Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Segons el Financial Times la mala gestió de la crisi catalana portaria Rajoy a convocar eleccions anticipades a l’estat espanyol

Comparteix
0Shares

Segons informa el diari Financial Times la mala gestió de la crisi catalana per part del govern espanyol i la falta de suport per part del del PNB i Ciutadans portaria al president Mariano Rajoy a convocar eleccions de manera anticipada, preveient que no obtindrà els suports necessaris per a aprovar els pressupostos generals de l’any en curs es veuria obligat a forçar les eleccions a l’estat espanyol.

L’any passat el govern espanyol va evocar poders d’emergència per prendre el control directe de Catalunya i aixafar el seu impuls independentista, esperaven que fos una mesura temporal.

Però quatre mesos després, el “atac quirúrgic” planificat per Espanya, dissenyat per expulsar ràpidament als principals líders i restablir l’ordre després que la regió es declarés com una república independent, s’està convertint en una campanya llarga i costosa.

En el governant Partit Popular (PP) del primer ministre Mariano Rajoy, creixen els temors que si aquest mal pas polític continua, corre el risc de danyar al partit a les urnes, desestabilitzar una negociació pressupostària crucial i fins i tot conduir a eleccions nacionals anticipades.

“Catalunya està exercint una enorme pressió sobre el govern i sobretot el sistema polític espanyol”, diu Pau Simó, professor de política a la Universitat Carlos III de Madrid. “I no hi ha final a la vista.”

El punt mort va començar després d’una elecció regional catalana ràpida al desembre, que va ser imposada per Rajoy com una forma de posar fi al govern directe temporal sobre Catalunya. Esperava poder retornar el poder a un govern català més complaent i dòcil.

En canvi, els partits proindependentistas van obtenir una escassa majoria al parlament local. Immediatament van començar a tractar de reinstal·lar al seu excap Carles Puigdemont com a primer ministre, tot i que estava vivint a l’exili a Brussel·les després de liderar l’intent fallit d’independència d’octubre.

El Sr. Puigdemont enfronta càrrecs de sedició i rebel·lió si torna a Espanya. Els tribunals espanyols van dictaminar el mes passat que Puigdemont no podia ser el president perquè no podia estar present en la seva investidura al parlament.

Com a resultat, aquesta setmana els separatistes estaven organitzant un estratègia que faria que Puigdemont es convertís en un líder simbòlic de la regió des de Bèlgica, mentre que el paper real del primer ministre va ser per a Jordi Sánchez, un altre destacat separatista.

No obstant això, és probable que el mateix Sr. Sánchez no sigui elegible per al càrrec: es troba en presó preventiva enfrontant els seus propis càrrecs de sedició i rebel·lió.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari