Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA]El Parlament legitima Puigdemont i reivindica l’1-O i la “acció republicana”

Puntuació dels lectors

JxCat, CUP i ERC han votat a favor de la proposta de resolució dels junters transaccionada a última hora amb l’acord de junteros i cuperos i el suport dels republicans, unes modificacions que el grup parlamentari d’Puigdemont va pactar amb els anticapitalistes a última hora per evitar l’acció de la Fiscalia, avisada pel mateix Ministeri Públic en una nota oficial en conèixer l’abast de les esmenes de la CUP i la seva pretensió de reivindicar la declaració unilaterla d’independència (DUI).

La proposta de resolució que finalment s’ha aprovat al Parlament de Catalunya per part dels partits independentistes no parla explícitament de la DUI, sinó que es limita a denunciar el que ha passat a Catalunya en els últims mesos amb l’aplicació de l’article 155. En aquest sentit, reivindica la figura del president Puigdemont com a president legítim, dels drets dels diputats a la presó o a Brussel·les, fa referència al referèndum de l’1-o, però es limita a parlar de “acció republicana”, una consideració genèrica amb la qual es pretén evitar la intervenció jurídica de l’Estat per entendre que la proposta inicial de la CUP suposa una violació de l’ordenament jurídic ia les resolucions reiterades del Tribunal Constitucional (TC).

La proposta de resolució que finalment es aprovat al Parlament de Catalunya per part dels partits independentistes no parla explícitament de la DUI

El ple s’ha iniciat amb polèmica entre el president del Parlament, Roger Torrent, i el grup parlamentari de Ciutadans a compte de l’admissió a tràmit de les esmenes cuperas i el rebuig de la Mesa de les reconsideracions de Cs, PSC i PP. El portaveu de Cs al Parlament, Carles Carrizosa, ha demanat frenar la resolució pactada entre JxCat i la CUP, per considerar que no era compatible amb les sentències del Tribunal Constitucional sobre el procés sobiranista, però Torrent s’ha negat al·legant que les propostes de resolució transaccionades, com la de JxCat i la CUP, “mai” se sotmeten a la consideració de la Mesa. El fet que la Mesa hagi admès a tràmit les esmenes de la CUP en què es reivindica la DUI poden exposar al president del Parlament davant d’una possible acció judicial, tot i que la PR final no contingui les referències a la DUI preteses pels membres de la CUP.

Al final, Cs ha anunciat que presentarà avui mateix un recurs d’empara al Tribunal Constitucional al·legant que s’han vulnerat els drets dels seus diputats quan al s’ha rebutjat la seva petició de reconsideració sobre l’acceptació a tràmit de la proposta de resolució pactada entre JxCat i la CUP.

En tot cas, en el ple cada grup ha defensat la seva respectiva proposta de resolució. Es van presentar cinc en total, la de JxCat sobre Puigdemont; 1 del PSC i una altra del PP per activar el compte enrere de la investidura; una de Cs contra el bloqueig institucional, i una última dels comuns per reivindicar la sobirania del Parlament i defensar el model d’escola catalana.

JxCat: “Posem en marxa avui el projecte republicà per a Catalunya”

Des JxCat, el diputat Quim Torra ha proclamat que, amb l’aprovació de la proposta de resolució del seu grup “sobre la restitució de les institucions catalanes”, es posa en marxa “el projecte republicà per a Catalunya”. En la seva intervenció ha acusat l’Estat d’impulsar una “causa general contra l’independentisme”, en la qual s’estableix la fórmula “independentista = culpable”. ENadie ens farà callar ni abdicar dels principis i les idees “, ha advertit Torra, que ha recalcat que” la causa de la llibertat de Catalunya és justa, la causa de la independència de Catalunya és legítima i la causa de la república catalana és honorable “.

Per això, “no pensem renunciar ni un mil·límetre a defensar la justícia, la legitimitat i l’honorabilitat d’aquesta causa, al contrari, val la pena seguir lluitant per ella”, perquè “ens sentim interpel·lats per la ciutadania a continuar”, ha afegit . “Posem en marxa avui el projecte republicà per a Catalunya”, ha afirmat per resumir la transcendència de la resolució que avui aprovarà el ple amb els vots de JxCat, ERC i la CUP.

Rovira demana fer compatible reivindicar a Puigdemont i un Govern efectiu a Catalunya

La líder d’ERC al Parlament, Marta Rovira, ha demanat fer compatible la reivindicació que Puigdemont és el president legítim de Catalunya, amb la necessitat d’impulsar de forma urgent un Govern “efectiu” que operi des de Catalunya. Ha comentat que formar un Executiu a Catalunya és l’única forma viable d’acabar amb “la dictadura” de l’article 155, pel que ha conclòs que el pacte amb JxCat i la CUP per arrencar la legislatura no pot demorar més.

Rovira ha demanat deixar de tractar a la ciutadania amb paternalisme i admetre que el projecte republicà segueix vigent i és legítim, però també sent conscients que hi ha moltes “adversitats i obstacles” davant aquest projecte polític que no es poden obviar. Ha lamentat l’absència en el ple dels diputats afectats per estar a la presó o residir a Bèlgica, i específicament ha lloat la gestió “brillantíssima” de l’economia catalana que va fer del vicepresident de la Generalitat cessat, Oriol Junqueras.

Rovira ha conclòs que actualment “fer república” és dotar Catalunya de millores socials com la Renda Garantida de Ciutadania, per la qual cosa ha insistit que es necessita un Govern que pugui implementar polítiques socials com més aviat millor.

La CUP reivindica la declaració d’independència i lamenta les “reculades” de JxCat i ERC

Per la seva banda, el líder de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha reivindicat la declaració d’independència de 2017 i ha lamentat les “reculades” de JxCat i ERC al desplegament del full de ruta republicana. En la seva intervenció en el ple, ha avisat que, quan l’independentisme “retrocedeix un pas, l’Estat avança dos i quan fa autonomisme i no república, l’Estat respon amb recentralització”. Ha constatat que hi ha membres de JxCat i ERC a la presó oa Bèlgica per la seva defensa de l’independentisme, però també ha afirmat que “desdir del camí fet és una de les pitjors polítiques i una desconsideració cap a la gent que es va jugar la pell” en el referèndum de l’1-O.

Riera ha reivindicat que el ple d’aquest dijous hauria d’haver estat el primer de la república catalana “votada democràticament i legítimament proclamada al Parlament, i posteriorment suspesa per l’aplicació del 155 amb el suport de PP, Cs i el PSC”. Llavors “el Govern es va retirar, la Taula va acceptar la seva dissolució i la república catalana va quedar suspesa, el que va amplificar la repressió de l’Estat espanyol”, i també ha defensat poder presentar sense persecucions una esmena per defensar la declaració d’independència, tal com fan en el ple d’aquest dijous.

Iceta demana que s’activi el termini per celebrar noves eleccions

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha emplaçat les forces independentistes a tornar al “principi de realitat” i permetre que s’activi el termini de dos mesos per a noves eleccions, davant els intents de construir “legitimitats paral·leles abocades al fracàs” i de nomenar presidents de “pacotilla”. Iceta ha assegurat que “l’absència d’un Govern perjudica l’economia i genera inestabilitat, desigualtat, erosió de drets socials i pobresa”, davant del que Catalunya “necessita un govern”.

“És l’hora que un nou govern, pensi el que pensi sobre el futur de Catalunya, es faci càrrec dels problemes i els anhels del conjunt dels catalans, no només d’una part”, ha dit, lamentant així que “a dia d’avui no sabem quants presidents tindrem, quants de veritat i quants de pacotilla (de fireta) “.

Domènech no veu possible restituir a Puigdemont i rebutja “debat legitimista”

El president del grup parlamentari de Catalunya a Comú-Podem, Xavier Domènech, ha afirmat que no hi ha “restitució possible” del Govern cessat i ha criticat que l’independentisme estigui parlant de “debats legitimistes” quan sembla que a JxCAT, ERC i CUP ” els uneix més el passat que el futur “. Ha assenyalat que el president del grup parlamentari de JxCAT, Jordi Sánchez, que es troba en presó preventiva pel

Albiol veu independentisme “provincià i decadent” i es reivindica davant Cs

El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha acusat a l’independentisme de “provincià i decadent” i d’estar immers en una “guerra santa” contra Espanya, però ha recordat que “si tot ha estat simbòlic és perquè l’Estat els ha parat els peus “, en contrast a la” inactivitat “de Ciutadans després del 21D. En la seva intervenció al ple del Parlament per defensar la proposta de resolució dels populars per posar en marxa el termini de dos mesos per convocar noves eleccions, Albiol ha lamentat la situació “singular i surrealista en la qual està instal·lada la política catalana”, com el fet que Carles Puigdemont estigui “fugit” a Bèlgica i vulgui “ser president via webcam”.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 999
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser