Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Àngel Piñeiro: de company de pupitre de Rajoy a màxim ‘finançador’ del PP

Comparteix
0Shares

Angel Piñeiro no ha estat ningú al món polític, ni en el món empresarial, ni en el món mediàtic … “Tot just si li coneixem aquí a Lérez”, diuen a la seva parròquia, al costat de Pontevedra. Piñeiro ha estat sempre un personatge ‘secundari’, el típic ‘home gris’ que ningú nota .., fins que, sorprenentment, l’extresorer del PP ‘li va assenyalar’ en els seus papers ni més ni menys com l’home que més diners havia recaptat a B per al seu partit durant tot un lustre.

La pregunta que es planteja a continuació resulta evident: Com va poder llavors aquest home, tan desconegut, sense contactes ni influències personals, recaptar, d’acord Bárcenas, prop de 200 milions de pessetes … de les dels anys noranta .. .? A qui representava el ‘home invisible’ Piñeiro davant els empresaris perquè aquests li regalessin aquestes importants quantitats de diners?

Bárcenas apunta i Ruz ‘dispara’

Fa uns dies es coneixia com, aparentment de manera casual, Bárcenas va posar el focus sobre aquestes donacions en la seva compareixença del passat mes de juliol davant del jutge Pablo Ruz. Ho va fer parlant d’un problema comptable a Pontevedra (l’existència d’un embargament contra el PP local), i com aquell embolic havia resultat en que ell personalment acabés entregant dos sobres amb 25.000 euros en metàl·lic, un a María Dolores de Cospedal, i un altre a Mariano Rajoy. I també els explicàvem com aparentment sense donar-li gran escarafalls al fet, com si no es tractés d’un assumpte especialment rellevant, el magistrat havia redactat una ordre a la policia judicial perquè s’investiguessin les circumstàncies al voltant de les finances del PP de Pontevedra.

Com si no tingués transcendència, insistim. I no obstant això, d’aquesta forma, el que feien extresorer i magistrat era posar la lupa en una seu molt particular del PP, la de Pontevedra: ni més ni menys que el niu des del qual va sortir qui ara és el màxim responsable d’aquest partit i del Govern de la nació, Mariano Rajoy … I també la mateixa seu popular a la qual pertanyia el seu amic d’infància, qui va ser el seu company de pupitre a l’institut: Àngel Piñeiro, el gran ‘recaptador’ de diners B del PP en els anys noranta, segons Bárcenas.

“Una persona poc afable …., no parlava amb ningú”

Però qui és aquest Piñeiro? “Va estudiar Magisteri, però no va arribar a exercir realment mai”, ha dit a ELPLURAL.COM algú que el va conèixer en aquella època, per ser company seu de professió, “perquè de seguida algú, que podem imaginar qui va ser, li va aconseguir un lloc en la Inspecció de Delegació d’Educació a Pontevedra i allí es va col·locar com oficinista “. Els que el tractaven en aquella època parlen d’ell com “d’un tipus fosc, funcionarial …, que passava completament desapercebut”. Parlem dels primers anys vuitanta.

Àngel Piñeiro es va criar a Lérez, una parròquia, com diuen a Galícia a les pedanies, propera a Pontevedra. “La seva família és modesta. El seu pare, que és molt estimat, era fuster i feia nyaps en la construcció i la seva mare treballava uns terrenys que tenia -ens diu 1 veí-, un oncle més ben situat l’ha ajudat”. Però el record que ha deixat en Lérez és de nou el de ser “una persona amb poca relació, poc afable .., quan ja més gran baixava per aquí, no parlava pràcticament amb ningú”.

Un ‘noi pobre’ a la cort de ‘els nois bé’

Piñeiro va acudir, però, a estudiar a un institut al centre de Pontevedra, i aquí va coincidir amb un altre adolescent de classe molt diferent, aquest sí acomodat: Mariano Rajoy. Van coincidir fins de pupitre, i es van fer molt amics. Aquest tipus d’amics d’adolescència que es mantenen per a tota la vida. Més en concret, Piñeiro es va convertir en algú d’absoluta confiança per a Rajoy.
En els anys següents van fer colla amb altres joves afins. Com Alfredo Díaz Gran, que després es casaria amb Pilar Rojo, actual presidenta del Parlament gallec; o Ricardo Aguilar Argenti; o José Benito Suárez, que seria tinent d’alcalde de Pontevedra i president de l’Autoritat Portuària de Marín i que després es casaria amb una altra inseparable de Rajoy, la ministra Ana Pastor; o Tomás Iribarren, concuñado ara del President, i que, també seria, entre altres coses, president de l’Autoritat Portuària; o … En fi, tot el PP de Pontevedra de veritable pes que al nostre portal col·laborador de Los Genoveses tan bé han retratat.

I va ser en aquest grup, majoritàriament format per ‘cadells’ de les famílies ‘de tota la vida’ de Pontevedra, on va caure per raons “d’amistat amb Mariano” un home atípic com Ángel Piñeiro. Algú sense pes en política, sense contactes amb el món empresarial ni mediàtic … Sense que se li conegués, insistim, un altre ‘capital’ de ser amic de Rajoy.

195 milions dels dels anys noranta

I sense altre ‘capital’ que aquest, segons Bárcenas, Piñeiro el 1990 va aconseguir recaptar per ‘els comptes en B’ del PP cinc milions de pessetes; i el 1991 39 milions més; i el 1992 67 milions de pessetes; i 32 milions lliurar en diversos ‘ingressos’ al llarg de l’any 1993; i 15 milions més en un ‘ingrés’ el 1994 i encara altres 37 milions el 1995. En total 195 milions de pessetes, de les de llavors, en cinc anys.

En alguns anys, Ángel Piñeiro era, d’acord Bárcenas, l’únic proveïdor d’aquest compte B. En d’altres, ho era ni més ni menys que al costat de Francisco Álvarez Cascos. La pregunta, de nou, és ¿quina influència tenia l’amic del pupitre de Rajoy per aconseguir que se li lliuressin aquestes quantitats? “Piñeiro no recaptava -ens diu un vell socialista de Pontevedra, que reconeix la sorpresa que li va suposar descobrir el nom d’algú del seu perfil al llistat de Bárcenas-, Piñeiro no era” un aconseguidor ‘de fons, sinó tan sols el’ ordinari ‘que portava els sobres … “

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Be First to Comment

Deixa un comentari