Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Méndez de Vigo es mofa del risc dels drets dels parlants de l’aranès: “¡Ojo a los aludes!”

Comparteix
0Shares

El ministre d’Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest dimarts que els drets dels parlants d’aranès estan “ben garantits” i ha dit que l’únic risc que tenen, després de nevar dos dies, és que es produeixi alguna allau .

“¡Ojo a los aludes, que son peligrosos!”, Ha afirmat el ministre en resposta a una pregunta de la senadora d’ERC, Anna Azamar, sobre les accions del Govern per garantir els drets dels parlants d’aranès, Méndez de Vigo ha assenyalat que estan ja garantits de manera adequada “dins del marc constitucional”.

Així, ha recordat la recent sentència del Tribunal Constitucional que ha anul·lat la consideració de preferent que la llei de 2010 del Parlament atorgava a l’ús de l’occità en el pirinenc Vall d’Aran davant del castellà i al català, ja que la cooficialitat “ha d’estar subjecta a equilibri “.

En tot cas, una llei del Parlament de 2015 protegeix la identitat i la cultura aranesa, en què es reconeix la realitat nacional occitana de la Vall d’Aran, “únic territori que té reconegut el dret de decidir el seu futur”, ha puntualitzat el ministre .

La senadora d’ERC ha considerat que els parlants d’aranès tenen menys drets que els parlants d’altres llengües, perquè no poden usar-la en tots els àmbits, com en presentar la declaració de la renda, i ha assegurat que “els diferents governs del PP i el PSOE han ignorat la llengua occitana “.

Segons la seva opinió, el Govern central es “s’atrinxera” a la castellanització de l’Estat i es nega a construir un espai de convivència amb les altres llengües.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari