Press "Enter" to skip to content

La “Aliança” PP-Cs no desbloqueja la llei que permet a la Fundació Franco custodiar documents classificats

Puntuació dels lectors

Com a part de l’estratègia de Ciutadans per sorpassear al Partit Popular, els taronges s’han desmarcat dels populars i han precipitat la caiguda d’un dels vaixells insígnia del Govern de Mariano Rajoy: la Llei Mordassa. La dupla Rivera-Rajoy compta amb majoria a la Mesa del Congrés (sumen cinc dels seus nous membres), pel que poden prorrogar de forma indefinida el termini d’esmenes a les proposicions. Una de les iniciatives ja aprovades pel Congrés i que mantenen als llimbs és la Llei de Secrets Oficials que, entre altres coses, permet a la Fundació Nacional Francisco Franco custodiar documentació classificada.

Al gener de 2017, El Plural va tenir accés a documents que confirmen que la Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF) té documentació classificada en el seu arxiu documental, pel que estaria violant la Llei de Secrets Oficials. Aquest diari es va posar en contacte amb Moncloa, que mirava cap a un altre costat: “No fem comentaris”. El diputat del Grup Parlamentari Units Podem Alberto Garzón (Esquerra Unida) va registrar una pregunta per escrit al Congrés exigint explicacions a l’Executiu, i els de Mariano Rajoy van respondre demanant a la Fundació franquista que retirés els documents secrets de la consulta pública. Això sí, li va permetre seguir custodiant.

En conseqüència, la Fiscalia General de l’Estat, donant compliment a una sol·licitud realitzada per l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH), va reclamar al Ministeri Educació, Cultura i Esport que iniciés una investigació sobre la documentació d’arxiu que es troba en mans de la Fundació Nacional Francisco Franco.

Una llei franquista

La legislació vigent que regula l’àmbit de la informació classificada data de l’any 1968 i va ser signada per Franco. Diversos partits de l’oposició van recolzar la iniciativa presentada pel PNB per la qual els documents secrets quedarien automàticament desclassificats passats 25 anys -10 en cas de les matèries reservadas-. Segons informa ElPlural.com, precisament aquesta és la proposició que la Mesa té segrestada. La desbloquejarà Ciutadans igual que ha fet amb la Llei Mordassa? De moment, el termini està fixat per al 6 de març -fins nova ordre-.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 110
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser