Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Sindic de Greuges es posiciona en contra de l’escolarització en castellà

Comparteix
0Shares

El Síndic de Greuges ha demanat aquest dissabte al Govern que reconsideri la seva posició respecte a la immersió lingüística a Catalunya per no “posar en risc un sistema elogiat per les institucions europees i avalat en reiterades ocasions pel Tribunal Constitucional”.

En un comunicat, el Síndic, Rafael Ribó, s’ha referit així a l’anunci que el Govern estudia com garantir el dret dels pares a triar el castellà com a llengua vehicular dels seus fills als centres educatius catalans.

El Síndic ha alertat que les mesures proposades podrien “contribuir a la segregació escolar, social i lingüística, en detriment principalment dels menors de famílies que no tenen el català com a llengua d’ús habitual” i ha defensat el sistema actual ja que, assegura, “garanteix la igualtat d’oportunitats”.

“El fet d’escollir l’escolarització en castellà els faria incompetents en català, difícil de practicar en el seu entorn més pròxim”, assegura el Síndic. “Una qüestió tan important com aquesta no es pot promoure amb visions partidistes, sota el domini de l’article 155, sense govern elegit pel Parlament que acaba de ser elegit pel poble, sense debat parlamentari, i impulsat per part d’un Govern amb un suport parlamentari de només 4 diputats (sobre 135) a Catalunya “, conclou aquesta institució.

El nombre de queixes rebudes per aquest sistema lingüístic no és significatiu.


RAFAEL RIBÓ i ROGER TORRENT

En aquest sentit, es destaca que un dels àmbits on ha estat més polèmica la defensa dels drets lingüístics a Catalunya ha estat l’educatiu. Així, explica, “és important posar de manifest l’absència de conflicte real. Així ho demostra el nombre de queixes rebudes per aquest sistema lingüístic, que no resulta significatiu de cap manera “.

El TC també ha manifestat que “no es pot posar en dubte la legitimitat constitucional d’un ensenyament en què el vehicle de comunicació és la llengua pròpia de la comunitat autònoma”. Així mateix, ha assenyalat reiteradament que “el dret fonamental de l’educació no es desprèn d’un dret dels progenitors a escollir la llengua d’ensenyament ni tampoc el dret a rebre una sola de les llengües oficials”.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari