Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA] L’Ajuntament de Cervera penja de cap per avall el retrat de Felip V

Comparteix
458Shares

L’Ajuntament de Cervera ha penjat de cap per avall el retrat de Felip V que hi ha a l’edifici de la Paeria de la capital de la Segarra. En les pròximes setmanes, el retiraran juntament amb 24 retrats més de monarques espanyols, que van des dels Reis Catòlics fins a Ferran VII. El consistori considera anacrònic tenir exposats aquests quadres en un edifici municipal.

L’alcalde de Cervera, Ramon Royes, del PDeCAT, explica que aquestes pintures representen una època molt fosca i negativa de la història per a Catalunya i que exposar-los a la Paeria, a la sala prèvia al saló de sessions, no és el més adequat. Per això traslladaran la col·lecció al Museu Comarcal de Cervera. Ho faran en les pròximes setmanes, però mentrestant han penjat el retrat de Felip V de cap per avall.

Royes justifica la decisió de l’Ajuntament:

“Ens sentim extremadament lluny d’Espanya i volem simbolitzar el nostre rebuig als Borbons i al que van fer fa 300 anys posant el retrat de Felip V girat durant unes setmanes, abans de treure tots els retrats d’un edifici que es diu Paeria i que representa uns valors que res tenen a veure amb el comportament dels Borbons amb el poble català.”

“Felip V, el primer dels monarques hispànics de la dinastia dels Borbons, va ser el responsable d’una greu reculada en les llibertats i drets del poble català quan el 1716 va promulgar el Decret de Nova Planta”

L’alcalde opina que els reis no haurien de tenir cabuda en aquest espai:

“Una exhibició de monarques, molts d’ells Borbons, no es correspon amb un espai que ha de ser la representació de la ciutadania a partir dels valors democràtics i de llibertat”

I ho vincula també a la posició de Felip VI als últims mesos:

“El rei Borbó Felip VI ha defensat l’actitud i decisions del govern d’Espanya, que ha aplicat l’article 155 de la Constitució espanyola contra el poble català, un fet que, com a mínim, s’ha de qualificar d’injust i decebedor.”

“Hi ha un clar paral·lelisme amb l’aplicació contra Catalunya del Decret de Nova Planta el 1716, que va suposar la pèrdua de llibertats d’expressió, presos polítics, atacs a la llengua i la cultura catalana i la intervenció i dissolució de les institucions catalanes, igual que ara en ple segle XXI.”

Segons informa TV3, els 25 retrats es van encarregar des de la Paeria de Cervera durant els segles XVII i XVIII, i són còpies d’obres fetes prèviament. L’anècdota, en el cas del de Felip V, que data del 1701, és que els paers no van quedar contents amb l’obra, però tot i així es va conservar.

Comentaris
Comparteix
458Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari