la Unitat Militar d’Emergències (UME), que representen a les Forces Armades en la seva missió de suport als ciutadans «en situacions especials: seguretat, catàstrofes, incendis». .

Activitats:

Els estudiants debatran sobre diferents actuacions reals de la UME, fabricaran un pin del seu escut, resoldran una sopa de lletres sobre les seves capacitats i cantaran el seu himne.

9. ANEM DE MISSIÓ!
Continguts:

Explica les missions en què participen les Forces Armades, els motius i busca que els alumnes valorin «la importància d’aquestes operacions per a la pau al món» i «els grans riscos que assumeix el personal de les Forces Armades». Fa un repàs de les missions actuals i les passades.

Activitats:

Podran organitzar la seva pròpia missió militar per ajudar a algun país amb en conflicte i aprendran geografia situant els diferents països en els quals hi ha militars desplegats. L’activitat musical consisteix en una mena de coreografia al ritme de la marxa «Legionaris de l’aire».

10. LES FORCES ARMADES I LES FORCES I COSSOS DE SEGURETAT D’ESPANYA
Continguts:

Ofereix una «visió conjunta de l’objectiu de seguretat per als ciutadans: la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les policies autonòmiques vetllen perquè els delinqüents i terroristes no posin en perill els nostres drets». Mostra als alumnes les diferències entre aquests cossos i els explica les seves peculiaritats i funcions. De la Guàrdia Civil explica també, per exemple, que participa en missions militars a l’exterior. Dóna també unes pinzellades sobre la Policia de Canàries, la Foral, l’Ertaintza i els «Mossos d’Esquadra», nom que castellanitza.

Activitats:

Investigaran posant-se en la pell dels diferents cossos policials i posaran en comú les dades per intentar trobar la resposta o faran dibuixos que enviaran a la Policia Nacional, l’himne del també cantaran. A més, hauran de resoldre uns mots encreuats amb pistes com: «El seu uniforme és blau marí i una de les seves funcions és expedir el DNI» o «Poden parlar en català». I jugaran al parxís amb quatre equips: Forces Armades, Guàrdia Civil, Policia Nacional i policies autonòmiques.

Cada unitat conclou amb una autoavaluació en la qual valoren nou apartats, com «quant he après?», Acolorint d’una a tres banderes d’Espanya.

La intenció és que aquests continguts i el coneixement del món castrense s’incloguin, en una segona fase, en el currículum de Secundària a través de l’assignatura «Valors Ètics».

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 8.9K
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser