Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Albert Boadella : “La democràcia està justeta a Catalunya, cal almenys un any amb el 155 a ple funcionament “

876Shares

En una entrevista al diari espanyol Expansión.com Albert Boadella ha aprofitat per llançar alguns dels seus clàssics dards contra l’independentisme,Albert Boadella, segons ell, president de Tabarnia. Aquesta plataforma que propugna,, la independència de Tarragona i Barcelona, com imitació del secessionisme ha convocat una manifestació per al 4 de març a la Ciutat Comtal. “Volem veure quanta gent està disposada a fer el que sigui per canviar les coses, perquè torni el seny”, assegura Boadella.

És Tabarnia el mirall còncau de l’independentisme?

No massa còncau; bastant realista. La part més humorística de Tabarnia és molt realista. A més, ells ens superen quant a sàtira. La nostra part seriosa és diferent: els vam avisar que, si ells segueixen, nosaltres seguirem. Així que en cas de consecució dels seus objectius, nosaltres també optaríem pel dret a decidir.

¿Proclamarien la independència de Tabarnia?

Respectem la llei, a diferència d’ells. Faríem el que fos necessari per salvar-nos d’aquest desastre.

Falta humor a Catalunya?

L’humor sempre està renyit amb els règims. En aquest tipus de règims l’humor està castigat socialment. La gent pren ara la política com una cosa religiós, i quan és qüestió de fe, l’humor comença a tenir problemes.

¿Comparteix amb Cayetana Álvarez de Toledo que a Catalunya no s’ha completat la Transició a la democràcia?

El comparteixo plenament. A Catalunya hem passat d’un règim a un altre, i vivim un moment en què la democràcia està justeta. A Catalunya se li ha induït una ficció històrica i social que no té res a veure amb la realitat. La política catalana s’ha dedicat a somiar deliris irrealitzables i molt perillosos per a Espanya i Europa. Democràcia i nacionalisme tenen certes incompatibilitats.

Com es desfan 40 anys en què hi ha hagut un component d’adoctrinament, o el que vostè anomena “doma” nacionalista?

Si ho sabés, tractaria de convèncer, però em sembla molt difícil. Penso que hi haurà una generació que s’enfrontarà a aquesta realitat política. Confio que potser els nens que ara tenen vuit anys els diguin als seus pares “a què desastre ens heu empès?”. Però ho veig difícil.
O sigui, que la seva última esperança és la biologia evolutiva …
Sí, la pura natura (riu).
Quanta culpa tenen els catalans no nacionalistes que han sucumbit a l’acomplexament?
En una societat evolucionada, la responsabilitat per omissió és veritablement greu. Al món desenvolupat, no hi ha ciutadans innocents.
Parlar de “ciutadania catalana” és com parlar de “equitació protestant”, com feia broma Borges?
(Rialles) La ciutadania l’entenc tal com es va fundar Ciutadans, en el sentit de l’home que, a partir de la Il·lustració francesa, es responsabilitza amb unes llibertats i uns deures. Si marquem el territori, la ciutadania és espanyola, però jo parlo de ciutadania com l’actitud individual davant la societat.

Què 155 hauria aplicat?

El que no hauria fet és convocar unes eleccions a tres mesos. Sabíem que el resultat anava a ser el mateix. Va ser un acte insensat i inútil. Hi hauria fet un 155 d’higiene, tractant d’oxigenar les institucions, sobretot els mitjans de comunicació. Calia almenys un any amb el 155 a ple funcionament. Hi hauria un resultat diferent. Tres mesos és molt poc: el 155 de la punteta res més.

¿No li sembla que el 155 ha trencat la lògica de resistència comú dels secessionistes i ha orillado a Puigdemont?

Sí, ha tingut unes conseqüències, però són només col·laterals. El nucli de l’assumpte no s’ha desmuntat i en qualsevol moment tornarem a estar en les mateixes. És molt greu que hagi dos milions de persones domades que voten un senyor fugit de la justícia i estan disposats a que presideixi fugit. Viuen en un món de ficció i estan alienats. A hores d’ara, als independentistes ja els cal l’electroshock (rialles). Ja no es poden aplicar cataplasmes, sinó teràpia de xoc.

Li agradaria que el jutge reactivés ja l’euroordre?

Quan la Justícia fa política, encara que puguem pensar que ens afavoreix els bons (rialles), acaba perjudicant. Un cop activada, no es pot desactivar.
Ha estat un error d’uns i altres haver convertit la llengua en un camp de batalla?
La llengua ha estat l’efectiu militar de Catalunya, des de fa més d’un segle. És una llengua gairebé igual a l’espanyol i s’ha utilitzat com a forma de diferenciació, com si es tractés del xinès. I el que és més greu és que el Govern d’Espanya s’ha deixat colar un gol d’aquest tipus. Hem arribat a la demencialidad de discutir si els pares dels nens que viuen a Catalunya poden o no plantejar que els seus fills puguin estudiar en espanyol. És intolerable. Hi ha responsables, com Aznar, que no va recórrer al TC la Llei de política lingüística.
En aquells dies, practicava la immersió lingüística a la intimitat …
Sí, sí (riu), estava aliat amb Pujol, i clar.
No han caigut vostès en una generalització amb ‘Tractoria’ (la Catalunya rural) igual que la que critiquen al nacionalisme?
No passa de ser una broma. El món rural està més aferrat a totes les qüestions ètniques, de la terra, de les diferències. Això passava amb Franco: els pobles eren més franquistes que les ciutats. I al País Basc. La paraula Tractoria és una broma que fem servir amb molta discreció. No volem fer sang, perquè és injust.

Què li sembla l’himne de Marta Sánchez?

No ho he escoltat, però la meva dona diu que és simpàtic. El millor que ha fet el nacionalisme català és revifar el sentiment espanyol, sense que el veí et digui fatxa. [Li llegim una part de la lletra] És populista (rialles). Moltes vegades he dit que, musicalment, era millor el Cara al Sol que l’himne espanyol, que és gairebé una fanfàrria. Però ja entenc que fins que passin molts anys no es podrà abordar aquesta polèmica (diu entre rialles) …
Canviant la lletra, és clar …
Bé, no és una lletra especialment falangista, és molt surrealista. Parlar d’això són ganes de provocar (rialles), però jo sóc objectiu: musicalment és millor.
“Rajoy ha permès que tot això succeís”

Què li ha de dir Albert Boadella a Mariano Rajoy?
“Cal dir-li que comprenem la seva timidesa en el tema català, però ha de afrontar-lo amb valentia. Ens ha col·locat als que volem una pertinença segura a Espanya com perdedors i maltractats. Ha permès que tot això succeís i m’ha exasperat per moments “. I a Puigdemont? “No tinc res a dir-li”, contesta. “És un espavilat que sap perfectament com apanyar la vida, és el perfecte aprofitat”. El líder d’Tabarnia creu que Inés Acostades (Cs) hauria de postular-se a presidir la Generalitat, perquè el termini per formar govern arrencada i meta pressió al sobiranisme: “Ho havia de haver fet des del principi! La política és com els escacs: cal anticipar-se al contrari almenys en tres o quatre jugades, però ella i el seu equip no el van veure “. Si ho hagués fet ja, “hauria obligat els secessionistes a fer coses que no volen”. Això sí, en la seva opinió “s’ha demostrat que el govern de la Generalitat no es necessita per a res”. “Això funciona, i si passa massa temps, la gent pot pensar-se si necessita la Generalitat per alguna cosa”, atura. Deia Murphy que a la burocràcia només es la venç amb més burocràcia, i en això Rajoy és expert. “És clar!”, Respon Boadella entre rialles.

Comentaris
876Shares

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari