Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El Govern espanyol va comprar un sistema per vigilar passatgers i xarxes socials que incompleix la llei

0Shares

El Ministeri de l’Interior va comprar una potent eina que dóna pistes sobre quin pot ser el futur en la detecció de sospitosos de terrorisme que prenguin un avió. Aquest sistema és capaç de traçar perfils que delatin a suposats terroristes creuant dades que obté, entre altres fonts, de les xarxes socials. La naturalesa d’aquest ‘cervell informàtic’ xoca així amb l’Avantprojecte de Llei que taxa de forma estricta el tipus d’informació que pot nodrir el fitxer de passatgers per evitar discriminacions per motius de raça, política o religió.

L’oferta que va llançar Interior al febrer de 2015, amb Jorge Fernández Díaz al capdavant de la cartera, era clara. Buscava una eina que fos capaç de construir un “perfil demogràfic i sociològic” dels passatgers d’un avió i poder detectar els sospitosos de terrorisme. En aquest moment, el projecte europeu del Registre de Noms de Passatgers (PNR, en les seves sigles en anglès) estava bloquejat a l’Eurocambra per l’amenaça que podia suposar a la privacitat i llibertats dels ciutadans europeus i la seva possible foment de la discriminació.

A l’estiu de 2015, Interior va haver de fer marxa enrere al seu projecte per adequar-lo a la ponència de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes d’Interior de la UE. Però abans que acabés l’any, Europa estava immersa en la commoció pels atemptats de París que havien costat al novembre la vida a 137 persones. Al gener de 2016, Interior va adjudicar a Indra el projecte, tot i ser l’oferta més cara de les tres que s’havien presentat.

Per un 1,39 milions d’euros, la tecnològica espanyola posaria en marxa el sistema que Interior buscava. En el plec ténico original s’establia que “l’eina havia de ser capaç d’analitzar diferents tipus d’informació, ja sigui en forma d’informació de Twitter, correu electrònic, imatges, vídeo, registres de centres de trucades, notes clíniques d’un metge o pràcticament qualsevol altre format “. Quan la tecnològica espanyola va informar que havia guanyat el concurs va confirmar que la seva eina tindria les esmentades capacitats.

El projecte, però, no explicava d’on trauria alguna d’aquesta informació, en alguns casos especialment protegida, com els historials clínics. En altres casos, com les xarxes socials i pàgines d’Internet, el plec calia: Twitter, Instagram, Youtube o Google serien algunes de les seves fonts obertes. Respecte a la legalitat d’aquesta obtenció d’aquestes dades, Interior es curava en salut: “Sempre que ho permeti la informació incorproada de PNR i API (Informació avançada de Passatgers) i les fonts de coneixement socioeconòmic contra les que es modelin aquests perfils”.

Eldiario.es va revelar aquest divendres l’avantprojecte de Llei que signa l’actual ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i que encara ha de passar pel Consell d’Estat i el Congrés dels Diputats. En el mateix es recullen quines dades PNR inclourà el fitxer de passatgers, com ara la seva adreça, el correu electrònic i el número de telèfon utilitzats per realitzar comprar el bitllet, la data en què es va realitzar, l’equipatge, canvis en la reserva … però res es diu de les xarxes socials o qualsevol altre tipus font d’informació.

És més, si des de les companyies s’envia un altre tipus d’informació a la Unitat d’Informació de Passatgers que Interior crearà, l’Avantprojecte de Llei recull que aquestes dades seran destruïts immediatament. Als dades vàlides, Interior se’ls aplicarà uns “criteris d’avaluació predeterminats” que, en cap cas, podran estar basats “en l’origen racial o ètnic, les opinions polítiques, les creences religioses o filosòfiques, la pertinença a un sindicat, la salut o la vida o orientació sexual de la persona “. Aquesta afirmació sembla xocar amb la construcció de” perfils sociològics i demogràfics “que promet el sistema d’Indra.

Preguntat el Ministeri de l’Interior sobre la incompatibilitat entre avantprojecte de llei i eina informàtica, un portaveu ha respost que la segona “s’ajustarà” al que indiqui el text legal i ha afegit que el funcionament del fitxer de viatgers va a estar “permanentment auditat “, tant per l’Agència de Protecció de Dades espanyola com per organismes europeus.

Una despesa total de 4 milions d’euros

Fins al moment, Interior ha gastat al voltant de 4 milions d’euros a posar en marxa el fitxer de viatgers, segons fonts coneixedores del projecte. Indra, amb els seus 1,39 milions d’euros en l’adjudicació de l’eina d’encreuament de dades, no és l’empresa que més ha obtingut de l’Administració en aquest procés. En el primer lloc està HP, amb al voltant de dos milions en contractes. Els 700.000 euros restants es reparteixen entre dues empreses de menor grandària que els dos gegants tecnològics.

L’explicació és que el projecte del PNR s’ha anat construint amb diferents eines, adquirides per separat. De fet, el primer pagament ja es va executar al desembre de 2014. L’assemblatge total, segons les mateixes fonts, està a punt des de desembre passat, a l’espera de l’aprovació de la Llei que permeti posar en marxa el nou fitxer de passatgers. El ministre Zoido espera que això es produeixi “abans de l’estiu, si fos possible”.

Comentaris
0Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari