Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Un economista holandès explica les cinc raons per les quals Espanya és una bomba de rellotgeria per a Europa

Comparteix
694Shares

El digital Euronews entrevista un economista holandès i antic resident d’Espanya que explica per què veu el país com la bomba de rellotgeria d’Europa.

Existeixen cinc possibles bombes de temps en la societat espanyola que amenacen de sumir el país en una crisi i afeblir l’estabilitat d’Europa.

1. Joventut inactiva

Segons l’OCDE, el percentatge de joves que ni estudien ni treballen és del 26 per cent. Durant anys, la gent ha estat parlant d’ells, però ningú sembla parlar amb ells. Les seves carreres tendeixen a passar de la prestació per desocupació a la prestació per desocupació i així sempre …

D’una banda, la societat els mostra que les persones amb títols no necessàriament van més alt i més enllà. D’altra banda, veuen els baixos salaris i les pràctiques injustes dels ocupadors. Molts es desmotiven i viuen amb els seus pares, fins i tot la trentena. Dels pocs joves que aconsegueixen ingressar a la universitat, un percentatge creixent està deixant a Espanya per viure i treballar a l’estranger. Espanya es queda amb una generació futura de persones no preparades i dependents.

Quan un país de la UE no s’ocupa de la seva gent, el precedent històric suggereix accions polítiques o ideològiques violentes.

2. Burocràcia

El 1978, es va posar en marxa una iniciativa important per descentralitzar el país. El territori d’Espanya es va dividir en 17 regions autònomes, que es diuen comunitats autònomes. Amb aquest canvi, Espanya va obtenir quatre nivells de govern: nacional, regional, provincial i local. I amb aquesta divisió, exercir control es va fer cada vegada més difícil en tots els nivells, principalment a causa dels molts treballs innecessaris creats a tot arreu.

Just abans de la introducció de l’euro, el nombre d’empreses públiques a Espanya es va triplicar. Aquestes organitzacions improductives donen feina a milers i milers de persones, costen enormes quantitats de diners i obstaculitzen la transparència. Com a resultat, moltes d’aquestes companyies també van ser responsables de gran part del deute que va paralitzar a Espanya.

Com afecta això a la UE? Les empreses de la UE han de navegar per aquestes estructures complexes i lentes, i no poden “tallar i enganxar” les seves plantilles de negocis a Espanya. Això perjudica la seva eficiència i els seus guanys. Com Espanya és la quarta economia de la UE més gran, això afecta l’acompliment general de la UE.

3. Serveis policials

Hi ha més de 15 serveis de policia regionals i nacionals a Espanya i no són eficients en l’intercanvi d’informació. Els retards en l’intercanvi d’informació sobre cèl·lules terroristes, per exemple, entre la Guàrdia Civil i les forces policials catalanes (Mossos d’Esquadra) poden tenir conseqüències devastadores i amenaçar la vida dels ciutadans de la UE.

El flux d’informació poc fiable contradiu la missió d’Europa d’establir una major cooperació entre la policia i la judicatura en assumptes penals. Com es pot aconseguir això a nivell internacional si hi ha problemes de comunicació a nivell nacional? Es posarà en perill la seguretat de la UE?

4. Judicial

El govern espanyol i l’aparell judicial estan entrellaçats. Com a resultat, les sentències dictades pels jutges es poden revertir fàcilment a la Cort Suprema per protegir els principals polítics i els seus amics. Hi ha nombrosos exemples d’aquesta pràctica.

Quan va ser l’última vegada que un cap de govern assegut va ser obligat a declarar com a testimoni en el cas de corrupció del seu propi partit, i encara continuar com el líder del país? És un desafiament recordar això en qualsevol altre estat europeu, però va passar aquí a Espanya només l’any passat. Malgrat les preguntes sobre el testimoni del primer ministre Mariano Rajoy, el jutge en el cas no ha respost amb sol·licituds addicionals d’aclariment. I Rajoy no és de cap manera únic; molts altres polítics espanyols, inclòs l’exprimer ministre José María Aznar, han tingut els seus propis frecs amb la llei, encara que sovint, com en el cas d’aquest últim, els càrrecs no es van mantenir. Com afecta això a la UE? La interconnexió de la política i el sistema judicial obstaculitza l’equitat per als ciutadans, els immigrants i les empreses internacionals a Espanya,

5. Polític

L’enfrontament amb Catalunya demostra clarament els defectes de la política a Espanya. Tant el govern central com el govern català han demostrat al món que són incapaços de dialogar i / o resoldre els complexos problemes que es presenten.

Segons informaEuronews el Partit Popular ha emprès una campanya des de 2006 per desfer l’estatut d’autonomia per a la regió de Catalunya, i després que el partit de Rajoy arribés al poder el 2011, van revocar un acord que s’havia modelat segons l’acord existent d’autonomia atorgat al poble basc. Això ha portat a un enfrontament que va culminar en trucades de la comunitat internacional per intervenir en nom de tots dos partits, ja que s’ha vist al Partit Popular com un abús del seu poder per eliminar els opositors polítics. S’han comès grans errors en ambdós costats i la situació de tensió està estancada. Per què és això una bomba de temps?De fet, Catalunya podria separar-se i, si arribés a succeir, podria motivar a altres regions d’Europa amb problemes similars a seguir el seu exemple, amenaçant l’estabilitat de la UE.

Vincent Werner és un economista holandès. Ha viscut a Espanya durant 17 anys i és l’autor de “Five reasons why Spain is a time bomb for Europe”.

Comentaris
Comparteix
694Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari