Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Espanya és la vuitena pitjor economia del món, segons el diari nord-americà Bloomberg

Comparteix
0Shares

L’augment dels preus és més una amenaça per a l’economia mundial aquest any que la desocupació, segons l’índex “Misery de Bloomberg”, que resumeix les perspectives d’inflació i atur de 66 economies.

Veneçuela marca el seu quart any com l’economia més miserable del món, amb un puntuació que és més de tres vegades superior al de 2017. Tailàndia va tornar a tenir la condició de “menys miserable”, d’altra banda, Mèxic aspira a grans millores aquest any, ja que la inflació es torna més manejable, mentre que Romania absorbeix més misèria per no contralar la inflació.

L’índex Bloomberg Misery es basa en el concepte ancestral que la baixa inflació i la desocupació generalment il·lustren què tan segurs s’haurien de sentir els residents d’una economia. De vegades, per descomptat, un recompte baix pot ser enganyós, en qualsevol de les categories: els preus baixos constants poden ser un signe d’una demanda deficient, i una desocupació massa baix conlleba que els treballadors volen canviar a millors llocs de treball, per exemple.

Els resultats assenyalen en gran part un panorama econòmic global que segueix sent brillant en general: els economistes estan dibuixant un creixement anual de 3,7 per cent per a l’any 2018, igualant el ritme de l’any passat que va ser el millor des de 2011, segons la mitjana de l’enquesta de Bloomberg.

Alguns països no han estat tan afortunats. A Veneçuela, la hiperinflació ha deixat a molts economistes bocabadats al ritme real del creixement dels preus. Les taxes de canvi del mercat negre han proporcionat un angle negatiu en les xifres, mentre que les mesures alternatives han perseguit les fluctuacions diàries dels costos. Una recent reducció del preu dels queviures per part del govern va donar un breu respir a la inflació, mentre que els economistes enquestats veuen un augment de1,864 per cent aquest any.

És una incògnita: l’última estimació del Fons Monetari Internacional té aquesta xifra en 13,000 per cent per a aquest any després d’aproximadament 2,400 per cent en 2017.

Romania també es dirigeix ​​en la direcció equivocada. Els economistes veuen una taxa d’inflació de 3,3 per cent per a 2018 després d’un creixement molt més moderat dels preus l’any passat, portant el seu “misèria” del lloc 16, al nombre 34. El Banc Nacional de Romania està afavorint la inflació amb alces de les taxes d’interès, amb l’objectiu de mantenir-se per davant de la hiperinflació, mentre que el creixement es dispara amb una despesa pública cada vegada més gran.

En el cas d’Espanya la puntuació obtinguda és de 17,3, sent un dels països amb pitjor economia. Té una de les taxes d’atur més altes de la Unió Europea i segueix patint els efectes de la crisi financera mundial de 2008.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari