Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Espanya lidera el rànquing de països que han pagat més multes per incomplir la normativa comunitària

773Shares

Des de 2012, ha pagat 7 de cada 10 euros que la Comissió ha ingressat dels països membres en concepte de sancions

Només el 15% dels procediments que la Comissió ha obert a Espanya han arribat al Tribunal de Justícia Europeu

Espanya encapçala el rànquing de multes per incompliments comunitaris. Set de cada 10 euros que la Comissió Europea (CE) ingressa en concepte de sancions procedeixen de Espanya. Tan sols en els últims cinc anys, Espanya ha pagat prop de 54 milions d’euros.El incompliment de Directives europees, la seva transposició tardana o la desobediència de sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) són els motius pels quals aquest mateix òrgan (a proposta de la Comissió Europea) pot imposar una sanció econòmica als Estats membres. Dels múltiples casos nacionals que han protagonitzat titulars en els mitjans de comunicació des de 2012, només tres han comportat una sanció econòmica: el ‘cas Megafesa’ -24 milions d’euros-, el conegut com les vacances fiscals basques -30 milions- i, el més recent, el cas de l’estiba. Tot i que encara no s’ha materialitzat l’ingrés, la decisió del TJUE de l’pasado13 de juliol condemnava a Espanya a pagar tres milions d’euros «per haver trigat a liberalitzar el sector dels serveis portuaris de manipulació de mercaderies».

Segons les dades aportades per la Secretaria General de la Comissió Europea, dels 76 milions d’euros que s’han ingressat a les arques comunitàries des de 2012 per aquest concepte, un 70% ha estat contribució espanyola. El segueix Bèlgica, molt per darrere, amb multes que sumen 10 milions d’euros; Grècia, amb més de cinc milions; Suècia, amb dos milions; i, en darrer lloc, Portugal i Luxemburg, amb gairebé 400.000 euros i 250.000 euros, respectivamente.No obstant això, la Secretaria General de la CE matisa que hi ha més multes -les que figuren en blanc en el document adjunt- que corresponen a casos en els que estan pendents els procediments d’infracció. La negativa per divulgar aquestes dades es fonamenta en el fet que «podria tenir repercussions en les discussions en curs entre les autoritats dels Estats membres i la Comissió».

Ajudes ilegales

De els tres casos nacionals que han comportat una sanció econòmica, dos d’ells han estat relacionats amb la declaració d’il·legalitat de les ajudes i subsidis públics a empreses privadas.Es el cas del grup Megafesa, un fabricant d’articles de parament d’acer inoxidable , que es va iniciar el 1989 i la fallada del definitiu es va produir el desembre de 2012. Brussel·les va considerar que les ajudes que l’Estat i els governs autonòmics havien atorgat a les filials del grup (Indústries Domèstiques, SA, Cubertera del Nord, SA, Manufactures Gur , SA, Manufactures Inoxidables Gibraltar, SA), que estava a punt de fer fallida i que havia intentat sense èxit operacions d’alt risc a l’estranger, no eren procedents i havien de recuperar-se gairebé íntegrament. Entre elles: «Avals crediticis per un valor de 1.830 milions de pessetes; un crèdit de 2.085 milions de pessetes, en condicions diferents de les de mercat; subvencions per un import total de 1.095 milions de pessetes; subvencions d’interessos valorades en nou milions de pessetes, i subvencions extraordinàries als treballadors que van perdre la feina, estimades en 1.500 milions de pessetes »., com es recull en la Decision 91/1 de la CE.Ante la inacció d’Espanya, el organisme europeu va iniciar els tràmits i 23 anys després va arribar la sentència: calia pagar 24 milions de multa. El cas conegut com les ‘vacances fiscals basques’ va ser pel mateix camí. Ja el 2001 Espanya va rebre una estirada d’orelles perquè el Govern del País Basc va concedir ajudes a empreses de recent creació que des de Brussel·les es van veure com perjudicials per a la competència. Per això, va obligar l’Estat a recuperar-les.

Malgrat que es van seguir les obligacions imposades, part dels diners es va obtenir amb 12 anys de retard. Com a resultat, l’Executiu va haver de pagar 30 milions en 2014.A tot i que és l’Estat l’obligat a abonar la multa al pressupost de la UE, l’ordenament jurídic espanyol preveu un procediment en virtut del qual el Consell de Ministres repercuteix la multa a la Comunitat Autònoma que sigui responsable d’aquesta sanción.El cas més recent portava obert des de 2011 i es va tancar aquest mateix estiu. Brussel·les va demanar que es reformés l’estatut dels estibadors que obligava «a les empreses d’altres estats membres que vulguin desenvolupar l’activitat de manipulació de mercaderies en els ports espanyols a inscriure en una Societat Anònima de Gestió d’Estibadors Portuaris».

El termini per corregir aquest «principi de llibertat d’establiment», com va expressar el TJUE, era setembre 2016, però Espanya no ho va fer fins al passat 12 de maig. Així, la Comisón va imposar la multa a preu fet de tres milions d’euros.Si es tenen en compte els tres casos anteriors, la justícia europea es demora una mitjana de 14 anys. Un dels encarregats de la comunicació per als assumptes de Pressupost de la CE, Uldis Salajevs, justifica el retard en les solucions argumentant que “alguns casos complexos requereixen que l’Estat membre afectat realitzi importants ajustos d’infraestructura i, en altres, la CE considera útil controlar l’aplicació de les mesures adoptades per l’Estat membre per garantir el compliment, de manera que el cas està obert “.No obstant això, el gener passat la Comissió va publicar una nova comunicació amb l’objectiu de« garantir un compliment més ràpid quan sigui necessari », prioritzant els incompliments de la legislació de la Unió Europea que més afecten els interessos dels ciutadans i les empreses.

Comentaris
773Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari