Press "Enter" to skip to content

El diari britànic The Times: “Espanya ha de deixar de perseguir separatistes catalans i negociar”

Puntuació dels lectors

El conservador “The Times” aconsella a Rajoy que deixi tornar Puigdemont i que negociï.
El diari, que dedica l’editorial al procés, diu que Felip VI hauria d’aprofitar la visita a Barcelona per “escoltar els catalans”.
El diari britànic “The Times” aconsella al govern espanyol deixar tornar Puigdemont i negociar. Un article dur, tenint en compte la tendència conservadora i monàrquica del rotatiu. De fet, es descriu la incòmoda postura del rei Felip VI que aquest dies és a Barcelona, “un racó no gaire content del seu reialme”, Catalunya.

Espanya hauria de deixar d’assetjar els separatistes catalans i negociar per l’interès nacional

El rei Felip d’Espanya visitarà avui un racó infeliç del seu regne, la regió de Catalunya. Després d’haver votat a favor de la independència unilateral en un referèndum a l’octubre passat i novament per una lleugera majoria parlamentària a favor de la separació al desembre, Catalunya encara habita en uns llimbs polític. Es regeix sense concessió per part de Madrid i el seu deposat president, Carles Puigdemont, viu a l’exili a Bèlgica, mentre que altres membres de la seva anterior administració estan a la presó.

El rei considera que no té més remei que defensar l’estat de dret. Va jurar lleialtat a la constitució espanyola de 1978 que defineix la “unitat indissoluble de la nació espanyola”. Era una constitució redactada per abordar les ferides de la guerra civil espanyola i les dècades de desgovern autoritari. El rei Felip parla així, i tornarà a parlar avui, de la necessitat de mantenir l’estat de dret.

Aquesta és una declaració incontrovertible de la missió real. És fàcil veure, també, que els arguments catalans per a un estat separatista no són necessàriament en interès de la regió, i molt menys de la prosperitat més àmplia de la nació espanyola. No obstant això, el govern de Mariano Rajoy ha adoptat el to equivocat. El Sr. Puigdemont s’enfronta a una elecció entre l’exili i el retorn a l’arrest. Per tant, la seva carrera s’ha acabat culpa de Madrid.

Per ressaltar les seves teories, la policia espanyola ha buscat dues vegades en el jet privat de Pep Guardiola, l’entrenador del Manchester City, a l’aeroport de Barcelona, ​​per temor que Puigdemont hagi estat “contrabandeado” de tornada a Catalunya. Espanya no guanya en dignitat o seguretat amb aquesta absurda pantomima. I la seva interpretació estreta de la llei no aborda el que és essencialment un problema polític: els límits i les possibilitats d’autonomia dins dels contorns d’un estat centralitzat.
L’empresonament del govern d’activistes independentistes va ser clarament excessiu, enviant un missatge ombrívol a la societat civil. L’ús de la detenció preventiva s’ha plantejat interrogants entre les organitzacions de drets civils a tot Europa. L’equació del debat separatista amb el tema de la sedició és un desafiament a la llibertat d’expressió. Tots aquests temes són també components de “l’estat de dret” que el Rei Felip considera tan central en l’Espanya democràtica moderna.

El rei és popular a Espanya i hauria d’aprofitar la seva visita per escoltar els catalans. El país s’ha obsessionat tant amb una possible ruptura, des del País Basc fins a Catalunya, que s’ha convertit en el principal bloquejador de la Unió Europea per a altres estats que busquen la independència, com Kosovo. La conducta dissenyada per demostrar el principi de fet delata la manca de confiança en un mateix.

Espanya hauria de permetre que el Sr. Puigdemont i altres líders tornin i iniciïn un diàleg amb el govern de Madrid i altres regions autònomes d’Espanya. L’estreta majoria de la independència al parlament regional suggereix que no hi haurà un augment immediat de suport per a un estat separatista. Madrid hauria córrer el risc i aprendre a parlar més sobre el pluralisme que de la sedició.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 145
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser