Press "Enter" to skip to content

Espanya pagarà un preu molt alt per la Vicepresidència de De Guindos al BCE

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
918Shares
Puntuació dels lectors

La vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE) per al ministre d’Economia, Luis de Guindos, té un preu: Espanya donaria suport a la candidatura del falcó alemany Jens Weidmann per succeir a Mario Draghi al capdavant de l’autoritat monetària de l’Eurozona.

Guindos no ha necessitat ni tan sols sotmetre el vot de l’Eurogrup. Espanya havia lligat suports suficients a la seva candidatura, tot i les crítiques, i Irlanda ha optat per retirar el seu candidat per assegurar una opció de consens. I els Estats membres de l’Eurozona han donat suport sense fissures la nominació de Guindos a la vicepresidència del Banc Central Europeu, que estava tancada, després d’abandonar Philip Lane la cursa.

Però el lloc sortirà car i per aconseguir-ho, el ministre haurà d’enfrontar de nou a més a un Parlament Europeu en què almenys tres grups ja han confirmat la seva oposició a la candidatura espanyola.

Espanya porta mesos jugant les seves cartes. El govern espanyol hauria promès a Alemanya el seu suport a la candidatura de l’actual cap del Bundesbank, Jens Weidmann, per a la presidència que a dia d’avui ostenta l’italià Mario Draghi. Weidmann, és conegut com el “falcó” al cor del Banc Central Europeu, que es va oposar a les polítiques d’estímul que tractaven d’evitar la caiguda de l’euro. Encara que precisament aquest tipus de posicions i les seves crítiques públiques a la institució li han valgut la reprovació de molts dels seus col·legues.

L’acord germano-espanyol, ha assegurat en declaracions a Públic Miguel Urbán, “deixa via lliure a la Gran Coalició a Alemanya, ja que el SPD podria quedar-se amb el ministeri d’Economia un cop s’han assegurat els conservadors el control sobre Frankfurt”.

Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV i membre de la Comissió parlamentària per a Assumptes Econòmics i Monetaris, coincideix amb aquesta anàlisi. “L’acord entre Espanya i Alemanya per situar de Guindos a la vicepresidència a canvi de donar suport al falcó neoliberal Weidman a la presidència és un molt mal acord per a Espanya”, ha subratllat.

Quatre dels sis llocs de l’executiu del Banc Central Europeu queden vacants en els propers dos anys. La vicepresidència era el primer i els Estats han començat a posicionar als seus candidats. Hi ha una regla no escrita que diu que tots els Estats amb pes a l’Eurozona han d’estar representats en l’òrgan de govern del BCE. Espanya no ho era. Però Irlanda és l’únic membre fundador de l’Eurozona que no ha tingut un lloc fins ara. I sembla impensable que pesos pesants com Alemanya o França es quedin fora.

Els dinou han començat a fer nomenaments estratègics en els seus bancs centrals. Sonen a les travesses noms de pes com l’actual directora de Fons Monetari Internacional, la francesa Christine Lagarde o l’excomissari d’Economia finlandès Olli Rehn. I avui Irlanda, res més retirar a Philip Lane la cursa, ha aprofitat per subratllar les qualitats del seu candidat per a un futur lloc al Banc Central Europeu.

Per a Miguel Urbán, aquest és “l’enèsim exemple de l’intercanvi de cromos i butaques a porta tancada i sense cap control democràtic”. Una altra mostra més, ha subratllat el portaveu de Podem al Parlament Europeu, “del govern a l’ombra que opera a la UE”.

L’oposició del Parlament Europeu

Luis de Guindos es va enfrontar dimecres passat a una audiència informal, a porta tancada, amb tot just una desena de membres de la Comissió d’Afers Econòmics del Parlament Europeu. I el ministre no va sortir molt ben parat. Els eurodiputats van considerar més convincent la presentació de l’irlandès, Philip Lane, i alguns grups van qüestionar la seva candidatura.

Guindos va haver de tornar a enfrontar-se a aquesta comissió la setmana que ve i no sembla que la situació hagi canviat. Ni els Verds, ni l’Esquerra Unitària ni els Social Demòcrates donaran suport a la candidatura de Luis de Guindos.

Per als Verds, el nomenament de Guindos com a candidat a la presidència del Banc Central Europeu “és una mala notícia”. Els Social-demòcrates consideren a Philip Lane millor candidat. I a l’Esquerra Unitària tampoc li entusiasmi el nomenament.

Per als eurodiputats socialdemòcrates, l’opció de Guindos planteja sèries qüestions. “Havent estat ministre d’Espanya des de 2011, el seu nomenament podria crear un conflicte d’interès i soscavar la independència del BCE”, apunten. Subratllen a més que Lane, al contrari que el ministre, “té totes les qualificacions i l’experiència que es necessiten” .

En representació dels Verds, Ernest Urtasun ha advertit que proposaran “fer un dictamen negatiu del candidat” a la resta de grups en la compareixença. I encara que l’Esquerra Unitària no ha emès un comunicat com a grup, tant Esquerra Unida com Podem, membres del mateix, asseguren que el seu vot en la comissió serà també contrari a la nominació de Guindos. “El senyor de Lehman Brothers, el de les portes giratòries, el del rescat bancari que no ens costaria un euro i el de les autopistes, no està capacitat per ocupar un lloc al BCE per la simple raó que no va a actuar pensant en la majoria “, ha denunciat Marina Albiol, portaveu d’IU al Parlament Europeu.

Tant Luis de Guindos com Philip Lane eren candidats de governs liderats per partits membres del grup Popular Europeu que, per descomptat, ha celebrat la nominació de Guindos per al lloc. Ni els Conservadors i Reformistes ni els Liberals d’ALDE s’han pronunciat obertament sobre la nominació del ministre de moment.

L’oposició a la candidatura de Luis de Guindos és important políticament. No obstant això, l’opinió del Parlament Europeu és merament consultiva. “Cal reformar el mètode d’elecció per figures com la dels membres del comitè executiu del BCE i assegurar que persones que exerceixen càrrecs de tanta responsabilitat siguin elegits pel Parlament Europeu a través d’un procés en plena transparència”, ha sentenciat Urtasun.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
918Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser
918Shares