Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Rafael Catalá dóna per fet que el jutge Llarena impedirà a Jordi Sànchez sortir de la presó

Comparteix
1130Shares

Dos ministres del Govern central han deixat clar que la via Jordi Sànchez per a la presidència de la Generalitat no és ni de lluny la millor opció i, han evidenciat que no permetria aixecar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Conscients que la decisió està en mans del jutge Llarena, en virtut de si concedeix amb la possibilitat d’acudir al ple d’investidura o no, a l’Executiu central s’expressen amb prudència però apel·len al sentit comú que, segons assenyalen, no és possible que un president exerceixi des d’una cel·la, però donen per fet que el jutge Llarena no permetrà que Sànchez tingui tan sols la possibilitat de ser investit perquè li denegarà la sortida de la presó per assistir al Parlament.

El Suprem ja s’inclina per actuar en aquest sentit, però el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha evidenciat que llegint les actuacions judicials pels quals ha denegat la llibertat dels diferents líders independentistes empresonats , i les peticions per a acudir a plens de la cambra, “sembla que ell creu (el jutge) que el Sr. Sánchez i els altres que estan a la presó han de seguir” allà.

En tot cas, el ministre ha deixat clar que “és decisió del jutge” i, perquè Sànchez sigui candidat primer ha de ser proposat per la Mesa del Parlament, però també “ha de tenir capacitat jurídica” per ser investit. I “1 fugit, una persona a la presó o que pugui estar a la presó pròximament no constitueixen el millor panorama per ser president”, ha opinat.

Al marge d’anàlisi jurídica, Catalá ha apel·lat al “sentit comú”, que segons ha dit, dicta que “ningú pot fer la seva feina si està privat de llibertat, si no pot anar a treballar, anar al seu despatx a les 8:30 del matí, dirigir el seu equip .. “. Així, de la mateixa manera que ningú pot dirigir una empresa privada des d’una cel·la, tampoc una pública, i “per tant tampoc un govern”.

El 155 s’aixecarà quan hi hagi “un govern legalment constituït”, és a dir, “que estigui en capacitat i plenitud del seu exercici”

Preguntat directament sobre si la figura de Jordi Sànchez suposa seguir amb l’aplicació del 155, el ministre ha dit que “No necessàriament si passa A passa B”, després de la qual cosa ha comentat que “no és tema de persones” sinó que “és qüestió que els governs autonòmics estan per aplicar les lleis i atendre l’interès general “.

Més clar s’ha mostrat el ministre portaveu Íñigo Méndez de Vigo en declaracions a Onda Cero, on ha recordat que el 155 es manté fins hi hagi un govern a Catalunya, i que “aquest govern haurà d’assumir les competències per restablir l’ordre constitucional i estatutari” . Per tant, l’elecció de Jordi Sànchez com a candidat “dificulta molt les coses” perquè “un president ha d’estar en plena capacitat per ser-ho” i algú “acusat per delictes molt greus i en presó preventiva està incapacitat perquè, entre altres coses, depèn del jutge per poder exercir les seves funcions “.

A l’insistir sobre el futur del 155 amb Jordi Sànchez, el portaveu ha insistit en la condició que hi hagi “un govern legalment constituït” per aixecar el precepte constitucional, i “legalment constituït vol dir que estigui en capacitat i plenitud del seu exercici”. Així que, de la mateixa manera que la investidura telemàtica “ha provocat les rialles de mitja Europa, no té sentit” intentar exercir “a distància, i no el té que ho faci un senyor que està a disposició judicial ia la presó” .

Comentaris
Comparteix
1130Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari