Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Rajoy s’ha gastat 1,8 milions en obres del Valle de los Caídos els últims 5 anys

Comparteix
0Shares

El govern espanyol va gastar 1,8 milions d’euros en obres de reparació i conservació del Valle de los Caídos durant l’època de crisi i retallades, entre el 2012 i el 2017. Ho ha denunciat el senador de Compromís Carles Mulet, després de demanar els detalls d’aquestes despeses al govern espanyol.

Entre les intervencions, destaca la restauració de la portalada de la basílica (230.000 euros), a més de diverses feines de manteniment al funicular (190.000). Són les xifres que recull Patrimoni Nacional i que havia sol·licitat Carles Mulet. El portaveu de Compromís al Senat s’ha mostrat molt crític amb el cost del Valle de los Caídos, “el mausoleu d’un dictador genocida”, segons Mulet, que es pregunta:

“Algú creu que a Itàlia o Alemanya tindria cabuda pagar amb diners públics mantenir mausoleus sagrats per a Mussolini o Hitler?”

A l’apartat d’inversions, els anys amb més despeses van ser el 2015, amb mig milió d’euros, i el 2013, quan es va restaurar la portada de la basílica. El 2017, el cost d’obres i reparacions va ser el més baix: 70.500 euros.

El grup de memòria històrica del Parlament Europeu ha visitat aquest divendres el Valle de los caídos i ha anunciat que està treballant en un informe per denunciar davant les institucions europees la “inexplicable” situació “d’impunitat” que, segons ells, es dona a Espanya respecte als crims del franquisme, com demostra “l’insult” que suposa que el dictador Francisco Franco continuï tenint un mausoleu.

Aquest grup també posarà en marxa una iniciativa per demanar al Parlament Europeu que expliqui per què en altres països com Xipre hi ha programes sufragats per fons europeus destinats a recuperar persones desaparegudes, mentre que “no és possible fer el mateix a l’estat espanyol” amb les víctimes del franquisme.

Ho han denunciat en roda de premsa al Congrés la delegació d’eurodiputats que ha participat en la visita. Hi han anat Miguel Urbán, de Podem, Izaskun Bilbao, del PNV; Javier Couso, d’IU, i Ana Miranda, del BNG; l’alemany Martin Schirdewan, de Die Linke; el grec Stelios Kouloglou, de Syriza; la portuguesa Ana Gomes, del PS-S&D, i el també portuguès Antonio Marinho e Pinto, del Partit Democràtic Republicà.


Els europarlamentaris han explicat que un dels seus objectius és visibilitzar i denunciar l’excepció que suposa el cas espanyol respecte a altres països europeus en matèria de memòria històrica i per aquest motiu han visitat el Valle de los Caídos, on es troba la tomba de Franco.

L’eurodiputada portuguesa Ana Gomes, del PS-S&D ha quedat molt sorpresa pel fet que hi hagi tantes famílies que vulguin donar sepultura als seus familiars i no puguin perquè els seus cossos no s’han recuperat.

“És un insult mantenir això així i que no se sàpiga fora d’Espanya, ni tan sols a Portugal. És un veritable problema de democràcia a Europa.”

Per la seva banda, l’eurodiputat alemany de Die Linke Martin Schirdewan ha comparat aquesta situació amb el que va passar a Alemanya després de la derrota del nazisme:

“Els responsables van ser portats a judici i es va prohibir qualsevol símbol que recordés el fascisme. A partir d’aquí vam poder construir una nova democràcia basada en els drets humans.”

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari