Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Mariano Rajoy no s’identifica amb una ‘vaga a la japonesa’ el 8-M

Comparteix
0Shares

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest dimarts que no s’identifica amb les peticions d’alguns membres del seu partit de fer una vaga a la japonesa el 8 de març, alhora que s’ha compromès a millorar les condicions laborals de les cambreres de pis. “No em reconec en l’afirmació de vaga a la japonesa que ha fet algun membre del meu partit”, ha afirmat Rajoy durant la sessió de control al Govern al ple del Senat.

En resposta a la pregunta de la senadora de Nova Canàries, María José López Santana, sobre els compromisos concrets que adquirirà el Govern per millorar les condicions sociolaborals de les cambreres de pis en aquesta legislatura, Rajoy ha afirmat que l’Executiu aprovarà la inclusió d’algunes malalties professionals en el quadre del sector de l’hostaleria, com la de la síndrome del túnel carpià, i s’ha compromès a rebre a aquest col·lectiu a la Moncloa.

Quan la senadora li ha retret que alguns membres del seu Govern hagin demanat fer una vaga a la japonesa el 8 de març i li ha recordat que llavors aquestes dones haurien de fer 80 llits al dia en comptes de 40, el president de l’Executiu li ha respost que no es reconeix en aquestes afirmacions.

La ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, va assegurar el 21 de febrer que celebrarà el 8 de març treballant amb les dones i que afrontaria aquest dia com “una vaga a la japonesa”, fent més hores. Al dia següent, el 22 de febrer, la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, ha afirmat que ella també farà vaga “a la japonesa”, treballant encara més del que és habitual “per avançar en igualtat i disminuir la bretxa salarial, que és totalment intolerable” .

López Santana ha asseverat que la jornada laboral de les cambreres de pis que treballen en el sector turístic ja “és una vaga a la japonesa diària” i li ha recordat que el 90% pateixen trastorns musculars i esquelètics i la majoria pateixen ansietat. “Poques arriben a l’edat de jubilació i les més tenen una pensió irrisòria”. “Jo ho dic crueltat laboral i explotació laboral. Diguin-li que facin vaga a la japonesa i que així és com es defensen els drets de les dones “, ha lamentat la senadora, que assegura conèixer aquest àmbit perquè és filla, cosina i neboda de cambrera de pis.

El president del Govern ha reconegut que es tracta d’un col·lectiu al qual devem molt i li ha agraït les dades ofertes: “M’han impactat i farem cas en això”. Rajoy ha recordat que un dels acords pactats amb Nova Canàries per donar suport als pressupostos generals de l’Estat de 2017 es referia a la creació d’una taula tripartida per la qualitat de l’ocupació a les Canàries, la primera reunió ha tingut lloc al febrer.

Tot el que faci el president em sembla extraordinari “

ISABEL GARCÍA TEJERINA
Ministra d’Agricultura

Ha assenyalat que el seu Govern està disposat a millorar “especialment” el quadre de malalties professionals del sector de l’hostaleria, i reconèixer i acreditar competències adquirides en la formació professional i impulsar mesures per prevenir els riscos laborals, també en matèria psicosocial. En el mateix sentit ha dit que també augmentaran probablement les plantilles de la Inspecció de Treball per frenar l’explotació laboral i que s’escometran noves campanyes d’inspecció.

Tejerina manté la seva “vaga a la japonesa”

Posteriorment a les paraules de Rajoy, la ministra Tejerina s’ha ratificat en la seva decisió de fer una vaga “a la japonesa” el 8 de març, ja que, ha argumentat, li falten “dies a la setmana i hores al dia” per fer tot el que ha de fer. “Tot el que faci el president em sembla extraordinari”, ha manifestat al respecte.

La titular d’Agricultura també ha insistit que la feina del Govern és “crear oportunitats” i “lluitar contra les desigualtats” i ha recordat que avui treballen a Espanya 8,5 milions de dones i que cal treballar perquè el 8 de març de l’any que ve la xifra sigui encara superior. Així mateix, ha apostat per “treballar per reduir la bretxa” i ha assegurat que en aquesta matèria “anem pel bon camí”.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari