Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El governador del Banc d’Espanya retreu als jubilats haver estalviat “poc”en fons de pensions

Comparteix
0Shares

Luis María Linde s’està guanyant, declaració darrera declaració, l’enemistat de tots els jubilats d’aquest país. No és cap novetat que el governador del Banc d’Espanya prefereix tirar de receptes neoliberals i allargar la vida laboral per sobre dels 67 anys per solucionar el problema de les pensions abans de proposar una pujada de salaris, una aposta pels contractes indefinits i una major protecció laboral.

La setmana passada va arribar a dir que “el pes tan gran de l’estalvi materialitzat en cases en propietat és un argument que cal tenir en compte i que no se sol esmentar en l’anàlisi de les pensions”. Traduït: que cal tenir en compte que els pensionistes, com tenen una casa en propietat gràcies a molts anys de treball, s’estalvien els diners que destinarien a la lletra de la hipoteca o al lloguer.

Aquest dilluns ha intentat aclarir les seves paraules i no ha resultat massa convincent la seva explicació. Linde ha assegurat que “mai” ha dit que calgui quantificar l’habitatge com a part de les pensions, sinó que “cal tenir en compte” que en altres països hi hagi una aportació major als fons privats, enfront d’Espanya, on hi ha “poc estalvi privat en fons de pensions però sí molt gran en habitatge”. “Seria bo que la gent no només invertís en habitatge, sinó també una mica en actius financers”. “Això no estaria malament”, ha insistit.

Segons Linde, “la renda en espècie és part important de la pensió i no se sol esmentar, però és una realitat”, ja que “no és el mateix” pagar un lloguer de 600 o 700 euros al mes que una comunitat de 100 euros .

“El que vaig voler dir, no sé si vaig encertar, segurament no, és que quan es parla de pensions de jubilats i ingressos, tots parlem de les pensions, és el normal, però a Espanya a diferència d’altres països hi ha poc estalvi en fons de pensions “, ha assenyalat. Una tesi que entronca amb el que desitja la gran banca privada d’Espanya i a la qual es va abonar també fa poc el president del Govern, Mariano Rajoy.

En aquesta línia, ha reiterat que hi ha una “diferència notable” d’Espanya amb la resta de països, ja que el percentatge de jubilats espanyols que es jubilada amb casa pròpia és “molt superior” al que existeix en altres grans economies, com Alemanya i França.

“Vaig dir que a Espanya efectivament el volum d’estalvi concentrat en fons de pensions és petit. Els espanyols no han estalviat així, porten dècades estalviant en habitatge. És un fet perfectament conegut i comprovable”, ha postil·lat, Linde, que ha insistit que seva intenció va ser cridar l’atenció sobre el fet que a Espanya els fons de pensions aporten “molt poc” als ingressos dels jubilats, ja que “els espanyols han considerat que l’habitatge era el seu vehicle d’estalvi, també per a la jubilació” .

¿Vincular les pensions a l’IPC?

Segons informa Público, en declaracions als periodistes després de participar en un esmorzar informatiu organitzat pel Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, el governador del Banc d’Espanya també s’ha mostrat pessimista a l’hora de considerar que es pugui costejar la vinculació de la revaloració de les pensions a l’IPC: “Crec que és difícil, però en fi …” Precisament, aquesta vinculació a l’IPC és una de les grans reivindicació dels jubilats que han protagonitzat mobilitzacions i protestes per tot el país en les últimes setmanes.

Linde ha reconegut que la situació del sistema públic de pensions és “difícil” i presenta “problemes greus” a nivell demogràfic, per l’augment de l’esperança de vida i la desocupació. Referent a això, ha advertit d’una situació demogràfica “molt negativa”, però atès que la seva correcció és “molt difícil” i “molt lenta”, i l’altre factor perjudicial relatiu a l’esperança de vida no cal enfrontar-ho, ha advocat per incidir en l’ocupació.

Augmentar l’ocupació com a solució

“Si segueix creixent l’ocupació com en els últims tres anys, és una via de solució, estabilitat i sostenibilitat per al sistema de pensions”, ha remarcat Linde, que ha afegit que la possibilitat discutida en el Pacte de Toledo respecte a treure les pensions no contributives o sufragar una part amb impostos, tal com ha proposat Cristobal Montoro, no és competència del Banc d’Espanya, tot i que creu que és “una via lícita de ser analitzada”.

En qualsevol cas, ha posat èmfasi que l’ocupació és “l’element que està més a l’abast i el més eficaç” per a ser “l’única cosa que pot canviar en sentit estructural la posició del sistema de pensions”. “S’han pres mesures, però és evident que el factor demogràfic i l’ocupació ha estat negatiu en els últims 10 anys i cal seguir enfrontant aquest problema”.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari