Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

La inexplicable lluita del PP contra la bretxa salarial: suport al Senat i rebuig al Congrés

Els arguments de Celia Villalobos (PP) i la seva picabaralla amb Irene Montero (UP) van quedar en un mer soroll de fons el passat dimecres al Congrés dels Diputats. El seu partit va ser l’únic que no va recolzar la tramitació de la Llei d’Igualtat retributiva que, a iniciativa de Units Podem-A Comú Podem-En Marea i amb el vot a favor de la resta de forces, busca acabar amb la bretxa salarial. Un gest gens sorprenent el dels conservadors tenint en compte que Mariano Rajoy va respondre “no ens fiquem en això” quan li van preguntar per possibles sancions a empreses que paguen menys a les dones que als homes per fer la mateixa feina.

Una de les raons per les que el grup parlamentari popular va votar en contra de la proposta del partit morat és que està desvinculada de la negociació amb els sindicats. “És que no creuen en el diàleg social?”, S’ha preguntat la diputada conservadora, que va defensar que la discriminació retributiva de les dones no és només un problema salarial. “És clar que existeix aquesta bretxa, però la fórmula és crear més ocupació per a les dones, més formació i més educació per a elles. I això s’està duent a terme de forma important”, ha sentenciat.

La diputada ha recordat que la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, ja va anunciar fa tres mesos una sèrie de mesures – “que són les que s’han dit aquí i que tots compartim”, va puntualitzar a la tribunals i ha insistit que “dins del marc del diàleg social s’està parlant d’acabar amb l’abús dels contractes temporals i amb qüestions que afecten les dones “, de manera que va titllar de” demagoga “la iniciativa d’Units Podem-a Comú Podem-a Marea.

No obstant això, un dia abans de la presa en consideració d’aquesta proposició de llei al Congrés, el PP va donar el seu vistiplau a un text transaccionat a una moció del PSOE que, des del Senat, instava el Govern a treballar, precisament, per reduir la bretxa salarial. Com? A través de mesures com sancionar les empreses que incompleixin la Llei d’Igualtat o obligar que les empreses siguin transparents i desglossin la nòmina per sexe. És a dir, amb pràcticament les mateixes receptes que proposa la iniciativa estatge que el PP va rebutjar.

L’única part del text que els conservadors han negociat amb el PSOE al Senat ha estat la capçalera, que fa referència precisament al diàleg social i al treball del Govern, als quals va apel·lar Villalobos a la cambra baixa: “El Senat insta el Govern a adoptar, previ acord en el marc del diàleg social, les mesures necessàries per continuar treballant en la bretxa salarial de gènere, prioritzant la implementació de les mesures “. L’esmena transaccional, que inclou set propostes concretes, ha estat aprovada en el Ple del Senat per unanimitat.

Per què? Per què el PP dóna suport al Senat unes mesures que rebutja al Congrés? Fonts del grup parlamentari popular assenyalen a Públic que la raó de la seva doble postura radica que una moció “només insta el Govern a elaborar un text” mentre que en una proposició de llei “el text ja ve donat”. El PP “no vol assumir el text de Units Podem” i, de fet, presentarà una esmena a la totalitat amb un text alternatiu.

La cursa per penjar-se la medalla de la igualtat

El mateix dia que el Congrés va votar la presa en consideració de la Llei d’Igualtat retributiva de Units Podem-A Comú Podem-A Marea, el PSOE registrava la seva proposta per acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones. “No calia que el PSOE la registrés just avui, no sempre és necessari competir”, va afirmar la portaveu del grup morat, Irene Montero.

Segons informa Público.es, totes dues iniciatives persegueixen el mateix, però tenen particularitats. Mentre Units Podem considera discriminatòria a tota empresa amb una bretxa superior al 20%, el PSOE fixa el percentatge en un 25%. I encara que els dos partits consideren clau impulsar la informació desglossada per gènere de la remuneració per mitjana, els socialistes plantegen fer-ho mitjançant un registre i Units-Podem, a través del rebut de nòmina.

“La proposta del PSOE és prescindible i respon a raons internes del partit”, opina Yolanda Díaz, diputada d’En Marea i una de les autores de la proposició de llei, que “se situa en l’avantguarda de la Unió Europea”, apunta, i davant de la qual, el text del PSOE “es queda petit”. No obstant això, la secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ja va assenyalar la seva intenció d’unir forces amb Units Podem: “On es posi un document sobre bretxa salarial en el qual puguem participar i donar suport, sempre estarem”, va afirmar.

Comentaris

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari