Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

[ÚLTIMA HORA] El govern espanyol informa al jutge que la Generalitat no es va gastar cap euro a l’1-O

Comparteix
510Shares

La Generalitat no va gastar diners en el referèndum, segons l’informe que té el jutge de Barcelona que investiga l’1-O. L’hi ha enviat el govern espanyol, màxim responsable de la Generalitat pel 155.

L’informe el firma Natalia Garriga, directora de Serveis de la Conselleria de Vicepresidència i Economia i una de les detingudes el 20 de setembre. Diu que Economia no va autoritzar l’ús dels 5,8 milions previstos per la prohibició del Constitucional.

El cas és que el mateix informe explica que el govern espanyol sí que sel’s va gastar, sumant-los als 17,3 milions pressupostats pel 21-D; que en total va costar 25 milions d’euros.

El jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona ha autoritzat al Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals (Sepblac) a investigar els comptes de 26 persones, totes elles vinculades d’una manera o altra en l’organització de l’1 d’octubre. Entre elles hi ha dos diputats de l’actual legislatura, Lluís Salvadó i Josep Maria Jové.

Tots dos van ser elegits en la candidatura d’ERC -Salvadó era el 3 per Tarragona i Jové el 11 per Barcelona- i són persones de l’estricta confiança d’Oriol Junqueras, avui empresonat amb presó provisional.

Salvadó i Jové van ser detinguts el dia del registre al Departament d’Economia

Salvadó i Jové van ser detinguts al costat de 12 persones més el 20 de setembre de l’any passat coincidint amb el registre del Departament d’Economia en què treballaven tots dos. Un dia després van ser posats en llibertat amb càrrecs.

Les diverses investigacions judicials en curs al Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional -aquesta centrada en la intervenció dels Mossos- i al jutjat barceloní apunten a Jové com un dels màxims responsables de l’organització de la votació de l’1-O. A Jové, a més, se li van confiscar al seu domicili diverses agendes que han resultat clau per a la investigació.

A més dels dos diputats, el Sepblac ha rebut autorització per indagar en els comptes particulars de Santiago Vidal -les declaracions van donar peu a l’inici d’aquest sumari- i Carles Viver Pi-Sunyer. La investigació sobre tots ells persegueix esbrinar si van estar implicats en la “preparació, desenvolupament i execució” de l’1-O.

La llista es completa amb altres 22 noms entre els quals figuren Rosa Maria Rodríguez Curtó, Josuè Sallent Ribes, Francesc Sutrias Grau, Josep Maria Jové Lladó, Xavier Puig Farré, David Palanques Bonavia, David Franco Sánchez, Joan Angulo Arrese, Natàlia Garriga Ibáñez, Pau Furriol Fornells, Mercedes Martínez Martos, Jordi Cabrafiga Macias, Lluís Domingo Anaya Torres, Valentí Arroyo Peña, José Maria Reig Sevilla, Antonio Vargas Castell, Josep Ginesta Vicent, Enric Ocaña Rodríguez, Eduard Vila Marhuenda, Andreu Palacín Ciprián, Joan Manel Gómez Sanz , Josep Masoliver Puig i Joan Ignasi Sànchez Santín. Part dels que figuren en aquesta llista i que ara seran investigats ocupaven lloc de responsabilitat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.

Un dels informes ho ha preparat Natàlia Garriga, detinguda durant l’operació Anubis

Precisament el director d’estratègia i innovació d’aquest organisme de la Generalitat, Josue Sallent, va presentar un recurs contra la decisió del titular del jutjat número 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, de permetre a l’Sepblac procedir a aquesta investigació.

D’altra banda, l’Administració central ha lliurat diversos informes al mateix jutjat en què es diu que la Generalitat no va gastar diners públics en l’1-O. Entre aquests informes hi ha el de Natàlia Garriga, directora de Serveis del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, que va ser detinguda el passat 20 de setembre en el marc de l’operació Anubis.

El passat 24 de novembre el jutge havia demanat que, en virtut de la intervenció del Govern, li informés sobre les despeses en què havia incorregut l’Executiu català per dur a terme la convocatòria de l’1-O.

Comentaris
Comparteix
510Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari